HP wil ontslagvergoeding versoberen

Munten

De onderhandelingen tussen HP en de vakbonden voor een nieuw sociaal plan zijn in een impasse geraakt doordat de ict-leverancier de ontslagvergoedingen vanaf november 2014 wil versoberen. HP wil vanaf dan de Kantonrechtersformule invoeren, wat betekent dat de ontslagvergoeding fors wordt verlaagd. Daarnaast ziet HP een bonus voor uittreders die als zzp’er aan de slag gaan niet zitten.

De vakbonden hebben aangegeven bereid te zijn om de huidige Kantonrechtersformule in te voeren, maar dan wel met een hogere correctiefactor van 1,3. Daarmee worden de ontslagvergoedingen verhoogd tot bijna het niveau van het huidige sociaal plan. Het gaat daarbij wel om een gemiddelde en per individu kunnen er verschillen ontstaan. HP wil hier niet aan en is bereid een correctiefactor te hanteren van 1,15.

Aanvullende zzp-bonus

Ook willen de vakbonden graag een bonus introduceren voor iedereen die na beëindiging van zijn dienstverband als zzp’er aan de slag gaat. Mensen die dit doen kunnen geen gebruik van de regeling die voorziet in aanvullende inkomsten als het derde verdiend salaris lager is. HP ziet een dergelijke bonus volgens de vakbonden ‘niet zitten’.

De ontslagvergoeding en zzp-bonus zijn de laatste twee obstakels om tot een nieuw sociaal plan te komen. De vakbonden zijn al met HP overeengekomen dat de nieuwe regeling geldt voor 2014 en 2015, dat het huidige sociaal plan uitgangspunt blijft en er enkele verbeteringen worden doorgevoerd, de 54+ garantieregeling blijft bestaan, ontslagvergoedingen niet meer worden afgetopt op de leeftijd van 65, maar op de ingangsdatum van het aow, eventuele incentives, opgebouwd tijdens de werkzame periode, altijd worden uitbetaald en dienstverbanden die onderbroken zijn voor een periode korter dan drie maanden, worden meegeteld bij het bepalen van het totaal aantal dienstjaren.

Ledenbijeenkomst

‘HP hecht grote waarde aan een sociaal plan voor onze medewerkers’, zegt woordvoerder Herbert Wormgoor. ‘Omdat het huidige plan einde dit jaar afloopt, zijn we in onderhandeling over een nieuw sociaal plan. Om de onderhandelingen zo goed mogelijk te laten verlopen, treden we tijdens het proces niet naar buiten over de details van de onderhandelingen. Ons doel is om te komen tot een goed sociaal plan waarin alle afzonderlijke elementen in de juiste samenhang zijn verwerkt. Eind november zetten we de onderhandelingen voort.’

Op dinsdag 19 november houden de vakbonden om 16.00 uur een ledenbijeenkomst in het bedrijfsrestaurant van HP in Amstelveen. Tijdens de bijeenkomst wordt de situatie uitgelegd en toegelicht met een aantal concrete voorbeelden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er is duidelijk een stijging van soortgelijke geschillen binnen verschillende organisaties.

M.a.w. zijn er ontslagrondes te verwachten in 2014?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-08T14:53:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.