Yacht ziet vraag naar ICT’ers met 13 procent stijgen

‘Schaarste aan ontwikkelaars wordt probleem’

Schaarste

Het aantal vacatures voor ict-professionals blijft sterk groeien, constateert detacheerder Yacht in zijn kwartaalanalyse van de vacaturemarkt. Na een groei van 20 procent in 2013 bedraagt de groei in het eerste kwartaal van 2014 13 procent. De vraag naar security officers groeit met 100 procent: een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal 2013. Softwareontwikkelaars blijven veruit het meest gevraagd. In het eerste kwartaal van 2014 werden ruim 15.400 nieuwe vacatures gepubliceerd.

De vraag naar hoogopgeleide ict-specialisten, zoals business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en softwareontwikkelaars, laat over het eerste kwartaal van 2014 dus wederom een groei zien. Het aantal vacatures voor testers en informatieanalisten steeg met ruim 14 procent, de beheersmatige functies groeiden beperkt: 7 procent. De vraag naar softwareontwikkelaars blijft met 19 procent bovengemiddeld hoog. ‘Met name de schaarste aan softwareontwikkelaars wordt steeds problematischer’, meent Erik Kolthof competence director Finance & ICT bij Yacht. ‘De mismatch op de arbeidsmarkt is hier debet aan.’

Security officers

Daarnaast ziet Yacht de vraag naar gespecialiseerde nichefuncties, zoals security officers, stijgen met meer dan 100 procent als gevolg van een toenemende noodzaak it-systemen beter te beveiligen. De vraag naar deze specialisten is weliswaar in aantallen nog klein, maar laat wel een explosieve groei zien van 196 naar 421 gepubliceerde vacatures en zal volgens de detacheerder zeker nog verder toenemen in 2014. Kolthof: ‘Recente onrust over beveiliging speelt hierin zeker een rol.’

De vraag naar softwareontwikkelaars voor bijvoorbeeld Java, php en .Net ligt al jaren op een hoog niveau. De schaarste aan softwareontwikkelaars wordt steeds problematischer door een aantal factoren die volgens Yacht samen een giftige cocktail vormen. ‘Het aantal schoolverlaters van hogescholen en universiteiten groeit’, aldus Kolthof, ‘maar nog onvoldoende. Het omscholen van ict’ers met verouderde kennis naar softwareontwikkelaars is kostbaar en tijdrovend. Als daarnaast werkgevers de huidige hoge eisen blijven stellen aan potentiële medewerkers, waarbij naast kennis, met name concrete werkervaring als harde eis wordt gesteld, is de giftige cocktail gemixt.’

Meer dan actueel

Kolthof onderschrijft de oproep in zijn arbeidsmarktmonitor 2013 van Nederland ICT, dat het oplossen van de mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt belangrijk is. ‘Voor de nabije toekomst verwachten we namelijk aanzienlijke tekorten aan hoogopgeleide ict-professionals. Dit is begin 2014 al meer dan actueel geworden.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Uit eigen ervaring weet ik wel dat er steeds nog elke week enkele malen er interesse in mijn CV getoond wordt. Maar of dit representatief is over de hele linie lijkt mij in tegenspraak met de hoge werkeloosheid van dit moment.
Wat dat betreft geloof ik deze cijfers pas als de lonen ook naar verhouding stijgen. Zo niet dan is het toch nog een storm in een borrelglaasje.

"Daarnaast ziet Yacht de vraag naar gespecialiseerde nichefuncties, zoals security officers, stijgen met meer dan 100 procent..."

Als je vervolgens op de Yacht website gaat zoeken naar opdrachten / banen voor een security officer, dan komt daar niks op terug. Beetje vreemde opmerking dus.

Ik weet niet of Yacht de salarissen voor ontwikkelaars heeft gezien op bijvoorbeeld Monsterboard maar 2500 bruto is ongeveer minder dan een sleutelaar in de industrie verdient om maar iets te noemen dus het is niet verwonderlijk dat mensen geen interesse meer hebben in een carrèrer als programmeur.

