Atos stort 80 miljoen extra in pensioenfonds

Euro

Ict-dienstverlener Atos is met zijn pensioenfonds overeengekomen dat het een eenmalige, extra betaling doet van tachtig miljoen euro, bovenop de afgesproken herstelbetalingen van 115 miljoen euro. De overeenkomst kwam tot stand nadat de centrale ondernemingsraad (cor) instemde met een nieuwe pensioenregeling waarin Atos niet meer het risico draagt voor de langere levensverwachting. Gevolg hiervan is dat Stichting Pensioenfonds Atos per 1 januari 2014 een gesloten fonds wordt en de dienstverlener vanaf die datum met een nieuwe pensioenuitvoerder in zee gaat. Hiermee moet de cor nog wel instemmen.

Door een te lage dekkingsgraad hebben Atos en het pensioenfonds in het verleden afgesproken dat de dienstverlener met 115 miljoen euro bij zou springen. Daarvan is vijftig miljoen betaald. De overige 65 miljoen euro werden niet meer uitgekeerd omdat Atos principieel met zijn pensioenfonds van mening verschilde over het risico van de toegenomen levensverwachting van mensen. Beide partijen kwamen er niet uit waarna Stichting Pensioenfonds Atos naar de kantonrechter stapte.

Defined contribution-regeling

‘Het is jammer dat het zo ver moest komen’, zegt Hans Blom, vice-president HR Benelux en de Nordics bij Atos. ‘De toegenomen levensverwachting zorgde voor een bijna eindeloze financiële verplichting. Dat hebben we nu opgelost met een nieuwe regeling. We nemen afscheid van de huidige hybride regeling inclusief middenloonregeling en gaan alleen met de defined contribution-regeling verder. Dit doen we bij een nieuwe pensioenuitvoerder.’

De afspraken houden in dat Atos per 1 januari 2014 stopt met stortingen aan het huidige pensioenfonds en dat er geen nieuwe leden bij zullen komen. Vanaf dat moment wordt het een gesloten fonds waarin achttienduizend medewerkers en gepensioneerden van Atos zitten. ‘Na het betalen van de extra tachtig miljoen euro, zie het als een bruidsschat, staat het pensioenfonds op eigen benen’, vervolgt Blom. ‘Het fonds blijft bestaan tot de laatste betaling is gedaan en houdt dan op. Zij doen de uitbetaling van de lopende en opgebouwde pensioenen. De nieuw op te bouwen pensioenen worden vanaf 1 januari 2014 ondergebracht bij de nieuwe pensioenuitvoerder. De cor heeft al akkoord gegeven op de nieuwe regeling, ze moeten alleen nog instemmen met de uitvoerder en de gemaakte afspraken.’

Rechtszaak speelt nog

Doordat de cor al groen licht heeft gegeven is Atos ook al begonnen met het informeren van zijn personeel. Dat moet volgens Blom ook wel, want anders wordt het wel erg kort dag om alles voor 1 januari 2014 voor elkaar te krijgen. ‘We willen niet alles op het laatste moment doen en zijn dus al begonnen. Ook de rechtszaak die het pensioenfonds tegen ons had aangespannen loopt nog. Deze is een maand uitgesteld. Zodra alle afspraken definitief op papier staan wordt de zaak door het pensioenfonds afgeblazen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Toch benieuwd naar de reactie van alle mensen die o.a. hier op reageerden destijds: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/4636508/1458016/atos-schort-pensioenbetalingen-op.html

@Jasper, ja verdacht stil. Eerst vele die het bedrijf graag van krietiek voorzien maar diezelfde mensen hebben niet het lef om vervolgens Atos een compliment te geven, Nou bij deze.

Zoals ik het lees is is er 80M toegezegd, terwijl er nog 65M schuldig was (volgens eerdere afspraken). Het is dus grotendeels een sigaar uit eigen doos. Met slechts 15M koopt Atos de kans af dat ze later nog meer moeten bijspringen. Dat lijkt me een koopje!
@Jan: Gezien de eerdere toezeggingen van Atos moeten we eerst maar afwachten of deze laatste toezegging wordt nagekomen alvorens complimenten te geven.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-18T11:58:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.