Corso-curator: IT-Staffing is beste optie

Duimen

Curator Coen Houtman vindt dat de overname van de goodwill van ict-detacheerder Corso door concurrent IT-Staffing de beste oplossing is in het faillissement van eerstgenoemde. Houtman was al een week hierover in gesprek met Corso en IT-Staffing in een zogenaamde pre-pack constructie. Hierin verleent de rechtbank toestemming tot stille bewindvoering om voorafgaand aan een onafwendbaar faillissement met een serieus gegadigde te onderhandelen over het veiligstellen van waardevolle zaken binnen een onderneming.

In het geval van Corso ging het om het veilig stellen van de contracten. ‘Als je die niet ergens onder brengt, dan verdampt die goodwill zodra een faillissement wordt uitgesproken’, legt curator Houtman van advocatenkantoor Poelmann van de Broek uit Nijmegen uit. ‘Ik moest dus wel in gesprek met een partij om dat deel over te nemen. Corso heeft hiervoor een selectie gemaakt wie ze het zouden kunnen vragen en daar kwam alleen IT-Staffing als gegadigde uit. Ze hebben de omvang, een NEN-norm en konden betalen. Andere partijen vielen af.’

Pre-pack

IT-Staffing stond dus al klaar om de contracten over te nemen en deze detacheerde was volgens Houtman bereid om daarvoor een substantieel bedrag te betalen. ‘Wat ik krijg is redelijk. Als ik dit aanbod niet had aangepakt, dan kreeg ik zeer waarschijnlijk minder. Het zijn maar contracten, die verdampen snel. Als je tot een akkoord komt, dan krijgen andere partijen inderdaad niet de kans om mee te praten. Dat is spijtig voor hen, maar dat gebeurt nou eenmaal in het zakelijke leven. In een pre-pack situatie hoef ik namelijk niet met anderen te onderhandelen. Dat heeft toch ook geen zin, want niemand wil de schulden overnemen.’

Pre-pack heeft volgens Houtman veel voordelen, maar er kleven volgens hem ook nadelen aan. ‘Door de selectie van tevoren wordt je als curator geconfronteerd met een bepaald resultaat. Je doet het dan of je doet het niet. Als je dan niet op het aanbod ingaat, dan weet je niet wat je in het vervolgtraject alsnog krijgt. De afspraak met IT-Staffing was in mijn ogen de beste. Als je als curator alleen nog maar met contracten te maken hebt en je het aanbod afslaat, dan springt iedereen in de markt vanaf de uitspraak van het faillissement bovenop die contracten.’

Onderzoek naar faillissement

Doordat Corso verlieslatend was, was de detacheerder volgens Houtman ook niet meer te redden. Voor veertien van de 24 medewerkers had het bedrijf zelf al een ontslagvergunning gekregen en Houtman heeft van de overige tien werknemers de arbeidsovereenkomst opgezegd. Daarvan kunnen enkelen wel bij IT-Staffing in dienst treden. Een teruglopende omzet wordt vooralsnog als reden van het faillissement opgevoerd, maar Houtman moet zijn onderzoek nog starten. ‘Er ontstonden in ieder geval betalingsproblemen waardoor het vertrouwen daalde. Dan haal je vervolgens minder opdrachten binnen waardoor je weer minder omzet. Dan kom je in een vicieuze cirkel waar je niet meer uitkomt.’

Hoe het vanaf nu met Corso verder gaat, is ook voor Houtman nog even koffiedik kijken. ‘Het is van het grootste belang dat betrokkenen zo goed mogelijk worden geïnformeerd. De leveranciers moeten ingelicht worden, het personeel moet ontslagen worden, we gaan crediteuren inlichten die zich tot mij kunnen wenden, we gaan de bank erbij betrekken en ik ga een onderzoek starten naar het faillissement. Elke beslissing die we vanaf nu zullen nemen is in ieder geval in het belang van de crediteuren.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Met in de titel WAS beste optie staat er in feite dat de curator met de kennis van nu een betere optie heeft. Anders had er toch wel IS gestaan. Gezien al het commentaar elders begint het daar ook veel op te lijken, op zijn minst dat de curator niet de belangen niet lijkt te verdedigen van zijn crediteuren, door een kort door de bocht keuze te doen.

Bitter feit is dat zzp'ers die via Corso liepen eind vorig jaar merkten dat declaraties niet meer werden betaald. Dat gaat uiteindelijk, zeker voor zelfstandigen, om heel veel geld want iedere maand dat er niet werd betaald is een gat van 8 procent in je liquiditeit en je jaaromzet. En jij moet wel je betalingsverplichtingen nakomen. Met andere woorden, we kwamen er begin dit jaar zeer pijnlijk achter dat er wat mis was en de Franse moeder die het ergens in 2011/2012 had gekocht Corso gewoon had kaalgeplukt. Dankzij heel veel zeuren en aandringen en een paar gemotiveerde en betrokken medewerkers ben ik half april betaald en liep mijn contract inmiddels via een andere partij. Maar het was een enge periode.

Al eerder heb ik een duidelijk juridisch statement naar voren gebracht voor waar het de juridische positie van zzp-ers door corso gedetacheerd betreft. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat zij zijn gekend in beslissingen en stappen door de curator.

Dat werknemers niet anders kunnen dan mee in de genomen stappen moge duidelijk zijn. Een zzp-er die is dubbel het haasje want die valt in een leeg gat juridisch. Ook opdrachtgevers van Corso hoeven geenszins gebruik te maken van IT Staffing. Contracten kun je alleen maar overnemen met toestemming van de opdrachtgever.

Juridisch is een contract in geval van een faillissement volgens mij nog steeds niet sic overdraagbaar aan....

Uiteraard kan niemand de mening van de curator dat IT Staffing de enige/beste gegadigde zou zijn weerleggen.

Alle contracten zijn overgenomen vanaf? Openstaande betalingen vallen onder het faillisement? Ik wens iedereen die hiervan schade ondervind, heel veel succes de komende tijd. Ik hoop niet dat er iemand heel hard lacht ergens op de Bahama's.

'Corso heeft hiervoor een selectie gemaakt en daar kwam alleen IT-Staffing als gegadigde uit. Ze hebben de omvang, een NEN-norm en konden betalen. Andere partijen vielen af.’

Complete onzin natuurlijk. Er is niet met andere partijen gesproken, dit terwijl er voldoende andere gegadigden zouden kunnen zijn die aan dezelfde criteria voldoen. Buitengewoon laakbaar gedrag van de curator in kwestie.

Denk eerder dat het te maken heeft met onderstaand verhaal waarin blijkt dat Wessel (eigenaar IT-Staffing) een aandeel (15 procent) heeft in Aamigoo. Aamigoo is de voormalig eigenaar van Corso en één van de hoofdredenen voor het faillissement.

http://www.computable.nl/artikel/nieuws/detachering/4926472/3484209/itstaffing-wilde-oktoberfacturatie-corso-doen.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-13T10:36:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.