Boek: Prince2 voor professionele projecten

Vrouw notitieblok onderzoek vragenlijst

Prince2-trainer Tanja van den Akker van opleidingsinstituut Forsa Advies in Den Haag heeft een lesboek geschreven over de Prince2-methode. Het boek voldoet aan de Foundation-examenrichtlijn, maar is ook bedoeld als naslagwerk in de praktijk. In samenwerking met uitgever Academic Service biedt Computable tien lezers de mogelijkheid het boek te recenseren.

Auteur Tanja van den Akker heeft jarenlange ervaring in het geven van trainingen op het gebied van Prince2. Het boek is opgebouwd op basis van het Prince2-model en gebruikt de officiële Nederlandse examentermen. Doordat het boek in lijn is met de Managen van Succesvolle Projecten-manual, sluit het aan op bestaand materiaal en de voorbereiding op het examen.

De inhoud heeft een duidelijke structuur en bevat veel praktijkvoorbeelden en tips. De opgenomen sjablonen zijn voorzien van uitgebreide toelichtingen. Het boek is bedoeld voor projectmanagers, projectleiders, projectondersteuners, projectstuurgroepleden, opdrachtgevers, zzp’ers, staffunctionarissen in kwaliteit en trainingsbureaus van Prince2 Foundation-trainingen.

Tanja van den Akker

Tanja van den Akker is directeur-eigenaar van Forsa Advies, een door APMG geaccrediteerd Prince2-opleidingsinstituut en heeft jarenlange ervaring met programma- en projectmanagement. Eerder verscheen van haar het boek Verandermanagement in organisaties (2012).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb al circa 8 jaar geleden mijn P2F en P2P examen gedaan, anders had ik me opgegeven voor dit boek.
Wat ik persoonlijk als projectleider belangrijker vind dan P2F/P opleiding is IPMA traject.
Een IPMA traject bevat meer dan de zaken die je in P2F/P tegen komt en je in je dagelijkse werkzaamheden als PL nodig hebt.

Wat wordt binnen dit kader gezien als een Professioneel Project?

Reza,

Of je nu methodiek van PRINCE2 of PM-BoK gebruikt, uiteindelijk onderscheidt de projectmanager zich van de procesmanager door pragmatisme. Want uiteindelijk is elke methodiek niet meer dan een lei(d)raad, zoiets als instructiekaart 2-17:

http://www.boekje-pienter.nl/images/instructiekaart2-17.pdf

@Ewout:

The URL you requested is blocked by the Internet Access Policies for your site.

Reason: The website "http://www.boekje-pienter.nl/images/instructiekaart2-17.pdf" is filtered under the denied category "Weapons".


??? gevaarlijke projectmanagers ??? :)

PaVaKe,

Niet echt een wapen hoewel 'projectmanagers te velde' wel geacht werden om deze kaart bij zich te dragen en te gebruiken in toepasbaar. Nu is het natuurlijk niet 1-op-1 te vergelijken met alle methodieken die we in de ICT gebruiken maar ik haalde het aan als voorbeeld omdat het net als ITIL/PRINCE vol zit met jargon die voor buitenstaanders moeilijk te volgen is, de 'beroepsdeformatie' die altijd optreedt als je binnen de professionele context blijft.

In tegenstelling tot sommige gebruikte methodieken was het ook niet een 'invuloefening' waarbij alle punten geadresseerd moesten worden maar vooral bedoeld als geheugensteun om de juiste informatie te verkrijgen en te verstrekken. Want bij sommige projecten krijg ik nog weleens een déjà vu met de LETRA opdrachten waarbij je een kloof moest overbruggen met te korte balken.

Maar misschien kan je browser deze wel openen:

http://www.computable.nl/artikel/opinie/management/1304527/2379250/prince-ii-is-totaal-ongeschikt.html

@Ewout Dekkinga, 19-07-2013 11:04
Het artikel waar je naar verwijst, lijkt een artikel te zijn van iemand die de essentie van Prince2 niet heeft begrepen.

Zijn voorbeeld van de auto met scheve wielen, en dat er bijbetaald moet worden om deze recht te zetten, is een voorbeeld dat niets met Prince2 te maken heeft (als men de fase starting up a project goed had doorlopen, was er nooit een auto met scheve wielen geleverd).

De kracht van Prince2 zit vooral in de eerste fase (goede voorbereiding), en daarna blijven controleren of de business case nog valide is.