Het omscholen van ict'ers met verouderde kennis is kostbaar. Dat klopt wel, maar als deze mensen 'op de bank' zitten zijn ze nog duurder. Ik ben van mening dat het actueel houden van kennis en kunde een zaak is van de medewerker, maar zeker ook van de werkgever. Die laatste probeert m.i. vaak onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen omdat de medewerker zijn uurtje-factuurtje uren moet maken. En om dan nog 's avonds thuis aan de slag te gaan, daar heeft niet iedereen altijd zin in. Beiden wat toegeven, dan hebben ook beiden daar plezier van.
Daarnaast sluit ik me aan bij de reactie van Eric, de salarissen die soms geboden worden zijn niet erg van deze tijd.

Gewoon de markt zijn werk laten doen: salarissen omhoog! Als dat niet gebeurd is er blijkbaar geen echte schaarste.

Vorig jaar was er ook een dergelijk artikeltje. Ging over het moeilijk kunnen vinden van de juiste ICT’er. Dit lijkt er een beetje op.
Wellicht wil Yacht juist voorkomen dat er een mismatch ontstaat door nu al iets te zien wat er feitelijk nog niet is. Dan heb je over een paar jaar graag een aantal fris opgeleide schoolverlaters die je vlot aan de slag kunt helpen
Anderzijds: er zijn nu wel mensen beschikbaar , maar de mismatch nu is die tussen het bedrijfsleven en werkloze oudere programmeurs die onmiddellijk over het salaris beginnen te zeuren.

Dus werkloze programmeurs zijn nog niet lang genoeg werkloos, anders gingen ze wel voor die €2500,- aan de slag.
Of bedrijven zien nog steeds de toegevoegde waarde van praktijkervaring en -kennis niet, welke het hogere salaris compenseert.
De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

Eerst geen stuiver over hebben voor IT'ers, en dan klagen dat er niet genoeg meer zijn. Betaal eerst maar weer eens normale bedragen voor IT'ers.

Leveranciers als Yacht suggereren ernstige tekorten met woorden als "giftige cocktail" omdat zij het liefst zouden willen zien dat de EU-eis van 1.5 maal het bruto salaris van de lidstaat vervalt zodat zij goedkope kenniswerkers uit het oosten kunnen importeren.

Ik proef hier de outsource lobby die al jaren op valse gronden euro greencards weet los te krijgen voor mensen uit het verre.

Ik heb recent 2 jaar als architect via een zusterbedrijf van Yacht gewerkt. Ik zag op hun site voor zzp'rs dat Yacht op zoek was voor meerdere architecten dus heb ik daarvoor ingeschreven. Ik kreeg niet eens een antwoord. Inmiddels ben ik aan het werk als architect via een andere bureau. Misschien liggen de problemen die Yacht meent te bespeuren wat dichter bij huis?

Precies wat Johan Duinkerken en Marcel zeggen; de salarissen reflecteren de schaarste niet.

Welke schaarste? Volgens mij wordt er hier bedoeld "schaarste aan ontwikkelaars die jonger zijn dan 40 jaar en bereid zijn voor een relatief laag salaris te werken". Die tekorten zien we altijd al. De schaarste aan 40+ ontwikkelaars die voor een inkomen van twee maal modaal wil werken is er niet, daarvan zijn er duizenden beschikbaar, inclusief ondergetekende. Voor de goede orde, 43 jaar, HTS informatica, bijna 20 jaar werkervaring, vakgebied altijd bijgehouden, veel cursussen gedaan, gecertificeerd in van alles.
Wanneer kan ik beginnen?

"De vraag naar security officers groeit met 100%. Softwareontwikkelaars blijven veruit het meest gevraagd. DUS de vraag naar functioneel beheerders en projectmanagers laat over het eerste kwartaal van 2014 wederom een groei zien". Hoe volgt het een uit het ander? "De schaarste aan softwareontwikkelaars wordt veroorzaakt door de mismatch op de arbeidsmarkt". Verbijsterend. "Kolthof onderschrijft zijn eigen oproep". Ja, dat zal wel ja. "Dit is meer dan actueel geworden". Wat is het dan: superactueel? Het lezen van dit artikel voelde inderdaad als het drinken van een giftige cocktail. Waren de eisen voor reacties ook maar van toepassing op de artikelen.

