Banenmarkt UWV Utrecht focust op ICT’er

Uitkeringsinstantie UWV houdt samen met gemeenten op 10 oktober 2013 weer de jaarlijkse Landelijke Banenmarkt. Op meer dan 25 plekken in het land worden activiteiten georganiseerd om werkzoekenden met werkgevers in contact te brengen. Iedere regio kiest voor een eigen aanpak, toegespitst op de regionale omstandigheden. In Utrecht is er een online banenmarkt, speciaal voor functies in de ict.

Werkzoekenden en werkgevers in de ict worden bijeen gebracht via Linkedin. In andere plaatsen worden ook traditionele banenmarkten gehouden, zoals boven het station van Hilversum, in het voetbalstadion van Cambuur in Leeuwarden of het theater van Venlo. In Twente rijdt een bus met werkzoekenden langs werkgevers en en de regio Apeldoorn pakt uit met een groots evenement waar vierduizend bezoekers worden verwacht.

Werkdriedaagse

In de aanloop naar de elfde Landelijke Banenmarkt zijn werkzoekenden tijdens de werkdriedaagse met trainingen voorbereid op de ontmoeting met werkgevers. Ze leren bijvoorbeeld hoe social media optimaal kunnen worden benut, een goed cv op te stellen of oefenen een ‘elevator pitch’. Er is speciale aandacht voor mensen die moeilijk weer aan het werk komen, zoals 55-plussers of mensen met een arbeidshandicap.

UWV houdt voor het eerst ook een online banenmarkt voor de ict. Ongeveer vijftig werkgevers, recruiters, detacheerders en uitzenders plaatsen er gratis hun vacatures, werkzoekenden reageren en UWV modereert. Bij een online match volgt een gesprek. De online banenmarkt is inmiddels opgestart en de eerste reacties zijn positief. Het levert werkzoekenden vacatures en contacten op, en voor werkgevers is het makkelijk en gratis. Op dit moment is nog niet bekend hoeveel ict’ers met deze aanpak daadwerkelijk een baan hebben gevonden.

LinkedIn-groep

De banenmarkt vindt plaats via de Linkedin-groep‘Online Banenmarkt ICT 2013’, waarbij acht UWV’ers als moderator optreden. UWV benadert werkzoekenden uit de doelgroep ict om zich online te presenteren op LinkedIn waarop vrijwel iedere werkzoekende ict’er een profiel heeft. Zij ontvangen van UWV aanvullende instructies en tips wanneer nodig. Werkgevers in de ict zijn door UWV benaderd om vacatures te melden en kunnen laagdrempelig met goede en gemotiveerde kandidaten in contact te komen. De online banenmarkt wordt in dertien arbeidsregio’s gehouden met als speerpunt de regio Utrecht.

‘Het is een eenvoudige en snelle manier om vraag en aanbod bij elkaar te brengen’, zegt UWV-woordvoerder Wessel Agterhof. ‘Daarnaast zijn we van mening dat deze aanpak de doelgroep zal aanspreken. Het past ook bij de beweging naar online dienstverlening die UWV op dit moment maakt. We hebben gekeken naar andere mogelijkheden om werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact te brengen dan de speedmeets die we op onze kantoren organiseren. Daar komt bij dat met name in de regio Utrecht veel werkzoekenden uit de ict afkomstig zijn.’

Vaker doen

Op dit moment kent de groep ongeveer vijftienhonderd leden, waarvan het overgrote deel werkzoekende is. De groep bestaat voor een kleine honderd uit werkgevers, inclusief recruiters en uitzendbureau’s. ‘Bevalt dit goed dan gaan we dit vaker doen’, vervolgt Agterhof. ‘Dat hoeft overigens niet tijdens de Landelijke Banenmarkt te zijn. Reacties van beide kanten zijn tot nog toe positief, er zijn al de nodige online contacten gelegd. Of het al tot banen heeft geleid kunnen we nog niet zeggen, want we zijn nog maar net gestart.’

Ondanks de economische crisis hebben veel werkgevers zich gemeld met vacatures. Vooral in de techniek, ict, sales en transport zijn werkgevers op zoek naar personeel. In de grensregio’s worden mensen gezocht voor werk in Duitsland of in België.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Verschillende malen heb ik zakelijke contacten en sessies gehad met ondernemingen en organisaties, waaronder het UWV, m.b.t. dit onderwerp. Ik ben na 2008 afgehaakt met het UWV.

Kennis, ervaring en kunde UWV
Sinds het uitbreken van de crisis heeft men korte metten gemaakt met een stuk zakelijke solidariteit. Men heeft namelijk het ontslag vele malen vereenvoudigd ten faveure van het bedrijfsleven. Daar is door het UWV niets tegenover gesteld voor diegenen die werden ontslagen.

Kennis inhoudelijk, en markttechnisch ontbreek volkomen bij het UWV en de vele re-integratie bureaus, hebben geen enkel ander ook dan 'scoren', zoals 90% van de detacheerders/recruiters ook voor ogen hebben. Ook die hebben namelijk weinig tot geen inzicht hoe je een professional kwalitatief zou moeten beoordelen maar bemiddelen wel in de IT.

Discriminatie
Zolang organisaties zoals het UWV, recruiters en detacheerders niet in staat zijn, of genegen willen zijn, te stoppen met discrimineren, vooral dan natuurlijk leeftijdsdiscriminatie, hebben dit soort initiatieven vrij weinig zin. Voor een uitkeringsgerechtigde is het een verplichting een bezoek te brengen aan een banenmarkt. Wat is het nu als men weet dat u na uw 40e vrijwel zeker niet in overweging zal worden genomen tenzij ......

Voorbeeld
Ik krijg nog wel eens het verwijt dat ik soms wat zwartgallig tegen de zaken aan kijk. Ik geef het u in overweging. Jongedame, ik schat haar zeker niet ouder dan vijfentwintig, die via via met mij in contact treed. Of ik een Programma Manager kende die inhoudelijk zeer goed ingevoerd zou zijn in sql, Top Desk, Share en Checkpoint, oh natuurlijk moest die ook implementatie manager zijn en gecertificeerd IPMA en Prince2 om een scrumteam aan te sturen.

Ik vroeg haar wat zij nu feitelijk zocht. Een technisch implementatie manager of een Programma manager? Toen werd het stil aan de andere kant van de lijn. Ik heb verder niet op haar reactie gewacht maar met een 'Happy Hunting' opgehangen.

Als men zich namelijk nog steeds bezig houd met dit soort idiotie, bel mij dan even niet.

ben je ICT-er en moet je van UWV leren hoe je je op LinkedIn moet presenteren..

eerste reacties zijn postitief. Vraag en aanbod zijn weer eens succesvol bij mekaar gebracht volgens UWV woordvoerders. Er is contact gezocht en informatie uitgewisseld. Cijfers over daadwerkelijke resultaten zijn natuurlijk nog niet bekend. Sommige zaken zullen ook nooit veranderen, ook al deel je deze organistaties nog zoveel keer op en voeg je ze na een paar jaar weer samen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-10-10T08:31:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.