‘Kabinet brengt ZZP’er in financiële problemen’

De zelfstandigenvakbond FNV Zelfstandigen is ongerust over het voornemen van het kabinet om te snijden in fiscale regelingen voor zelfstandig ondernemers. Het kabinet wil voorkomen dat werkgevers hun werknemers ontslaan om ze vervolgens als zelfstandig ondernemer terug in dienst te nemen. Daarom wordt nu bezuinigt op fiscale voordelen voor zelfstandigen.

Als de belastinghervorming wordt doorgezet zal volgens FNV Zelfstandigen een grote groep zelfstandig ondernemers met een jaarinkomen van rond de twintigduizend euro de voorgestelde lastenverzwaring van tweehonderd en later driehonderd euro per maand niet kunnen opbrengen.

Het verbaast de zzp-vakbond dat het kabinet de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers inperkt om opdrachtgevers te straffen voor het opzetten van schijnconstructies. ‘Deze belastinghervorming zal ervoor zorgen dat een grote groep zelfstandig ondernemers met een lage omzet het financieel niet overleeft’, aldus adviseur Beleid Josien van Breda-Hoekstra van FNV Zelfstandigen.

FNV Zelfstandigen zet zich in voor zelfstandig ondernemers zonder personeel die behoefte hebben aan advies, een breed netwerk en collectieve voorzieningen. De zzp-vakbond is een zelfstandige vereniging zonder winstoogmerk met ruim vijftienduizend leden en richt zich op de sectoren bouw, diensten, groen, handel, ict, industrie, vervoer en zorg.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is ook leuk voor alle 40+ die eerst weggereorganiseerd wordt, daarna niet meer aan de bak komt en uiteindelijk alleen nog maar als ZZP nog een fractie van het laatste salaris kan verdienen. Echt aardig om die nog eens financieel een trap na te geven.

Eerst de mensen met belastingvoordeel als ZZP'er lokken. Daarna de belastingvoordelen weer weghalen zodat die mensen gedwongen worden om weer bij een baas aan de slag te gaan maar dan wel voor minder dan ze als ZZP'er konden verdienen en ook minder als men nog gewoon bij de baas werkte.

Heeft u het door? Onthoudt u dit ook voor de volgende verkiezingen?

Peter,
Een herhaling van gebeurtenissen die er nog nooit voor heeft gezorgd dat de kiezer iets leert.
De keuze van de kiezer wordt immers niet doot kennis van zaken nog door nuchter verstand bepaald maar door Maurice de Hond en goedkope praatjes van de lijsttrekkers in de twee weken vooraf gaande aan de verkiezingen.
Zolang we massaal op de de drie bekende (beruchte ?) partijen blijven stemmen weet je van te voren al wat je staat te wachten.

Waarom straft de overheid dit type werkgevers niet door hen deze kosten te laten betalen. Zij zijn de facto toch degenen die deze soms frauduleuze constructive optuigen?

Misschien een suggestie om een reorganisatieboete op te leggen, die opeisbaar/betaalbaar wordt op het moment dat de eerste ex werknemer op deze manier gaat werken?

ZZP: Zelfstandige Zonder Poen/Pensioen.....

Ik zie een groot grijs circuit aankomen via een financiële hairpin-firma op een tropisch eiland......

Toen ik ZZP-er werd moest je meer dan 1 opdrachtgever hebben omdat het anders als dienstverband werd gezien.
Waarom is die regel afgeschaft.

Nu heb je bv een postbode die als ZZP-er door 1 opdrachtgever wordt ingehuurd en dat willen ze dus tegengaan door de aftrekpost eruit te halen. Je zou ook de ene opdrachtgever een naheffing voor de werkgeversdeel van de belastingen kunnen geven.

Naar mijn mening zit het probleem niet in de belastingmogelijkheden van een ZZP'er, maar in de hoge lasten die een werkgever heeft om mensen in vaste dienst te hebben.

