ICT Automatisering is blij met omzetdaling

Dit artikel delen:

De beursgenoteerde ict-dienstverlener ICT Automatisering heeft over de eerste drie maanden van 2013 19,8 miljoen euro omzet geboekt. Dat is 5,1 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen de omzet uitkwam op 20,9 miljoen euro. Toch ziet het management van de ict-dienstverlener een lichtpuntje in de omzetdaling.

De kwartaalomzet van ICT Automatisering is weliswaar gedaald, maar volgens het management heeft het bedrijf het wel beter gedaan. Als de omzet wordt gecorrigeerd voor drie incidentele effecten, is er juist sprake van een omzetstijging van 2,5 procent.

Zo wijst het management er op dat het eerste kwartaal van 2013 twee werkbare dagen minder telt dan dezelfde periode van 2012. Het gevolg daarvan voor omzet en resultaat is ongeveer een half miljoen euro.

Een tweede verklaring die het management aanvoert, is dat in het eerste kwartaal van 2012 omzet en winst van 700.000 euro zijn gerealiseerd op een aantal projecten waarvan het werk voor een belangrijk deel voor 2011 is uitgevoerd.

Tenslotte daalde de omzet door de verkoop van de Duitse vestiging in Neustadt per 1 december 2012. Dat scheelt de ict-dienstverlener nog eens 300.000 euro aan omzet. Terwijl de inkomsten met 900.000 euro gelijk bleven aan die in hetzelfde kwartaal in 2012. Wordt er rekening gehouden met het missen van twee werkbare dagen en de winst uit de eerder genoemde projecten, dan is de winst zelfs verbeterd.

Reorganisatie

De reorganisatie die ICT Automatisering in 2012 inzette, begint vrucht af te werpen. De indirecte kosten zijn met circa een half miljoen gedaald ten opzichte van hetzelfde kwartaal van in 2012, vooral door lagere indirecte personeelskosten en huurkosten.

Wanneer de resultaten over het eerste kwartaal van 2013 per branche worden bekeken, blijkt dat de omzet uit opdrachten voor de auto-industrie met 8,3 procent is gestegen naar een half miljoen euro. De omzet uit het inzetten van eigen medewerkers in Duitsland was licht lager, die uit het inzetten van freelancers hoger.

Efficiëntie

De omzet uit opdrachten voor logistieke bedrijven ontwikkelde zich positief tot 2,3 miljoen euro, een toename van bijna 5 procent. Dit kwam vooral door een verbeterde productiviteit.

Het bedrijfsonderdeel Industriële Automatisering zag de omzet 8 procent tot 3,7 miljoen euro, vooral door een hoger gemiddelde opbrengst per uur, die te danken is aan een efficiëntere projectuitvoering.

Het bedrijfsonderdeel Machines en Systemen (inclusief Energie en Zorg) zag de omzet met 2,2 procent dalen tot 6,9 miljoen euro door een lagere inzet van medewerkers.

Joint ventures

De ontwikkelingen bij de joint venture InTraffic zijn positief. ICT Automatisering heeft een belang van 50 procent in deze ontwikkelaar van software voor verkeers- en vervoerssystemen, de andere helft is in handen van het ingenieursbureau Movares. Prorail is een belangrijke klant. Over 2011 werd nog een teleurstellend resultaat geboekt, door tegenvallende opdrachten van de railbeheerder.

De joint venture Improve Quality Services kende een teleurstellend kwartaal, vooral door een lage deelname aan trainingen die een belangrijk deel uitmaken van de omzet. ICT Automatisering heeft een belang van 90 procent in deze opleider en dienstverlener op het terrein van testen en kwaliteitsmanagement. Het resterende aandeel is in handen van Improve-oprichter en mede-ontwikkelaar van de TMap-testmethode Erik van Veenendaal.

Break-even

Over de Nederlandse activiteiten is het management tevreden. De Duitse activiteiten – volledig gericht op de auto-Industrie – heeft zijn verliezen verminderd. Het streven van het managent is in 2013 in Duitsland break-even te draaien. Daardoor zou het resultaat van het bedrijf als geheel aanzienlijk verbeteren ten opzichte van 2012.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

'Een tweede verklaring die het management aanvoert, is dat in het eerste kwartaal van 2012 omzet en winst van 700.000 euro zijn gerealiseerd op een aantal projecten waarvan het werk voor een belangrijk deel voor 2011 is uitgevoerd.'

Goh... last time I checked hoor je deze omzet dan al in je boeken van 2011 op te nemen ;-)

@MikeN
Als je niet weet of je je centjes nog gaat krijgen is dat geen goed plan. Denk aan faillissementen of een ontevreden klant die pas betaalt als aan zijn/haar voorwaarden voldaan is.

Ik was er toevallig eergisteren op bezoek en heb daar twee hele goede gesprekken gehad. Heerlijk bedrijf. Was mijn eerste ontmoeting, maar wat mij betreft zeker niet de laatste. Als je van techniek houdt, is het in mijn ogen een fijn bedrijf om te werken. Bescheiden en degelijk, dat was mijn indruk.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-16T10:56:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.