KPN IT Solutions ziet omzet fors dalen

Dit artikel delen:

Ict-dienstverlener KPN IT Solutions heeft de omzet in het tweede kwartaal 2013 zien dalen met 9,4 procent tot 164 miljoen euro. In het tweede kwartaal 2012 kwam de omzet uit op uit 231 miljoen euro. Het verdienvermogen (Ebitda) van het bedrijfsonderdeel viel terug met 18 procent.

Het management van KPN wijt de omzetduikeling in de eerste helft van 2013 aan de aanhoudende druk op de tarieven voor ict-diensten. Oorzaak daarvan is de structurele overcapaciteit in de markt door het uitstel van investeringen bij klanten.

Het verdienvermogen (Ebitda) van het bedrijf viel vooral terug doordat bij het vernieuwen van contracten lagere tarieven worden afgesproken. Het gemiddelde verdienvermogen van KPN IT Solutions daalde met bijna een procentpunt van 9,4 naar 8,5 procent.

Een deel van de daling van het verdienvermogen werd goedgemaakt door lagere personeelskosten als gevolg van het besparingsprogramma dat KPN uitvoert. Er verdwenen in het tweede kwartaal van 2013 negenhonderd fte bij het bedrijf, waarvan het merendeel in de business unit Zakelijk, waar IT Solutions onderdeel van is. KPN kondigde in 2011 een besparingsprogramma aan waarbij 4500 tot vijfduizend banen worden geschrapt. Eind 2013 moet dat zijn afgerond.

E-Plus

Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers liet KPN ook weten overeenstemming te hebben bereikt over de verkoop van de Duitse dochteronderneming E-Plus voor een bedrag van vijf miljard euro aan Telefónica Deutschland. KPN krijgt bovendien een aandeel van 17,6 procent in dit bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het meest schokkende aan dit nieuwsbericht is nog wel dat de omzet ten opzichte van 2013 met 30% daalt (!!). Bizar.

Een neergaande lijn die bevestigt dat nieuwe en gezonde spelers het oppakken waar de grotere spelers het laten liggen. Met goed beleid gericht, op de langere termijn, naar zowel klanten als ook medewerkers...

Ik geloof dat we een allemaal beetje last van de hitte hebben.

@Rob: De omzet daalt 30% omdat KPN de buitenlandse activiteiten vorig jaar heeft verkocht.

@Johannes: je gebruikt de kwartaalcijfers, maar noemt ze halfjaarcijfers

@Rob Duidelijk dat jij een grondig onderzoek hebt gedaan waarop jij jouw uitspraken hebt gebaseerd. Goed gedaan.
Jij bent zeker een anaylst en markt volger.

Wat een bericht. Dit betekent dat KPN van 12 naar 9bio euro gaat. Wat zal dit betekenen voor de werkgelegenheid en de toekomst als organisatie. Ook al vinden we met z'n allen van alles, dit is niet iets waar men om vraagt.

Dit is een combinatie van de markt, noodzakelijke keuzes, wensen van aandeelhouders en de positie deze organisatie bekleed vanuit het verleden.

Eens dat het moeilijk is voor de oude garde om snel mee te bewegen met nieuwe trends. Dit geldt voor veel bedrijven.

@Jan
Klopt ik ben marktvolger. Of er nu iets verkocht is of niet, het is en blijft 30% minder omzet.
En ik zie dat de grotere spelers blijven duikelen in de omzet. Waarom? Omdat ze teveel kijken naar de korte termijn. Klanten en medewerkers zijn dit beu en rennen naar de kleinere / middelgrote spelers die ze wel aandacht geven. Hiervoor hoef je overigens geen analyst te zijn, gewoon kijken aan wie aanbestedingen worden gegund en je bent al een heel stuk verder met je analyse, ook jij kunt dat :)

Deze cijfer afzetten tegen de voormalige Getronics cijfers geeft feitelijk weer dat deze overname door KPN een zeer slechte zet was. Iets wat we meer zien bij telecom bedrijven die ICT dienstverleners overnemen zoals ook Belgacom en Telindus

Hmm uit het verhaaltje van Johannes begrijp ik dat KPN het rendament wat probeert te verbeteren door er 900 man uit te knikkeren.
Dat is goed voor de waarde van het bedrijf goed voor de aandeelhouders, maar zo'n aktie is kenlijk in 2011 ook al eens op veel grotere schaal uitgevoerd en dat heeft kenlijk toch niet geholpen (wist trouwens niet dat deze tak van KPN zo groot is).
Vraag blijft natuurlijk als je al het personeel de laan uit stuurt, wie gaat dan straks het werk waar de centjes uiteindelijk mee verdiend moeten worden doen ?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-23T11:34:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.