Curator verkoopt Aegolius voor 22.500 euro

Failliet

Curator Sybe de Vries van ict-opleider Aegolius in Zwolle heeft de failliete boedel van het bedrijf, inclusief debiteuren, verkocht aan directeur Akram Adham voor 22.500 euro. Oorzaak van het faillissement op 21 mei 2013 is het bankroet van het zusterbedrijf New Horizons, waarin Aegolius is meegezogen, stelt De Vries. Het bedrijf verzorgde ict-trainingen op maat voor klanten als de politieacademie in Apeldoorn.

De verkoopprijs van de failliete boedel blijkt uit het eerste faillissementsverslag van curator Sybe de Vries, advocaat bij Raad Advocaten in Zwolle. De oorzaak van het faillissement was het dichtdraaien van de kredietkraan door locale huisbankier Rabobank IJsseldelta na het faillissement van het zusterbedrijf New Horizons.

Betalingen die klanten aan Aegolius deden vielen onder het pandrecht van de bank en konden daardoor niet meer worden gebruikt voor de bedrijfsvoering. ‘Het lijkt erop dat de aankoop van een deelneming (lees: New Horizons, red.) in 2010 op z’n minst minder succesvol is geweest, nu die aankoop binnen twee jaar volledig diende te worden afgeschreven’, verklaart curator De Vries het bankroet.

De verkoopprijs van 22.500 euro omvat zesduizend euro voor de inventaris, achtduizend voor goodwill en 8500 euro voor debiteuren. Dat laatste bedrag vertegenwoordigt circa 60 procent van de waarde van de vorderingen op deze debiteuren.

Afboeking

De omzetten in de jaren voorafgaand aan het faillissement stegen van 392.730 in 2009 tot 570.203 euro in 2010. Over latere jaren is bij curator De Vries geen omzet bekend. Het verlies van de onderneming liep tegelijkertijd op van 32.529 euro in 2009, via 51.755 in 2010 tot 441.377 euro in 2011. Het verlies over 2010 is volledig veroorzaakt door een verlies op een in dat jaar gekochte deelneming in NHCLC Beheer (New Horizons, red). Ook in 2011 is het grootste deel van het verlies daardoor veroorzaakt (afboeking op de deelneming)’, aldus De Vries.

Ten tijde van het faillissement had directeur Adham van Aegolius een belang van 4 procent in de onderneming. De overige aandelen waren in handen van IT Holding, een dochter van de Zwolse Landstede Groep. Tot januari 2012 waren Landstede Holding en Ciconia van ict-ondernemer Michiel Hameete beide voor 48 procent eigenaar van Aegolius. Op 10 januari 2012 verkochten beide partijen hun aandeel aan IT Holding. Vanaf april 2012 was Landstede Holding wel statutair bestuurder van de onderneming.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-12T11:59:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.