Rabobank werft IT’ers tegen cybercrime

Ook NCSC zoekt mensen tegen online dreiging

Dit artikel delen:
Aanpakken cybercrime

Rabobank gaat in 2013 minimaal 230 extra it’ers aannemen die onder andere ingezet gaan worden in de strijd tegen cyberaanvallen. Dit meldt de NOS. Mede naar aanleiding van de recente distributed denial of service (DDoS)-aanvallen op financiële en andere grote (overheids)instellingen zoekt de bank it'ers om zich beter hier tegen te wapenen. Ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zoekt hierom nieuwe mensen.

In een imagocampagne probeert Rabobank it’ers enthousiast te maken voor het werken in de bancaire sector. Zo laat de bank onder andere in een video op de Xbox zien hoe een DDoS-aanval werkt. De bank heeft meer video's gerelateerd aan it laten maken. Het probleem is volgens de bank wel dat er moeilijk goede it’ers kunnen worden gevonden. Zo signaleert Rabobank dat het aantal it-opleidingen afneemt omdat steeds minder studenten geïnteresseerd zijn in het it-vak. Belangrijkste voorwaarde voor it’ers om bij een bank cyberaanvallen te bestrijden is het kunnen omgaan met grote druk.

Volgens de NOS is de Rabobank niet de enige bank die nieuwe it’ers zoekt. ING heeft zeventien vacatures opstaan. Die bank heeft in totaal negenduizend it’ers in Nederland en België.

NCSC

Ook het NCSC zoekt nieuwe mensen in de strijd tegen cybercrime. De overheidsinstelling zoekt coördinerend en senior adviseurs en een senior onderzoeker om de afdeling Expertise en Advies van het centrum te versterken. Deze afdeling ontwikkelt en onderhoudt een actueel en diepgaand inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity. Daarbij kijkt de instelling naar actoren, dreigingen, kwetsbaarheden, incidenten en weerbaarheidsmaatregelen in de volle breedte van het digitale domein. Expertise en Advies heeft een adviesfunctie richting overheden en bedrijven in vitale sectoren.

In geval van grote incidenten en crises neemt de afdeling Expertise en Advies ook deel in de responstaken van het NCSC. Hiervoor onderhoudt het nationale en internationale relaties met kennispartners in het bedrijfsleven en de wetenschap. Het doel van de afdeling is het verhogen van het inzicht in en de kennis van cybersecurity in Nederland. De afdeling probeert vooral bij de overheid en vitale sectoren de digitale weerbaarheid te verhogen en de respons op dreigingen, incidenten en crises te versterken.

Liaison

Het NCSC en de Nederlandse banken maakten onlangs bekend gezamenlijk ten strijde te trekken tegen de recente DDoS-aanvallen op de financiële instellingen. Vanuit de bancaire sector wordt er een liaison bij het NCSC gepositioneerd. Dit maakt snelle informatie-uitwisseling tussen banken en overheid mogelijk door de korte lijnen en snellere afstemming. Zodoende willen ze dat publieke en private partijen bij DDoS-aanvallen nauw samenwerken en kennis delen. Een goede informatiepositie van alle partijen is daarbij van cruciaal belang. De liaison moet zorgen voor deze informatie-uitwisseling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goede IT-ers vinden is niet moeilijk. Ondergetekende is Informatica ingenieur, heeft meer dan 15 jaar IT ervaring inclusief bancaire ervaring. Weet heel veel van internet, netwerken, beveiliging etcetera. Echter ondergetekende verdient een uitstekend salaris uit de goede tijd (pre-2009), dus boven de 60K met prima secundaire arbeidsvoorwaarden. Ondergetekende was niet van plan flink in te leveren dus solliciteert hij niet bij de Rabobank, net zoals duizenden andere echt hele goede IT-ers. Het echte probleem is om goedkope, goede IT-ers te vinden. Die zijn schaars sinds de aanwas opgedroogd is.

uit het artikel: ING heeft zeventien vacatures opstaan. Die bank heeft in totaal negenduizend it’ers in Nederland en België. dat is nog geen 0,2% wat er open staat, lijkt me niet echt schokkend. Los daarvan is de combinatie van ICT & security echt niet iets wat zo maar "los Loopt" op de markt. Dus de 230 die de Rabobank zoekt gaan er niet komen in 2013.

en uit het artikel: Belangrijkste voorwaarde voor it’ers om bij een bank cyberaanvallen te bestrijden is het kunnen omgaan met grote druk.

Bij een betere voorbereiding is dat echt minder relevant.....

Tja Willem, als de bal voor het doel ligt en er is niemand om het doel te verdedigen is het inderdaad ook wel heel erg gemakkelijk scoren.

