New Horizons heeft schuld van twee miljoen

Euro

Ict-opleider New Horizons in Zwolle is kopje onder gegaan door onbetaalde rekeningen voor een bedrag van zo’n twee miljoen euro. Dat stelt curator Sybe de Vries. Hij voert met een aantal geïnteresseerden uit de opleidingenbranche gesprekken over een mogelijke doorstart van het bedrijf.

Achtergrond van het faillissement is volgens de curator eenvoudig: ‘Er werden te weinig opleidingen verkocht ten opzichte van de kosten die werden gemaakt.’ Daar bovenop had het bedrijf een aantal openstaande rekeningen, onder andere bij de eigen directeur Dick Bogers. Hij vroeg het faillissement van New Horizons Holding aan, dat op 9 april 2013 werd uitgesproken.

Curator De Vries spreekt inmiddels met een aantal partijen uit de ict-opleidingensector over een mogelijke doorstart van het bedrijf. Wel heeft hij de dertig medewerkers ontslag aangezegd. Na het faillissement van New Horizons Holding zijn op 15 april 2013 ook de twee werkmaatschappijen New Horizons Opleidingen en New Horizons Trainingen failliet verklaard.

Voormalig eigenaar en directeur Dick Bogers van New Horizons bevestigt dat hij het faillissement heeft aangevraagd. Aanleiding was dat zijn rekeningen niet werden betaald en hij het geld niet kreeg dat hem vorig jaar bij de verkoop van zijn New Horizons-vestigingen aan het de Landstede Groep was toegezegd. ‘Gesprekken daarover met bestuurder Rob van Kessel liepen op niets uit.’ In januari 2013 meldde Bogers zich om deze reden ziek.

Onlogisch

De handelwijze van Bogers wordt door curator De Vries niet heel logisch gevonden. ‘Of hij moet er geen enkel geloof meer in hebben gehad dat hij zijn geld zou krijgen.’ Bogers bevestigt dat de omzet van zijn onderneming ‘niet was wat het wezen moest, maar er zat een stijgende lijn in’.

De Landstede Groep, waarvan ook het Landstede MBO in Zwolle deel uitmaakt, kocht in februari 2011 een aantal New Horizons-vestigingen van investeerder Erik Boersma uit Elburg. Een half jaar later besloot het ondernemersechtpaar Dick Bogers en Doran van de Ven zijn vestigingen eveneens aan Landstede over te doen. Daarmee kwamen alle Nederlandse New Horizons-vestigingen in één hand.

Landstede Groep heeft zijn advocaat gevraagd een onderzoek te doen naar de rechten, plichten en aansprakelijkheden van zijn dochteronderneming IT Holding als eigenaar van het failliete New Horizons Holding. 'Wij willen onze positie als aandeelhouder veiligstellen', zegt directeur communicatie Henri van Werven. 'Tijdens dit onderzoek kunnen wij geen verdere uitspraken doen over de ontstane situatie.'

Eigen vermogen

De financiële positie van de Landstede Groep is zwak. Zo blijkt uit het jaarverslag over 2011 dat een verlies van bijna 6,75 miljoen euro is geboekt, terwijl werd gerekend op een winst van 0,7 miljoen euro. Oorzaak waren forse investeringen in de modernisering van de ict-middelen voor het onderwijs. Het regionale opleidingscentrum zag het eigen vermogen teruglopen van 45,6 miljoen euro in 2010 naar 39,3 miljoen in 2011. Het jaarverslag over 2012 is nog niet beschikbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-16T13:35:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.