‘Tekort aan ICT’ers raakt vooral softwaresector’

De ict-sector verwacht de komende jaren een blijvend groeiende vraag naar ict-professionals. Ook bij geen of geringe groei van de economie zal dat het geval zijn. Met name softwarebedrijven zullen de komende jaren tegen onvervulbare vacatures aanlopen. Dit blijkt uit de jaarlijkse ICT-Marktmonitor van branchevereniging Nederland ICT. Hoewel de Nederlandse ict-bestedingen in 2012 licht daalden (0,6 procent) en deze naar verwachting in 2013 gelijk zullen blijven, groeit de softwaresector (2,5 procent) en in het bijzonder het segment applicatiesoftware (4,0 procent) stevig door.

Nederland ICT voorspelt een tekort van ruim 6800 ict’ers in 2017. Als de economie aantrekt, kan dit tekort zelfs oplopen tot twaalfduikzend ict’ers. Het groeiende belang van ict-oplossingen zal de arbeidsmarkt in de sector verder onder druk zetten. Ook nu al is er een moeilijk vervulbare vraag naar gespecialiseerde programmeurs en ontwikkelaars van software. Dit terwijl de vraag naar bèta-afgestudeerden stijgt.

Rem op innovatiekracht

In de afgelopen jaren is er een licht groeiende instroom waar te nemen in het ict-onderwijs. Dit is echter onvoldoende om de voorspelde tekorten op te lossen. Deze tekorten dreigen een rem te zetten op de innovatiekracht van Nederland. Dit terwijl er bijvoorbeeld in de zorgsector een groeiende behoefte is aan slimme ict-oplossingen om het verwachte tekort aan zorgpersoneel op te vangen.

‘Nederland kan alleen profiteren van ict als we voldoende goed gekwalificeerde mensen hebben’, zegt voorzitter van Nederland ICT Harry van Dorenmalen. ‘Nederland ICT is daarom blij met de focus op technologie in het techniekpact, waarin regering, werkgevers en werknemers afspraken maken over de aanpak van het dreigende tekort aan technici.’

Ontwikkeling ict-bestedingen

Van Dorenmalen: ‘De dynamiek van de ict-branche komt tot uitdrukking in de verschillen tussen de sectoren. Als geheel maken we in 2013 pas op de plaats. Er zijn tal van midden- en kleinbedrijven die ook in de huidige markt hun kansen pakken. De sector presteert opnieuw beter dan de economie als geheel. Ict is onderscheidend voor zowel bedrijfsleven als overheid. Daar zijn steeds meer beslissers van overtuigd. Dat maakt optimistisch.’

De bestedingen aan software zullen in 2013 naar verwachting groeien met 2,5 procent. Het deelsegment applicatiesoftware is hierin met een groei van 4,0 procent een uitblinker. De bestedingen aan hardware en kantoortechnologie zullen in 2013 naar verwachting met 4,1 procent dalen. Vooral pc’s en printers worden minder verkocht.

Dienstverlening

De bestedingen aan dienstverlening zullen naar verwachting met 2,7 procent krimpen volgend jaar. Niet alleen de economische vooruitzichten spelen hierbij een rol, maar ook de groeiende populariteit van cloud computing heeft invloed op de bestedingen aan professionele dienstverlening. De vraag naar meer traditionele beheerstaken neemt af. De verwachte bestedingen aan telecom en internet stijgen in 2013 naar 16,3 miljard euro.

De totale verwachte bestedingen aan ict-bedragen in 2013 29,6 miljard euro. Dat is ongeveer 5 procent van het bruto binnenlands product.

Ict-bestedingen in Nederland

Groeicijfers 2012 en verwachting 2013

2012

2013

Totaal ict-branche

-0,6%

 0,0%

It - hardware & kantoortechnologie

-5,7%

-4,1%

It - software & services

 0,2%

 0,6%

waarvan Software

 2,4%

 2,5%

waarvan Services

-3,4%

-2,7%

Telecom & internet

 0,9%

 1,1%


Bron: ICT-Marktmonitor van Nederland ICT

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ja, het zelfde verhaal kwam ik ook al op Webwereld tegen.
Daar gaan we weer he, wie gaat er even een optelsommetje maken van alle ICTers die er de afgelopen maanden uitgevlogen zijn ?
Als al die mensen parkeerwachter zouden worden, dan zou binnen een week de staatsschuld weggewerkt zijn.