Eerst alles outsourcen en als je er achter komt dat al je broodnodige kennis verdwenen is proberen lui terug te halen.
Ach ze doen maar, lui die echt wat kunnen hebben een baan, hebben geen zin om in Amsterdam in de file te gaan staan, zijn overgekwalificeerd (te oud), of beschikken niet over de juiste antecedenten.

Dat er geen 'goede' IT professionals zouden vinden is domweg weer een recruitment verhaaltje. Men stelt in het artikel al de link dat er vrijwel geen goede IT opleidingen zouden gaan en omdat ... omdat ....

Wel mijn beste Rabo Recruiters. Laten we even goed en helder zijn. Dat 'U' ze niet kan vinden betekend dat 'U' iets fout doet in 'Uw' 4recruitment proces. Als 'U' namelijk al begint met het discrimineren in 'Uw' proces, dan betekend dit dat 'U' uw proces moet aanpassen.

Overigens mijn beste Rabo Recruiter, vrijwel geen enkele generieke opleiding besteed intrinsiek erg veel aandacht aan de onderwerpen hacken en Ddos attacks en aanverwanten. Daar zult u dus bij specialistische ondernemingen uw licht op moeten steken. Mag ik misschien opperen dat u eens gaat praten met een IT ptofessional van Fox IT wellicht?

Ik vraag me trouwens af waar de politiek in dit verhaal blijft. Is het niet zo dat discriminattie nog steeds wettelijk verboden is of is het ageren tegen dit soort excessen, omdat het hier 'banken' betreft ..... niet opportuun genoeg voor de dames en heren politici?

Geacht Rabobestuur,

Mocht u werkelijk geïnteresseerd zijn in het aantrekken van goed en gedegen IT professionals die kennis en ervaring hebben op dit terrein, dan weet ik zeker dat wij u daar zeer dienstvaardig in kunnen zijn.

Edoch, wanneer u toestaat dat uw HR/recruitment afdeling, via de xbox IT professionals probeert te werven, dan kan ik u in alle ernst stellen dat de meeste IT professionals vrij weinig op een xbox spelen. Daar zijn zij te serieus voor en hebben doorgaans vakmatig andere dingen voor te doen.

In de marge wellicht van de discussie, iemand die in een opleiding zit, is doorgaans nog geen voleerd IT professional en heeft al helemaal geen kennis, kunde en ervaring in IT als materie. Hoogstens hoe die op de xbox zo snel mogelijk als 'sniper' de tegenstander omlegd. Maar of je dergelijke 'soft skills' kunt gebruiken tegen doorgaans doorgewinterde Russische en Chinese hackers...... dat betwijfelen we toch zeer.

Geen goede reclame voor een bank en zeker een tikje beledigend voor goed IT professionals.

@NumoQuest

wederom een zeer gedegen comment van je, scherp en to the point...,

ik zou je zo 5 sterren geven... maar ja ...

@NumoQuest

Voltreffer. Ik ben niet de enige die er zo over denkt dus...

Eigenlijk wel ironisch dat de Rabobank dit soort mensen probeert te vinden. (Het is een doordenkertje)

Het commentaar van NumoQuest lijkt mij ook duidelijk. Jammer gaat die vlieger op voor veel meer andere ondernemingen die 'klagen' over het tekort aan goede IT'ers. Het zijn immers (paarse) krokodilletranen.

Even vrijuit denkend, voor het budget van 230 young potentials heb makkelijk 65 ervaren doorgewinterde vakmensen.

Ik hou trouwens wel van een goede computergame op zijn tijd, maar ik heb nog nooit een XBox of een andere console aangeraakt. Ik wordt intellectueel liever uitgedaagd dan afgestompt, wat waarschijnlijk het geval is met zo'n apparaat met 6 knopjes.

Een oplossing tegen DDoS aanvallen? Die is er en die relatief simpele oplossing heb ik. Aannemen van personeel gaat het knelpuntje niet oplossen, er wordt namelijk op de verkeerde plek gezocht en 'getimmerd'. Het probleem is de open aard van het internet en daar is ook de oplossing te vinden. De oorzaak aanpakken en ophouden met symptoombestrijding. Denk 'out of the box'. Nieuwe aanwas? Een enkeling kan 'out of the box denken' en dat zijn vaak niet degene die een HEAO-BE op zak hebben maar met het vak bezig zijn geweest zonder spaghetti te creeeren met zogenaamde intelligente hoogstandjes waar niemand wat van begrijpt. IT en internet is geen spreekwoordelijke rocket science, dat hebben de wizkids en andere fantasten ervan gemaakt. Waarom kom ik er niet mee? Niemand die me betaald, er zijn politieke issues te overwinnen en samenwerking moet tussen meerdere partijen dan alleen de banken plaats vinden. Hoeveel disciplines moeten er dan samenwerken? In Nederland slechts 3 om dDos aanvallen in Nederland uit te bannen.
Maar efin, als ik het goed begrijp moet ik een spelcomputer aanschaffen om de advertentie tot mij te kunnen nemen, dat gaan we natuurlijk niet doen. Is 'stelletje mafkezen' een terechte stelling in deze, en waarom niet op mijn Wii beschikbaar?