ZZP = Zelfstandige Zonder Printer

VVD. Al jaren de grote vriend van de veelverdieners. ZZP-ers die de hypotheek bij elkaar moeten harken worden net als al het andere werkvolk verder leeggezogen en bij het grofvuil gezet.
Alle mooie praatjes ten spijt heeft de VVD nog nooit (tenzij in dagen van hoogconjunctuur – maar dan kunnen we dat allemaal) een echt positieve bijdrage aan het welzijn binnen deze maatschappij kunnen leveren. Het ene schandaal na het andere kwam het afgelopen jaar tot ons en betrof helaas maar al te vaak notoire veelverdieners, hoogopgeleiden en bestuurders. Ze noemen zichzelf maar al te graag liberalen maar gedragen zich als kapitalisten die over lijken gaan om aan de top te komen en te blijven. Vraag een VVD-er meer belasting te betalen en hij roept dat de rijken altijd gepakt worden. Maar, beste VVD, een liberaal deelt toch van harte de opbrengst van zijn talent met minderbedeelden en kansarmen? Want hij wil toch gelijke kansen en behandeling voor iedereen? Of zie ik dat verkeerd? Ja, helaas, dat zie ik verkeerd. Een liberaal wil namelijk niet gedwongen worden dat te doen. Hoe tegenstrijdig. En tegelijkertijd: hoe kenmerkend.

@hk: Je vertaling van liberaal gedachtengoed klopt niet helemaal. Vergeet niet dat we een nivelering kabinet hebben. Liberalen vinden dat je zelf bepaald hoeveel je verdiend door hoeveel en hoe intensief je werkt. Sociaal democraten zijn van het delen met de minderbedeelden en armen. En welke politici hebben slecht presenterende financiele instellingen gered de laatste jaren? Het waren niet liberalen.

Overigens over het onderwerp, waarom moet de ZZP-er gestraft worden en niet de bedrijven die de gekste dingen mogen blijven doen?

@M.S. Lucas,
Veel ICT ZZP-ers werken noodgedwongen (omdat je anders geen system access hebt en je werk niet kan doen) voor 1 service provider op meerdere klantenaccounts. Dus eigelijk werk je dan wel voor eerdere klanten. Bovendien geldt ditzelfde criterium (het hebben van minstens 3 klanten) niet voor interim-managers, het geen uiteraard een rechtsongelijkheid is.

In dit geval gaat het veelal om bouwvakkers en chauffeurs, lieden die gemarginaliseerd en in de steek gelaten zijn door de regering omdat die regering de werkgevers geen strobreed in de weg legt om het werk te laten uitvoeren door lieden uit lage lonen landen via allerlei schimmige constructies.

Aangezien de meeste van deze ZZP-ers toch al zwart bijklussen (want je moet tenslotte overleven en tegelijkertijd concurreren met goedkope MOE-landers), zal de maatregel geen zoden aan de dijk zetten en voornamelijk kosmetich van aard zijn.

@hk
Het is niet alleen de VVD maar alle andere partijen die meehelpen om het grootkapitaal te dienen. De zelfstandigen en zelfs het MKB worden op alle mogelijke manieren getraineerd en gekort zodat je uiteindelijk door de de grote jongens opgekocht worden. Die je vervolgens kunnen uitmelken omdat je geen kant meer op kunt.
De politici die met deze poppenkast mee doen worden uiteindelijk beloont door de stoelendans in het old boys network. En doe je niet mee dan mag je mooi aan de zijlijn blijven kijken totdat je een ons weegt.

zelfstandigenvakbond FNV

uitdaging : zoek de paradox in bovenstaande zin. Om het extra uitdagend te maken geef ik geen hint.

@Mauwerd

het is geen zin, maar één woord en een afkorting......... of bedoel je één van al die andere bovenstaande zinnen, niet zijnde in jou comment. In dat geval lijkt mee een paar GPS coordinaten wel behulpzaam om mijn "overhead" iets in te perken.

Je bent zonder personeel, want dan heb je geen gezeik met personeel.
Je bent zelfstandig, want dan heb je geen gezeik met werkgevers en bonden.
ZZP-ers met jaarinkomen van 20.000 euro die zich verenigen in een bond ?

Get a job :-)

@Mauwerd
ZZP'er worden wil niet zeggen dat je ook ondernemers DNA in je hebt. Te veel hobbelen mee op een markt waar mensen gevraagd worden, ipv kennis.

Tja.. ik zag laats iemand die een 'honden uitlaat service' bood.
Lijkt mij ook een zelfstandig ondernemer. je vraagt je toch af waar gaat het heen met dit land.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-06T16:51:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.