Veel triester is dat de politiek kenlijk in die verhalen trapt.

In ongeloof schud ik mijn hoofd dan maar weer eens. In de allereerste plaats even de vraag aan auteur op welke berekening deze publicatie gestoeld is. Maar ik ga graag even in de denkwijze mee voor dit moment.

We kijken tegen twee basale problemen aan.

1. Recruiters en discriminatie
We lopen tegen het feit aan dat recruiters, in de IT hebben we daar nu eenmaal veel meer mee te maken dan andere sectoren, dat recruiters in meer dan de helft van de gevallen geen inhoudelijke kijk en kennis van zaken hebben op IT of de discipline die men op dat moment zoekt.

Laten we wel zijn, in meer dan 50% van de aanvragen is het nu al zo, alleen al wat dat gegeven betreft, dat men niet eens de juiste v/m weet te vinden. Aansluitend zijn namelijk de discriminerende criteria die men momenteel danig hanteerd. Daarmee daalt het percentage dat u als hoofdpartij uiteindelijk in aanmerking komt van die goede professional, minder dan 10%. U leest het goed, minder dan 10%.

Marktpartijen vs grote contracten
Het is bekend, dat is al sinds jaar en dag zo, dat de 'betere' IT professionals absoluut niet altijd bij de 'grote jongens' zitten. Velen van de cracks zijn zzp-er of houden van kleinschalig en zitten dus bij de kleinere clubs.

De zzp-er en die kleinere clubs kunnen doorgaans niet mee in grote tender trajecten dus de 'grote jongens' bepalen wie wel of niet in aanmerking komen voor. En dt is erg jammer voor de marktpartijen wat meer dan eens dat zij absoluut niet de beste mensen aangeboden krijgen.

Steeds vaker klinkt de roep dat men tekorten signaleert en die 'goede specialisten', 'Talent' maar niet zouden kunnen vinden. Oh Oh.... tekorten....

Ik knik dan even bedachtzaam en denk dan... 'U' kunt ze niet vinden. Het is maar net welke discriinerende criteria 'U' daarbij hanteerd. Want als ze al niet te vinden zou zijn, dan weet ik dat er een leger aan zeer gewillige, goedwillend potentieel beschikbaar is die met de minste investering, zeker geschikt te maken zal zijn voor een openstaande vacature.

Zelfs over die investering zou u hele goede en professionele afspraken kunnen maken. Dus ik begrijp even niet waar het idee vandaan komt dat er tekorten zouden zijn.... of er moet in weer in de criteria van dit artikel flink worden gediscrimineerd.

Dus mijn beste heer van Dorenmalen, met alle Respect, richt uw blik en visie op wat we aan de kant hebben staan en geschikt kan worden gemaakt met een minimum aan investeren i.p.v. maar te blijven stellen dat we tekorten zouden hebben.

Want dat is pas kapitaal vernietigen....

Als er een tekort zou zijn waarom zien we dat niet in de loonontwikkelingen? Gemiddeld een 1,25% stijging dit jaar wat ruim 1% onder de inflatie ligt. Nu zijn techneuten typische plakkers die niet snel een hoger loon vragen maar een negatieve loonsontwikkeling over de periode van 5 jaar is geenszins reden om aan te nemen dat er te weinig aanbod zou zijn.

Nederland ICT roep al heel lang dat het niet goed gaat maar in hoeverre is dit om de politiek te masseren om meer goedkoop personeel buiten Europa te kunnen halen? Zulke grote getallen als in de zorg zien we hier nog niet maar het gaat hard die kant op.

Merk niks van het te kort. Ik heb een linkedin CV waarop high-tech bedrijven staan. Misschien zouden ze uit mijn CV of geschiedenis een probleem of beperking kunnen afleiden. Maar dan nog, als er zo'n te kort is....? Ik heb tenminste een echte universitaire informatica opleiding gehad. Niet iemand met bijvoorbeeld scheikunde of scheepsbouwkunde die in de ICT is gestapt.

Helemaal mee eens met de beschrijving van de twee basale problemen door Numoquest.