Willem je hebt gelijk, het is weer hetzelfde aloude gezever.
Ik vraag me ook werkelijk af wat Yaght precies bedoeld met een vermeent tekort aan.
Het bedrijf houdt zich bezig met standaard MicroSoft rommel.
Dotnet scholiertjes zijn er zat te krijgen en die hebben allemaal een HBO opleiding.
Dat dit allemaal niet veel voorsteld boeid daarbij niet.
Niemand zit op mensen te wachten die echt wat kunnen.
Niet eens zozeer om wat er kan gebeuren als zulke mensen uit je bedrijf vertrekken,maar vooral omdat geen manager zich nog kan voorstellen hoeveel je aan personeels kosten kan besparen als je al die klikklakklaar troep de deur uitgooit en er iets fatsoenlijks voor in de plaat zet.

Ik heb overigens een superleuke baan met een fatsoenlijk salaris.

Eens met @Willem,

Zelf ben ik 45+, meer dan 25 jaren ervaring en wilde, na 10 jaar analyse, weer Java ontwikkeling doen. Je wordt zelfs niet uitgenodigd.

Als ik dat zie denk ik dat de tekorten voorlopig nog wel meevallen.

Prachtige weergave van Yacht natuurlijk. De vraag die ik er bij alle openheid in stel, hoeveel van die ondernemingen zijn gewoon bereid in personeel te investeren om dat tekort op te heffen?

Als je gedegen en ingewerkt IT personeel er uit werkt omdat dat vanwege de crisis 'opportuun' is en op (y)(j)acht gaat naar niet bestaand Young Upcoming Talent, dat je maar niet kunt vinden omdat je niet eens weet hoe je talent (h)erkend, dan krijg je dit soort publicaties.

Helder.

Ik heb een paar maal geprobeerd een passende reactie te schrijven, maar ik moet toch de handoek in de ring gooien.
Tegen zulke onzin is het lastig ageren.

Erg vreemd dit verhaal. Ik heb zelf bij Yacht gewerkt en herken het niet.

Probleem is inderdaad de te lage salarissen. ZZP'ers worden ingehuurd voor 65 euro per uur en de betalingstermijn gaat naar zes maanden. Heb je een klus uitgevoerd dan kan je vervolgens nog eens een half jaar op je geld wachten met alle gevolgen van dien.

Eerst was outsourcen het grote woord en zou er een overschot van IT'ers ontstaan op de Nederlandse markt. En nu, iedereen weer omscholen met alle gevolgen van dien?

Na bijna een week wachten heb ik nog steeds geen enkele aanbieding mogen ontvangen. Toch raar hoor, ben een volledig gediplomeerde, ervaren programmeur maar niemand wil ook maar een eerste gesprek aanbieden en dat in tijden van 'grote schaarste'?

Lijkt wel of men meer interesse heeft om een 'kenniswerker' naar Nederland te halen, die uiteraard geen belasting hoeft te betalen en zo kan werken tegen een laag loon, om zo in vijf jaar EU burger te worden. Of een omscholer die met een leuke subsidie van de overheid wat cursussen krijgt, om daarna tegen een laag loon aan de slag te gaan.

De vraag naar software ontwikkelaars is onverminderd groot, maar dan wel tegen een salaris van iemand uit India of uit landen als Roemenië en Bulgarije. De concurrentie uit lageloonlanden begint veel te groot te worden.

Het probleem waar een organisatie als Yacht tegen aanloopt is dat hun roofbouw businessmodel achterhaald, onwenselijk en conceptueel allang failliet verklaard is.

Dit soort eigenaardige artikelen zullen zij vaker los gaan laten, nu zij met stuiptrekkingen haastig naar een beter businessconcept op zoek zijn.

Vraag is hoe zij op termijn aan klanten kunnen garanderen dat ze meerwaarde kunnen bieden en niet gewoon verse juniors zonder ervaring als seniors verkopen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-07T10:00:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.