Dienstverlener verlengt termijn om bezwaar te maken

Atos weigert De Unie in skill level-procedure

Weigeren

Ict-dienstverlener Atos Nederland gaat niet in op het voorstel van vakbond De Unie om een paritaire deskundigencommissie in te stellen bij het inschalen van het skill level van medewerkers. De Unie had dit verzocht, maar Atos kent binnen dit onderwerp alleen een rol toe aan de centrale ondernemingsraad (cor). Wel verleent de dienstverlener uitstel tot 30 augustus voor het indienen van bezwaren.

Er is volgens belangenbehartiger Hans de Jong van De Unie bij Atos veel onrust onder de medewerkers over het besluit de skill levels te verlagen. ‘Er is geen enkel begrip onder het personeel dat bestaande inschalingen en de bijbehorende (goede) scores in negatieve zin zijn bijgesteld. Atos geeft naar ons aan dat de herindeling geen financiële aanpassing tot doel heeft. Echter, bij de medewerkers is er geen enkel vertrouwen dat het salarissysteem blijvend ontkoppeld kan worden van de skill level-indeling. Kortom, veel medewerkers hebben er belang bij dat de skill level-indeling op het huidige niveau blijft en maken bezwaar of gaan nog bezwaar maken.’

Geschillenprocedure

Atos wil geen inmenging van vakbonden in de bezwaren- of geschillenprocedure. Atos kent over dit onderwerp alleen een rol toe aan de cor. Met de cor is afgesproken dat voor de herindeling de geschillenprocedure van toepassing is. Zo is het en zo blijft het in de ogen van Atos. Het enige gebaar dat Atos wenst te maken is de termijn waarbinnen het bezwaar gemaakt kan worden, op te rekken. Als einddatum voor het schriftelijk maken van bezwaar bij de klachtinstantie geldt nu 30 augustus 2013. De eerstvolgende bijeenkomst van de Geschillencommissie is eind september.

De Unie betreurt het dat Atos Nederland halsstarrig blijft vasthouden aan de afgesproken procedure met de cor. De Jong: ‘De Unie heeft als compromis voorgesteld de expertise van vakbondsdeskundigen in te brengen om samen met intern management tot besluiten te komen. De Unie wil een volwaardige rol krijgen bij het invoeren en wijzigen van arbeidsvoorwaarden van het personeel van Atos Nederland. Wij zijn tegen de herijking van functies en willen de bestaande (oude) situatie continueren. Wij roepen Atos op zijn besluitvorming te herroepen.’

Skill level-procedure Atos

  1. De medewerker ontvangt informatie over zijn nieuwe skill level zowel mondeling van zijn manager als per brief.
  2. De medewerker bespreekt een eventueel bezwaar met zijn manager. In het geval dit voor de medewerker geen bevredigend resultaat heeft, volgt stap 3.
  3. De medewerker brengt zijn bezwaar naar het eerstvolgende management niveau in de hiërarchische lijn. In het geval dit voor de medewerker geen bevredigend resultaat heeft, volgt stap 4.
  4. De medewerker dient zijn klacht schriftelijk in bij de Klachtinstantie (dit is de service lijn directeur), via zijn manager, m.b.v. het Klachtformulier op de People Point Portal. De medewerker stuurt een afschrift van het Klachtformulier naar de HR-manager van de service lijn.
  5. In aanvulling op de reguliere geschillenprocedure is ten behoeve van bezwaren tegen de herindeling een adviescommissie opgericht. De taak van deze commissie is te toetsen of de herindeling conform voorschrift is uitgevoerd en voldoende aan de medewerker is toegelicht. Als de commissie vindt dat de herindeling niet goed is uitgevoerd of de toelichting onvoldoende (duidelijk) is , zal de commissie ter zake het management adviseren. Een belangrijke rol van de commissie is ook om over de service lijnen heen de consistentie op het niveau van Atos te bewaken.
  6. De Klachtinstantie (service lijn directeur) informeert de medewerkers over zijn besluit.
  7. De medewerker beslist of hij het bezwaar wil voorzetten of wil intrekken.
  8. Indien het bezwaar wordt voortgezet stuurt de Klachtinstantie het bezwaar door naar de Geschillencommissie. De Geschillencommissie bespreekt de klacht op de eerstvolgende maandelijkse bijeenkomst.
  9. De Geschillencommissie brengt een schriftelijk advies uit aan de Klachtinstantie.
  10. De Klachtinstantie informeert de medewerker na ontvangst van het advies van de Geschillencommissie over zijn definitieve besluit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Blijft een heel theater om zo'n manier de salarissen van je personeel te verlagen. Je mag tegensputteren, maar dan wel eerst even door wat hoepeltjes heen springen bij een geschillencommissie die dezelfde broodheer heeft.

Lid worden van een vakbond was nog nooit zo aantrekkelijk.

@johan D, heb jij al mensen ontmoet die salaris verlaging hebben doorgevoerd? Of ben je gewoon weer zo'n stemming maker.

Probleem is vertrouwen. Uit eigen waarneming kan gemeld worden dat Atos hier in Nederland niet altijd even handig mee omspringt. Je zou je voorkunnen stellen dat het bedrijf op dit gebied wel met de bonden samen wil zorgen voor rust en vertrouwen, of garanties afgeeft ten aanzien van de nabije toekomst. Het feit dat het bedrijf de bonden bijna agressief op afstand houd laat aardig zien hoe men hierin zit lijkt mij. Jammer.

De bonden vertegenwoordigen nog geen 5% van de populatie. De or 100%. Hoezo moeten de bonden dan de gesprekspartner zijn.

Beste Jan, vraag is of dat percentage ook voor Atos geldt, maar los daarvan lijkt me dat bij het opbouwen van vertrouwen deze partij best een helpende hand kan bieden. Ik heb het niet over de bonden als dé gesprekspartner. Bovendien trekken de bonden in alle gevallen samen op met de OR en haal je ook nog extra expertise voor de OR-leden in huis.
Hoewel geen echte fan van de bonden ben ik wel van mening dat ook bonden geen belang hebben bij het onderuit halen van bedrijfsvoering. Het is ook maar wat je belangrijk vindt, cijfertjes, emotie beleving ? Lijkt mij dat een gezond evenwicht tussen deze factoren en partijen alleen maar positief kan zijn, en daarbij kan ook de bond een positieve rol spelen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-12T11:50:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.