Recruiters in meer dan de helft van de gevallen hebben geen inhoudelijke kijk en kennis van zaken hebben op IT of de discipline die men op dat moment zoekt.

Via mogelijke discriminierende criteria gehanteerd door een recruiter/head hunter, ziet de klant niet alle cvs van mogelijke goede kandidaten. Dit is nog slechter mbt freelance opdrachten. Wie maar €2 per uur duurder is maar veel meer ervaring heeft en goed bij de aanvraag paast komt niet bij de klant. Dan zijn de marges van de head hunter veel te laag en sommigen nemen €20 per uur, nog anderen de helft!

De oplossing is simple. Laat de IT afdeling zelf werven. De inhurende manager en zijn IT specialisten weten waar het over gaat en wat zij zoeken. Stoppen met recruiters die niks weten, behalve buzzwords zoeken en mensen jagen via linkedin voor een belachelijke fee. Via een head hunter, had een klant van mij iemand voor vaste dienst gevonden. De rekening was €24.000

@NumoQuest,....Wijze woorden en waarheid als een koe.

We zitten met inmiddels 700.000 werkelozen, een X% is ICT'er en het aantal groeit.

Er is helemaal geen tekort,..de werkgevers doen het zelf.
Ik zit al een tijd als inhuur bij een (Grote!)dienstverlener men heeft geprobeerd mij in dienst te krijgen,....vanaf 40 nemen wij geen mensen meer in dienst,...bedrijfspolicy wordt er doodleuk verteld.

Recruters zo snel mogelijk de nek omdraaien en afserveren.
Allemaal malafide arbeidsmarkt verneukers zijn het.

Kunnen we die gasten niet massaal boycoten?

Ik hoor al een jaar dat er tekorten zijn aan ICT professionals. Momenteel ben ik nog in loondienst, maar niet lang meer. Uitkering dreigt. Hoezo tekorten? Ja tekort aan zeer jonge HBO-ers met een vooral afgeronde opleiding EN veel werkervaring.....Ik rijm dat niet. Jong en veel werkervaring 'it does not compute'. Ik voel een headline opkomen: Current recruiting hinders IT's computing.

Stel je hebt als recruiter de keuze tussen veel werkervaring en een jonge HBO-er, gaat heden ten dage de voorkeur toch echt uit naar het laatste type sollicitant. Zelf ben ik nog geen eens 50 maar ondervind en heb het zelfs van een recruiter vernomen, dat leeftijdsdiscriminatie zo actueel is als de vermissingszaak Ruben en Julian. Hoezo tekort? Laatst stelde ik een recruiter de vraag hoeveel kandidaten hadden gereageerd, 60 was zijn antwoord, en dat was nog relatief weinig....

Ik sluit mij aan bij het betoog van NumoQuest, recruiters, uitzonderingen daar gelaten, en het momenteel bekende, maar door mij verfoeide, fenomeen 'inhuurdesk' weten van toeten nog blazen als het gaat om de inhoud van een ICT functie. Een cv naast een checklist leggen en de verschillen opzoeken als ware het een gedegradeerde GAP analyse, kan mijn wijlen moeder nog uitvoeren. Kijken naar de daadwerkelijke vraag en het zoeken naar de gepaste kandidaat is toch echt een aparte tak van sport en wezenlijk iets anders. Ik mag hopen voor mijn inkomsten en gezin dat ik binnenkort een recruiter tref die wel van de hoed en de rand weet en een goede cv en dito kandidaat wel op waarde kan inschatten.

Tekort aan ICT-ers? Ik constateer juist dat steeds meer (ex-)collega's op straat komen te staan, dat er steeds minder opdrachten zijn, en dat de tarieven nog steeds dalen. Dus wellicht interpreteer ik die signalen verkeerd, maar wat mij betreft duidt dat niet op een tekort.

Er is slechts een tekort aan één type ICT-er:
1. Maximaal 25 jaar oud;
2. HBO/academisch geschoold;
3. Werkervaring niet relevant;
4. Bereid om te werken voor 2000 euro bruto per maand.

Ook hier weer de Recruters die de markt saboteren, als ze een jonkie weg kunnen zetten voor 60 p/u en er maar 10-15 p/u betalen ,tel uit je winst!
Een ervaren (betere) ict'er van +40 en minimaal 10 jaar ervaring werkt niet voor een dergelijk uurloon ,die moet ook een gezin onderhouden.

