Eliantie-medewerker waagt gokje met Bitcoin

Ict-detacheerder Eliantie in Rijswijk heeft zijn medewerkers dit jaar de mogelijkheid geboden het vakantiegeld uitgekeerd te krijgen in de elektronische valuta Bitcoin. Zestien van de 35 medewerkers hebben een deel van het vakantiegeld in Bitcoins opgenomen. ‘Slechts een medewerker heeft de volledige som - zo’n tweeduizend euro - in elektronisch geld laten uitkeren’, vertelt Eliantie-directeur Jeroen Diederik.

Het uitkeren van vakantiegeld in zogeheten Bitcoins was alleen mogelijk met toestemming van de betrokken medewerkers. Op de salarisstrook staat het vakantiegeld zoals gebruikelijk in euro’s vermeld. Ook is er volgens Eliantie-directeur Jeroen Diederik de verplichte belasting over ingehouden. De meeste deelnemers hebben een klein deel van hun vakantiegeld in Bitcoins ontvangen.

De medewerker die zijn complete vakantiegeld in Bitcoins heeft laten omzetten, ziet het volgens Diederik als een gokje. ‘Bij uitkering lag de koers van de Bitcoin rond honderd euro, hij heeft er twintig gekregen. Maar eerder dit jaar lag de koers op 260 dollar. Hij ziet het als een gokje.’ Het gaat om een vrijgezelle man, zonder gezin en hypotheek.

De digitale munten heeft Eliantie zelf gedolven, zoals dat in de Bitcoin-terminologie heet. Het bedrijf heeft daartoe eind 2010 geïnvesteerd in twee computers die sindsdien permanent met het Bitcoin-netwerk zijn verbonden. In ruil voor de beschikbaar gestelde rekenkracht ontvangt Eliantie per maand twee of drie bitcoins. ‘Daar tegenover staat de investering in de computers en de elektriciteit’, vertelt Diederik.

Believers

Zelf heeft Diederik geen vakantiegeld in Bitcoins laten omzetten. Wel lieten hij en zijn compagnons eerder al eens een deel van hun salaris in Bitcoins uitkeren. Of de Bitcoin in de toekomst een belangrijke rol in het economisch verkeer zal vervullen, blijft voor hem een vraag. ‘Op fora lees ik teksten van believers die er heilig van overtuigd zijn. Maar anderen zien het als een hype, vergelijkbaar met de Linden-dollars uit Second Life. Dat is inmiddels op sterven na dood.’

Voor Eliantie was de Bitcoin-actie een aardige manier om in de pers te komen, vertelt Diederik. Media als NOS en Nu.nl plaatsten het persbericht dat het Eliantie-personeel het vakantiegeld in Bitcoins uitgekeerd zou krijgen. Het bedrijf haakte daarmee slim aan bij de plotselinge koersstijging van de Bitcoin eerder dit jaar.

Verlies

Na twee lastige jaren in 2009 en 2010 met verlies, gaat het de ict-detacheerder inmiddels weer voor de wind, aldus Diederik. Het bedrijf heeft momenteel weer 42 krachten gedetacheerd bij klanten, van wie een kleine dertig ict’ers van het bedrijf zelf. De overige krachten zijn ingehuurd via collega-detacheerders.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-05-28T11:59:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.