FNV beschuldigt Xerox van stakingsbreuk

FNV Bondgenoten beschuldigt printermaker Xerox van stakingsbreuk. Volgens de vakbond zet het bedrijf in Venray uitzendkrachten in op functies van stakers en probeert het bedrijf zo te voorkomen dat de levering van toners in gevaar komt. Xerox zegt dat het zich aan de stakingsprotocollen houdt.

Ger Klinkenberg, vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten: 'Het conflict tussen werknemers en de directie is grimmiger geworden nu blijkt dat al ingehuurde uitzendkrachten zijn ingezet op werk dat door de stakers is neergelegd. Volgens de werknemers misbruikt de directie de kwetsbare positie van uitzendkrachten om alsnog opgelopen schade van de staking te verminderen. Daarmee balanceert de directie op het scherpst van de snede van wat toelaatbaar is tijdens stakingen.'

Xerox reageert: 'Dat is niet juist. We willen benadrukken dat we niemand, inclusief uitzendkrachten, het recht onthouden om te staken. De medewerkers die willen werken, worden uiteraard ingezet op de daartoe gerechtigde werkzaamheden. We houden ons daarbij strikt aan de stakingsprotocollen', aldus woordvoerder Patty de Jong.

FNV Bondgenoten kondigt voor donderdag 27 maart 2014 een 24-uurs-staking aan. Die actie volgt op eerdere werkonderbrekingen op woensdag 26 februari, vrijdag 28 februari, woensdag 5 maart en dinsdag 18 maart tot donderdag 20 maart 2014. 'Het enige waar de directie naar luistert is de rekenmachine en kostenreductie is het toverwoord' reageert, FNV-arbeidsvoorwaardencoördinator Mariëtte Patijn.

Loonsverhoging

De bonden en de werkgever liggen in de clinch over een nieuwe cao. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 3 procent en willen dat de positie van uitzendkrachten wordt verbeterd. De werkgever biedt een loonsverhoging van 1,25 procent, een eenmalige uitkering en aanvullende arbeidsvoorwaarden en zegt door de marktomstandigheden niet aan de eisen van de bonden te kunnen voldoen.

De bonden zijn vooral verbolgen over de hoge beloningen aan de directie van het bedrijf, terwijl voor werknemers de gevraagde loonsverhoging er niet inzit.

Volgens Xerox komt door de acties de levering van toners niet in gevaar. Het bedrijf benadrukt dat ondanks de stakingen de dienstverlening naar de klanten niet in het geding is. 'We doen er alles aan om de levering van toners te garanderen', reageert Xerox.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Je zou bijna gaan denken dat de directie van Xerox asociaal handelt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-27T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.