Waarom blijven wij als IT professionals ons steeds weer 'verdedigen' t.o.v. de mooie praatjes van de grote ondernemers.
Het probleem binnen de IT zal steeds groter worden omdat er overal blijkbaar bezuinigd moet worden. Hebben we laatst niet het verhaal van een specialist op gebied van cybercrime afkomstig uit Israel op de TV gezien. Hij begon te lachen toen er gesproken werd over het budget wat de Nederlandse overheid heeft uitgetrokken voor de bestrijding hiervan.
Het was nog geen 1 a 2% van wat ze bijvoorbeeld in Israel hiervoor uitgeven. En ik ben het eens met de vorige opmerkingen. Het is nogal 'beledigend' voor de echte IT-professional door dergelijke akties te stellen door de Rabobank. Kunnen ze nog beter ITérs vanuit het MBO nemen. Deze werken tenminste nog en zijn vele malen goedkoper dan de zogeheten hoogopgeleiden die vaak niet verder komen dan IT te kunnen spellen. Deze 'deskundigen' zijn wel bekend met in de 'cloud' denken.
@Rabo; Succes met zoeken. Wij zijn tenslotte te duur, te oud, te weinig papieren, te .....

Dank voor de veren in mijn 'haainie' (Rotterdams voor #ss), volgende keer de vaseline mee graag. ;O) Diegenen die mij wat beter kennen, althans wat meer van mij hebben gelezen, weten dat ik de bal gewoon daar neer leg waar die vandaan komt.

Maar dat dan wel met de kennis en ervaring van zaken en daar waar ik de kennis en ervaring niet heb, dan ga ik die halen. Voor al dat 'loslopend' talent wat zich klaarblijkelijk niet zo eenvoudig laat vangen .... u heeft nu uw kans bij de Rabo en voor materie kennis van en voor IT mag u bij mij aankloppen. Rabo zal vast wel wanhopig genoeg zijn dat zij de facturen graag voor u betalen.

Mijn beste Mede SR. IT professional.....
U kunt natuurlijk blijven roepen dat u er maar niet tussen komt, hoe moeilijk het is een vervolgopdracht te krijgen, dat u zich gediscrimneerd voelt. Ik wil u graag naar de publicaties verwijzen van de perikelen die spelen bij een club als Capgemini.

We weten dat meer dan 95% van het HR en recruitment contingent de ballen verstand heeft van IT. We weten dat het enige IT dat zij kennen die word processor is die telt hoe vaak ITIL, Prince 2 of criteria als >35 jaar (geboortejaar voor 1975 kan natuurlijk ook...), of ZZP of junior, medior, stagiair hanteren oznder zich ervan bewust te zijn dat discrimineren wettelijk nog steeds verboden is.

Dat menig manager niet helemaal goed begrijpt hoe IT als materie werkt en dat er nog steeds heel veel valt te besparen, ondanks het gegeven dat ze het met een derde minder aan juniors ook goed af kunnen.

Het is aan u Sr. IT professional de pen ter hand te nemen en uw eigen kennis te consolideren. Uw operationele kennis die u heeft opgedaan en die kennis te bundelen met uw mede IT Professional. U kunt zich binden in een eigen netwerk en samen dat verschil maken en de recruiter en HR professional uit het proces snijden.

We kunnen natuurlijk wel gezamenlijk telkens de vinger op de zere plek leggen, maar als u zelf niet met antwoorden komt, dan blijft het bij klagen om te klagen.

Neem dezelfde twee regels in acht voor uzelf zoals ik dat ook doe telkens als ik ergens op reageer.

1. Reageer niet om te klagen maar iets aan de kaak te stellen of te verduidelijken.

2. Als je iets aan de kaak stelt of je punt wil maken, geef dan ook meteen het alternatief mee.

Klagen om te klagen doet meer dan de helft van het land. Met concrete oplossingen komen nog geen 1%.

Als ik zie hoeveel ict'ers er overal hun baan kwijt raken,
kan ik mij niet voorstellen dat er geen geschikte kandidaten tussen zitten.
Mischien moeten de betreffende banken gewoon eens hun hrm-personeel dumpen en die taak over laten aan een combinatie van hrm- en ict-specialisten.
En dan bedoel ik specialisten, die niet lui in een grijs pak, en een aardappel in de keel die bij de eerste serieuze tegenvraag niet eens weten wat er voor de vacature werkelijk nodig is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-07T11:02:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.