Een broekie is met 15 p/u en een Golf GTI snel te paaien.

Dus het is er alleen maar om te doen er zelf zoveel mogelijk aan over te houden, plus de korte termijn politiek die "ondernemers" er tegenwoordig op na houden, volgend jaar bestaan we misschien niet meer, kun je het maar in de pocket hebben.
De ICT cowboys zijn er nog steeds en zal zo blijven ook snel geld maken en met een vette bankrekening koppie onder gaan maakt niet uit zolang je maar een b.v bent.

Eigenlijk zou Robert gewoon vijf sterren voor zijn reactie moeten krijgen. Want dat is momentele het hele probleem, spotgoedkoop ICT personeel vinden is erg moeilijk. We vinden het normaal dat een advocaat 150 euro plus per uur kost, we vinden het normaal dat een accountant 120 euro plus per uur kost, we vinden het normaal dat een loodgieter 60 euro plus per uur kost maar een ICT-er in huren? Dan is 60 euro tegenwoordig al een hoog bedrag. En met die lage tarieven zien we dat ICT-ers jaarlijks alleen maar minder gaan verdienen. Bij bedrijven als Cap Gemini leid dat al tot demotie, de werknemers kunnen kennelijk nog nauwelijks genoeg per uur omzetten om de kosten te dekken.

Maar toch blijven ze maar roepen, er is een tekort aan ICT-ers. Ongeacht hoeveel goede ICT-ers werkeloos thuis zitten, want te oud, te duur.

Er zitten heus wel een paar goede recruiters tussen hoor. Die zijn ook de dupe van hun collega's die andere doelstellingen hebben.

Maar vlak de werkgevers ook niet uit. Alleen hebben die lang niet altijd het budget voor een oudere ervaren iemand. Of ze hebben al een aantal keer een zogenaamd ervaren iemand gehad en willen die ellende niet nog een keer. Volgens mij is dat niet de hoofd moot. Dat is waarschijnlijk de groep waar Robert op doelt.

Denk dat we niet alle IT-ers in 1 hok stoppen.

Ik merk dat door het automatiseren van processen 'helaas' minder mensen nodig zijn. Dit geld ook binnen de IT. Daarnaast wordt het ook makkelijker om applicaties te ontwikkelen en om deze uit te rollen. Door dingen als huren ipv kopen, maar ook het afnemen van kant en klare servers met alles geinstalleerd. Dus zijn er minder IT-ers nodig om dit manuele werk te doen.

Waar echter een tekort aan is, zijn de mensen die ICT kunnen vertalen naar de business en goede developers. Ook op vacatures wordt niet gereageerd. Ben benieuwd wat voor type IT-er eerder heeft gereageerd.

Sjoerd,

Goede recruiters ?? heb jij er dan wel eens een gezien ?
Ik bedoel in het echt, niet op een plaatje !

Ze zullen er vast wel zijn, maar dan zijn ook zij van geen betekenis.

Door grote outsourcingsprojecten is veel kennis verkocht aan lagelonenlanden. Misschien aantrekkelijk voor de korte termijn maar de aantrekkelijkheid voor nieuw talent werd daardoor onder druk gezet.
Veel hooggekwalificeerde functies moeten we nu noodgedwongen aan andere landen overlaten. Het wordt tijd voor herorientatie op deze markt. ICT is nu eenmaal een toekomstgerichte competentie en zou voor studenten hip en uitdagen moeten en kunnen zijn. Jammer dat we dit hebben laten gebeuren. Terug naar de schoolbanken. ICT is een gaaf vakgebied, ik kan er van meepraten. Van ponskaart met COBOL naar iCloud oplossingen het is allemaal spannend en uitdagend. Misschien een pratende robot die boodschappen doet of een auto die zonder bestuurder jou van A naar B kan rijden? Het is geen koffiedik kijken maar serieuze realiteit.

