Centric en SAP zoeken autisten voor testwerk

Verschillende ict-bedrijven zijn op zoek naar autisten en bieden speciale opleidingstrajecten aan tot bijvoorbeeld softwaretester. Ict-dienstverlener Centric en Itvitae zetten samen een opleidingstraject op voor testers. Softwarereus SAP heeft zich tot doel gesteld om in 2020 minstens 1 procent van het wereldwijde personeelsbestand ingevuld te hebben door mensen met een autistische stoornis.

Ict-dienstverlener Centric biedt autisten een opleiding tot testprofessional aan. Daartoe is het een samenwerking aangegaan met Itvitae, dat talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt tot softwaretester, ict-beheerder en specialist in internetbeveiliging. Het bedrijf selecteert de kandidaten en begeleidt hen op weg naar een baan. Onlangs zijn elf ict-professionals in spe begonnen met hun opleidingstraject.

De cursisten worden in een trainingsprogramma van zes maanden door Centric opgeleid tot softwaretester. De opleiding bestaat uit gecertificeerde maatwerk-trainingen en theorie- en praktijktoetsen. Daarnaast is er aandacht voor de sociale en communicatieve vaardigheden van de deelnemers.

Accountmanager test & security professionals bij Centric, Anne de Korte: 'Autisten zijn in veel gevallen analytisch sterk, goed met structuur, zeer gefocust, betrouwbaar én intellectueel. Die eigenschappen dragen ertoe bij dat ze vaak zeer geschikt zijn als tester. In de praktijk blijkt het voor deze groep echter lastig om passend werk te vinden. We investeren zowel in onze medewerkers als in nieuw talent. Wij zijn daarom erg blij dat we samen met ITvitae kunnen bijdragen aan het benutten van de talenten van mensen met autisme.'

Testwerk

Softwareleverancier SAP werft autisten voor werkzaamheden op het gebied van programmering, testen en kwaliteitszorg. Het initiatief ging in 2013 van start met een aantal pilotprojecten, waarbij het softwarebedrijf werken met autisten testte in Duitsland, Ierland en India. SAP kondigt nu aan het project ook bij vier kantoren in de Verenigde Staten uit te voeren. Later dit jaar worden hier nog twee locaties in Canada aan toegevoegd.

De algemeen directeur van SAP Nederland Caspar Joustra acht de kans klein dat de Nederlandse vestiging van SAP autisten in dienst neemt. 'Reden hiervoor is dat er bij SAP in ’s-Hertogenbosch geen software wordt ontwikkeld en getest, maar stagiaires zijn altijd welkom. Onze business partners en wederverkopers hebben echter wel meer behoefte aan technisch personeel, vandaar dat we de kwaliteiten van autisten ook bij hen onder de aandacht brengen.'

SAP ziet autisme niet alleen als een belemmering, maar juist als een voordeel voor verschillende functies. 'Autisten beschikken over unieke talenten. Ze gaan goed om met repetitieve werkzaamheden, besteden veel aandacht aan details en werken zeer nauwkeurig. Dergelijke eigenschappen maken collega’s met een autistische stoornis uitermate geschikt voor bijvoorbeeld software testwerk', aldus Joustra.

'85 procent autisten werkloos'

Voor het initiatief ‘Autisme aan het Werk’ werkt SAP nauw samen met de Universiteit van Cambridge. SAP en de universiteit hebben hiervoor een overeenkomst voor vijf jaar getekend. De universiteit biedt hulp bij het zoeken naar getalenteerde studenten met een autistische stoornis. SAP heeft voor deze studenten een speciaal stageprogramma ontwikkeld. De stageperiode vergroot de kans dat de geselecteerde kandidaten direct na hun studie bij het concern aan het werk kunnen. Daarnaast werkt SAP samen met diverse overheidsinstellingen en non profit-organisaties in de VS.

De leverancier stelt dat wereldwijd 85 procent van de mensen met autisme werkloos is. De doelstelling van SAP is om in 2020 minstens één procent van het wereldwijde personeelsbestand ingevuld te hebben door mensen met een autistische stoornis.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In het artikel worden slechts een paar voorbeelden gegeven van bedrijven die de talenten van autisten inzetten voor testwerk. Er zijn uiteraard al veel meer initiatieven op dit terrein, zoals bijvoorbeeld atc4ict (Tilburg), Specialisterren (Utrecht) en Passwerk (België). Deze verdienen net zo veel aandacht als de grote spelers op de markt!

Naast het feit dat autisten goed zijn in repeterend werk klagen ze zelden over salaris en arbeidvoorwaarden.

Overigens vraag ik me af hoe dit past in de trend van automated provisioning, automated deployment en dergellijke concepten.
Immers we proberen in de IT zo weinig mogelijk repeterend werk te doen dat is toch de definitie van automatisering.

Ik heb een vriend en diens zoon heeft een autistische stoornis en die zou graag in aanmerking komen voor deze opleiding. Hij is als autist SUPER slim. Waar moet hij zich aanmelden?

Met vriendelijke groet,

John J. van Gestel (hardware architect ex-EDS nu HP)

En dan maar klagen waarom Non IT-ers IT-ers niet begrijpen en andersom.

Wat een onzin wordt hier weer verkondigd..
Iedereen is goed in repeterend werk. Maar omdat autisten minder flexibel zjn is dat het werk waar ze het beste in zijn. En vaak willen niet autisten dit werk maar al te graag overgeven omdat ze het zelf vervelend vinden of te lui voor zijn.
Wat helemaal total onzin is dat autisten zelden klagen over salaris en arbeisvoorwaarden..alsof ik over mij heen zou laten lopen en mij zou laten uitbuiten.. Die opmerking van ITMan vind ik een zware belediging en behoorlijk denigrerend!
Wat wel zo is, is dat wij al lang blij mogen zijn als we een baan vinden en kunnen behouden, dus we houden ons vaak in..
Waar dit initiatief waarschijnlijk op slaat is dat SAP consultants de scripts laat maken en dat autisten de script mogen uitvoeren.
De opmerking van John J. van Gestel slaat de spijker op zijn kop.
Iedereen roept: Autisten zjn goed in dit of dat..Maar de ITbedrijven vertikkeen vervolgens om moeite te doen om autisten te zoeken, of echt concrete acties te ondernemen.
Ja, ze willen autisten aannemen, maar dan wel als ze al een Wajong uitkering of WIA uitkering hebben, want dan kosten we bijna niets, anders zijn we niet rendabel genoeg...
Ik heb inmiddels een 15 jarige loopbaan als tester achter me liggen als tester en medewerker support en applicatiebeheerder maar omdat mijn rendabiliteit niet voldoende was, of voldoende groeide iedere keer weggestuurd..
Iedreen die mij een baan, lees kans wil geven is van harte welkom, aan mijn inzet ligt het niet.
http://nl.linkedin.com/in/franstraas/
"De autist"bestaat trouwens niet.

@Frans,
Je hebt gelijk, werkgevers zijn altijd op zoek naar werknemers die het routinewerk voor een prikkie doen. Ik ben ook een hoogopgeleide autist. Behalve testen kan ik bijzonder goed problemen analyseren en programmeren. De algemene opvattingen over autisme ben ik helemaal niet blij om de hele dag routine dingen te doen en verwacht ik een salaris wat past bij academisch-plus niveau. Dan opeens hebben werkgevers geen zin meer. Het beeld dat in dit artikeltje geschetst wordt is echt heel beperkt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-02T15:09:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.