ICT Automatisering ziet omzet licht dalen

De beursgenoteerde ict-dientverlener ICT Automatisering in Barendrecht heeft de omzet in de eerste helft van 2013 met 1,6 procent zien dalen tot 39,6 miljoen euro. Over dezelfde periode een jaar eerder kwam dat bedrag nog uit op 40,2 miljoen euro. De winst kwam uit op 1,3 miljoen euro, tegen een verlies van 0,3 miljoen euro een jaar eerder.

Ceo Carlo D’Agnolo van ICT Automatisering benadrukt dat de omzet zich positief ontwikkelt. ‘Als je rekening houdt met zaken die de omzet drukten, was er sprake van een omzetgroei met 4,8 procent.’Daarbij gaat het om zaken als het aantal werkdagen, dat in de eerste helft van 2013 twee dagen miste ten opzicht van dezelfde periode een jaar eerder. Bovendien telde toen nog de omzet van de verkochte Duitse vestiging in Neustadt mee. Ook ziet D’Agnolo een effect van de grotere focus van het bedrijf door de organisatie gericht op diverse sectoren.

Het bedrijf plukt de vruchten van de ingrijpende kostenbesparingen die in 2012 werden doorgevoerd. De indirecte kosten die het bedrijf maakt, daalden in de eerste helft van het jaar naar 21 procent van de omzet. In dezelfde periode een jaar eerder lag dat percentage nog op 24 procent. Het aantal medewerkers kwam 3,4 procent lager uit. Vooral het aantal medewerkers in ondersteunende diensten daalde. De loonkosten daalden van 25,5 miljoen euro over de eerste helft van 2012 naar 25,3 miljoen in de eerste helft van 2013.

Nieuwe financieel directeur

ICT Automatisering heeft besloten het tijdelijke contract met zijn financieel directeur Anno Kamphuis niet te verlengen. Per 1 augustus wordt hij opgevolgd door Jan Willem Wienbelt (1964), die tot november 2012 deze functie bekleedde bij branchegenoot Ctac in Den Bosch. ‘Kamphuis heeft bij zijn aantreden een aantal specifieke taken gekregen, zoals het ombouwen van de boekhouding ingedeeld in landenorganisaties naar een indeling in sectoren. Die taken heeft hij met succes afgerond. We gaan nu een nieuwe fase in met Wienbelt’, zegt D’Agnolo.

De verkennende gesprekken over een fusie met de Nederlandse detacheerder DPA zijn door het management en de raad van commissarissen van ICT Automatisering bewust afgesloten. ‘Wij waren al in gesprek over een fusie met het ingenieursbureau Brandfort, DPA kwam daar tussendoor. Wij zijn de gesprekken open ingegaan en hebben die netjes afgehandeld. Maar wij zoeken duidelijk naar een verdieping in ons specialisme, zoals een fusie met Brandfort die biedt. Niet een verbreding. Wij concentreren ons volledig op de fusiebesprekingen met Brandfort.’ Het vertrek van financiële man Kamphuis heeft volgens D’Agnolo niets te maken met de afgesproken besprekingen met DPA.

Geografisch voordelen

De fusie met Brandfort heeft ook een geografisch voordeel, benadrukt D’Agnolo. ‘Zij hebben een vestiging in België, wij zijn daar nog helemaal niet vertegenwoordigd. Zij hebben nog geen voet aan de grond in Duitsland, waar wij actief zijn. Deze fusie biedt interessante kansen.’

De twee fusiepartners starten op dit moment met het wederzijdse onderzoek van de boeken. Tegelijk worden voorbereidingen getroffen voor het opstellen van de overeenkomst. Als het boekenonderzoek is afgerond zal een prospectus voor de fusie worden opgesteld. D’Agnolo verwacht dat in november een buitengewone aandeelhoudersvergadering de aandeelhouders om toestemming kan worden gevraagd voor de fusie en de uitgifte van extra aandelen. De fusie zal naar verwachting voor het einde van 2013 zijn beslag krijgen.

DPA

Detacheerder DPA heeft tegelijk met de aankondiging van de beoogde fusie met ICT Automatisering een belang van 20,4 procent in het bedrijf genomen. Bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers heeft de detacheerder laten weten zich te beraden op zijn positie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-08-19T11:51:00.000Z Johannes van Bentum


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.