Zolang bedrijven winst willen maken gaan ze op zoek naar goedkope arbeid.
Zolang dure ontwikkelaars niet in willen leveren (omdat bedrijven wel winst willen blijven maken via hun inspanningen) worden ze niet (opnieuw) aangenomen en blijven ze aan de kant zitten.
Zolang aandeelhouders winst verwachten op investeringen zonder daar arbeid tegenover te zetten moeten bedrijven op zoek naar goedkope arbeidskrachten.
Zolang een dienst, inspanning of product voor meer wordt verkocht dan ze heeft gekost wordt er teveel geld ontvangen door de een en ergens teveel geld weggehaald bij de ander.
Zolang in deze maatschappij twee mensen die allebei hun werk zo goed mogelijk en naar vermogen doen miljoenen per jaar in inkomen kunnen verschillen, gaat het hele probleem niet veranderen.
Zolang die principes blijven gelden zal elke bedrijfstak, branche of beroepsgroep hiermee te maken krijgen. Net zolang tot het hele systeem definitief in elkaar stort.

@Pascal
Toegegeven, ze zijn zeldzaam. Maar eerlijk duurt het langst dus van betekenis zullen ze blijven.

@hk
Beetje doemdenken, niet?

Denk als Nederland over die virtuele drempel heen durft te stappen dat technische specialisten meer mogen verdienen dan hun hogere dat dit al eentje in de goede richting zal zijn. Want over de grens ten oosten van ons is dit heel normaal en daar is een groei van procenten nog niet eens genoeg om aan de groeiende vraag te voldoen terwijl in Nederland er geen groei is maar krimp.

Er moet strengere wetgeving komen in NL en nog beter Europa breed mbt tussenpersonen, marges van tussenpersonen, leefstijddiscriminatie en die fictive advertenties om cvs en referenties binnen te halen voor eigen business development. Een winkel mag niet zomaar advertenties plaatsen voor producten als deze niet te koop staan in hun assortiment. De overheid zou veel geld aan boetes voor deze praktijken kunnen verdiennen.

Het kost maar uitkierings geld als een ervaren ICT-er op straat komt en een gezien moet onderhouden.

Het is mogelijk dat een ZZP-er of een consultant niet te duur zou zijn voor de eindklant. Een te hoog marge van een tussenpersoon (boven 20%) maakt de consultant duur. Wetgeving zou het kunnen oplossen. Een tussenpersoon mag niet meer dan 20% per uur nemen en zeker geen 50%.

Recruiters in de ICT zouden beter opgeleid kunnen worden. Zij zouden wat introductie cursussen moeten volgen in hun werkgebeid - SAP, Microsoft, Open Source noem maar op, minimaal op hoog niveau - zodat zij de technieken goed begrijpen. Beter nog, haal een trainee recruiter binnen met een informatica achtergrond.

Sommige tussenpersonen zijn erg goed maar in de minderheid. Jammer. De goede recruiters begrijpen techniek maar ook hoe de persoonlijke vaardigheden van een kandidaat zouden passen bij de klant.

Ter illustratie bij mijn eerdere reactie: eerstvolgende slachtoffers van genoemde principes: beroepschauffeurs

@Willem: Je hebt helemaal gelijk. Vooral dat gedeelte over dat de loodgieter meer kost dan een ICT-er is een pijnlijke waarheid.

De realiteit is dat het omgekeerde van wat het artikel zegt waar is.

We zitten met een zwaar overschot aan ICT-ers. Dat drukt de prijs enorm. Er zijn ook veel te veel ZZP-ers die het echt presteren met belachelijke tarieven de markt te verpesten.

Laatst bij een reünie van mijn middelbare school kwam ik erachter dat het gros van al de mensen in de IT werkt tegenwoordig. Ik was een van de weinigen met de juiste vervolg opleidingen echter. Na de Dotcom en Y2K hype zitten we gewoon opgescheept met een leger aan mensen dat 'omgeschoold' is en dat dagelijks dingen verkeerd doen.

Technicus, Hoewel ik ook maar een omhooggevallen elektronicaboer ben (in mijn tijd bestond er niet eens een ict opleiding) en ik aldus mijn kwaliteiten door eigen inzet eigen heb moeten maken deel ik je opmerking over de klikklakklaar specialisten van de eeuwwisseling (ik stapte op 2 jan. 2000 gewon onbekommerd in mijn vliegtuig en helemaal nergens ging het mis en helemaal niemand vond dat vreemd).
Vorige week op een feestje maakte nog een dame de opmerking de opmerking 'je kunt gewoon tegen me praten hoor ik heb zelf in de ict gezeten ik begrijp vaktaal gewoon hoor'
'Nou, ik heb dit issue met een DSP waarmee ik realtime data over SPI bus naar een DAC wil jassen en ....' sorry hoor iemand die VisualBasic programmaatjes schrijf verdiend vast op een eerlijke manier zijn/haar boterham maar dat zijn toch niet de mensen waar een tekort aan is.