Het probleem van Prince2 is vooral dat de meeste bedrijven alleen in name only met Prince2 werken.

Zie voor een recensie van dit boek mijn blog:
http://hennyportman.wordpress.com/2013/07/06/boekrecensie-prince2-voor-professionele-projecten/

Bij deze

Vanuit LinkedIn dit reactie stukje:
Wil je een gratis exemplaar? Bied jezelf aan als reviewer via Computable: zie: http://lnkd.in/P9uq_y

@Bas
Stellen dat schrijver van artikel de essentie van PRINCE2 mist is wat te makkelijk door de bocht en gaat voorbij aan de boodschap, lees ook eens:

http://www.automatiseringgids.nl/opinie/2007/opinie-prince-ii---met-een-hamer-wordt-elk-probleem-een-spijker

Schrijver lijkt daarin al brandhout te maken met het argument dat bedrijven alleen 'in name only' met PRINCE2 werken, een argument dat vast weer precies past bij het andere boek van Tanja van den Akker. Oproep om onafhankelijk en verifieerbaar onderzoek naar het effect van projectmanagement methodieken is zo gek nog niet omdat succes percentage van IT projecten in 20 jaar maar een heel klein beetje is toegenomen.

P.S.
IK2-17 gaat volledig over de voorbereiding, leiding geven aan het project moet je namelijk 'vanuit het zadel' doen.

Ik begreep je opmerking over leidraad wel, Ewout en het klopt ook wel degelijk. Het is net zoals met ITIL als je meer in de beheer ipv project kant zit.

Overigens heb ik moeite met de titel van dit boek. Voor professionele projecten? Betekent dit dat er ook een Prince2 voor amateuristische projecten zijn? en wat mag professioneel heten? Het komt wazig over en roept alleen maar vragen die ik net stelde op.

Ik liep al met de gedachte om mijzelf eens te verdiepen in de theorie van één van de regelmatig gevraagde methodieken. Inderdaad, een methodiek is altijd een welke je afhankelijk van de praktijksituatie zal moeten inpassen. Maar dit geldt voor iedere theorie. Zolang je pragmatisch bent ingesteld, feeling hebt met wat je doet en dit kunt overbrengen, is de kans groter op slagen dan dit alleen aan een methodiek op te hangen.
Aangezien ik het opdoen van kennis van Prince2 en mijzelf hierin certificeren op mijn lijstje heb staan lijkt mij dit een mooie kans door mij voor dit boek op te geven.

Ewout,
Ik had in mijn reactie niet naar procesmanager gekeken. Ik kan me voorstellen dat een procesmanager andere werkwijze heeft dan een PM/PL, want de scope is ook anders.

Ewout,
Ik had in mijn reactie niet naar procesmanager gekeken. Ik kan me voorstellen dat een procesmanager andere werkwijze heeft dan een PM/PL, want de scope is ook anders.

Marco van Dinter,

PR2 is maar een werkwijze zoals eerder aangegeven, als PL heb je meer en nog meer nodig dan inrichting en uitvoering van je project (volgens een werkwijze zoals PR2)
Kijk op de site van managementboeken.nl. 80% van boeken voor PL`s zijn gebaseerd op alleen maar hoe je je projectteam in beweging krijgt, hoe je het beste uit je mensen kan halen, hoe zorg je dat je projectleden voor je door (project)vuur gaan, kortom leiderschap!

Daarom heb ik IPMA benoemd als zeer betere opleiding dan PR2 (persoonlijke menin, ik heb beide opleidingen gehad PR2 Prac en IPMA C)
Ik weet niet of je al bekend bent met IPMA (A,B,C,D), deze is een mooie mix van hard- en soft skills die je als PL en ook programma manager nodig hebt.

Terug naar managementboeken.nl, waarom zijn 80% van de boeken op deze site gebaseerd op mensen managen dan project? Naar mijn mening, omdat we hier in Nederland Poldermodel hebben! Daar had ik al lang geleden iets over geschreven:

Poldermodel of Hierarchie:
http://www.computable.nl/artikel/opinie/management/3878185/2379250/poldermodel-of-hierarchie.html

Tijd voor Service Pack 1 voor managers:
http://www.computable.nl/artikel/opinie/management/4025171/2379250/tijd-voor-service-pack-1-voor-managers.html

Reza

bedankt voor je uitgebreide reactie.
Ik kan me voorstellen dat je er alleen met een bepaalde werkwijze niet komt.
Je overige info zal ik zeker gaan bekijken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-18T12:45:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.