De titel van het artikel is verkeerd gekozen. Hiermee wordt gewezen naar de overheid en burgers dat zei de oorzaak zijn van het tekort aan arbeidskrachten in deze sector. Helemaal verkeerd gekozen gezien de economische tijd.

Een titel welke spreekt over groeiende kansen in de softwaresector geeft een andere blik op het artikel.

Als ik kijk naar het 'tekort', dan is dit inderdaad deels een oorzaak van de drie genoemde partijen; werkgevers, overheid en werknemers.

Er wordt nog altijd te weinig gedaan aan het op een continue basis werken aan de ontwikkeling van de werknemers. Bedrijven staren zich nog altijd blind op de productiviteit en kijken te weinig naar de ontwikkeling. Hiermee creëer je natuurlijk automatisch ook een groot gat in de arbeidsmarkt.

Om bovenstaand 'probleem' (is het een probleem?) willen oplossen zal er nog meer moeten worden gekeken naar de ontwikkeling (scholing, gecertificeerd) van werknemers. Op deze wijze kunnen we in de toekomst beter inspringen met elkaar op die plekken waar het nodig is.

Maar de overheid in de Nederland/EU kan ook een grotere rol spelen in dit geheel. Het ontslagrecht moet eenvoudiger en voor de bankzitters weer eenvoudiger maken om studie te volgens om je aantrekkelijk te maken voor de arbeidsmarkt.

@Numoquest

Geheel mee eens.

Er is voldoende talent in Nederland. De kunst is om het talent te vinden en dat is de meeste recruiters niet gegeven.

Toen ik lang geleden even "tussen twee banen" bivakkeerde kreeg ik allerlei afwijzigingen die voor mij volkomen onbegrijpelijk waren. Dat gold ook voor de collega's die met mij zonder baan zaten. Uiteindelijk vond ik een baan omdat de IT managers zelf de selectie deden.

Het is 10 jaar later dus nog geen spat verbeterd.

Een groot probleem is verder dat specialisten (op welk gebied dan ook) ondergewaardeerd worden. Om meer te verdienen moet je leiding geven. Zonder titel "manager" tel je niet mee.

Ik zie het er nog van komen dat artsen in een ziekenhuis minimumloon gaan verdienen omdat ze geen leiding geven en DUS niets belangrijks presteren ;-)

Hervorming van de arbeidsmarkt zou zich niet op het ontslagrecht moeten richten maar meer op het juist waarderen van kwaliteit.

Talent genoeg in Nederland, waardering voor talent is helaas minimaal...

Ik ben het eens met brombeer. Verkopen of lucht verplaatsen worden hoger aangeslagen... en heeft dat heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsmarkt maar ook voor bijvoorbeeld de universitaire wereld (AIOs - hebben ze die nog? - die amper rond konden komen).

@Pascal: Omscholen vanuit een beta studierichting die al zware trefvlakken met ICT heeft, (denk even aan digitale techniek) is even wat anders dan omscholen vanuit kinderpsychologie, rechten of vrijetijdskunde.

Die starre HBO eis wordt ook raar als mensen met een pretstudie even omgeschoold kunnen worden.

Technicus je hebt een punt,
Er schijnen echt HBO opleidingen te bestaan voor kleuterjuf en bloemschikken (ik verzin dit niet) en ik realiseer mij dat het onwaarschijnlijk is dat ik met mijn achtergrond als basis een dergelijke studie met succes zou kunnen afronden.

Een gewaardeerde vakcollega plaatste recentelijk bij een artikel de volgende opmerking:

@Pascal, lees ik enig cynisme tussen de regels door en op de zijkant ?

@ Allemaal....

Met alle Respect, dan voor de veren in mijn Hainie (Tikje Rotterdams... ). Ik ben een 'Pragmaticus Pur Sang' die kijk naar rede, redelijkheid en oplossingen en 'Expert' van de materie IT.

Voor mij betekend dat dat ik de kritische noot/bal daar leg waar die hoort maar dan wel met een redelijke en mogelijke oplossing. Als ik zie hoe beleidsmakers in Den Haag, dus mensen die een eed of belofte hebben afgelegd, de grondwet te zullen eerbiedigen en onderhouden, en diezelfde beleidsmakers allemaal dingen hoor en zie roepen die bol staan van de discriminatie, dan is dat het failliet van diezelfde overheids 'dienaren'. Voor zoveer deze mensen weten wat 'dienen' is dan natuurlijk.

Weingen in de recruitment/werving-selectie en 'talent managers' wereld zijn bekend met de formule 95-4-1. En daar zit hem de kneep. 95% van al die 'toppers' doen hun uiterste best om zich als 'topper' te gedragen maar daar blijft het dan ook bij. Sommige komen een eind maar helaas.

4% zijn de werkelijek subtoppers. Die hebben alle capaciteiten vrijwel in zich en de mogelijkheden dat om te zetten in een solide loopbaan.
1% Dat is de werkelijke top die niet alleen het allemaal weet waar te maken mar ook nog eens de gave heeft dat in een carriere om te zetten. Zoals u ziet, dat is niet zo heel veel.

Wat belangrijk is te weten dat die wetmatigheid ook op gaat voor diegene die zich 'coach' of 'talent manager' noemt. Ze hebben in 95% van de gevallen vaak niet de affiniteit met dat wat Talent is, weten dat ook niet te onderschrijven of herkennen. Er lopen heel weinig mensen rond die kennis, kunde, ervaring en tooling heeft, Talent te (h)erkennen.

Als u zich daar even aan vast houd weet u plots waar de uitdrukking vandaan komt dat,'... zij het talent niet meer weten te vinden...' Zij kunnen dat niet omdat kennis, kunde en inzicht ontbreekt de eigenschappen en soft skills die talent in zich heeft, inzichtelijk te maken en anderen te laten zien WAT voor talent dat talent heeft.

Iedereen heeft talent. Dat is niet aan persoonlijkheid of achtergrond gebonden. Vaak komt dat talent niet tot bloei om vele redenen. Dat kunnen omstandigheden zijn maar meer nog niet de kans gehad hebben op de juiste plaats terecht te komen.

Dit soort inzichten en zaken zijn menig recruiter, HR professional, talent manager volkomen vreemd. Tja, dan kom je dus tot constateringen zoals in deze en menig andere publicatie.

Tip! Ga eens met een echte Talent kenner praten. Daar wordt je echt wijzer van. Je opdrachtgever ook tenslotte.

@ Numoquest,

Goede toevoegingen! Waar voor dank!


Omtrent dit topic heb ik al 2 artikels geschreven.

Misschien leuk om weer een keer te lezen. In mijn optiek staat daar het meeste al in. Maar ja dat komt misschien iets te arrogant over en is in zekere zin ook een soort van zelfbevlekking :-)

http://www.computable.nl/artikel/opinie/loopbaan/4634538/1458016/de-ideale-icter-is-een-schaars-goed.html

http://www.computable.nl/artikel/opinie/loopbaan/4560712/1458016/recruiter-wordt-steeds-meer-beurshandelaar.html

"Ik vind dat er een groot tekort is aan vrijstaande woningen in de centra van de grote steden voor prijzen onder de 5 ton."
Zolang de werkgevers voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten met betrekking tot technische werknemers en deze niet betalen wat de schaarste rechtvaardigt, zullen er "tekorten" blijven bestaan.

Een gemiddelde manager met een paar jaar ervaring, die weinig toevoegt aan de output van een orgnisatie, wordt zowel financieel als in aanzien veel hoger aangeslagen dan die programmeur met haar/zijn grote kennis en ervaring. Waarom zul je daarom kiezen voor een technische opleiding/beroep, op borrels wordt je als minderwaardig gezien door je vrienden die in hun dikke managementbak komen aanrijden.
Dat heet marktwerking.


Of zijn de ICT oplossing dermate onrendabel dat ze niet geproduceerd kunnen worden voor hogere prijzen?
Dan is er geen tekort, maar gewoon sprake van slechte business.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-13T10:25:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.