HBO-I past profiel Bachelor of ICT aan

Beroepstaken aangepast op cloud computing en mobility

Koepelorganisatie van ict-opleidingen op hbo-niveau, HBO-I, heeft het profiel voor afgestudeerde ict-studenten op hbo-niveau geactualiseerd. In de nieuwe versie van de kwalificaties waaraan een Bachelor of ICT moet voldoen, zijn bijvoorbeeld kennis van cloudcomputing en het beheer van mobiele apparatuur verder uitgediept.

'Een belangrijke wijziging is bijvoorbeeld het toevoegen van passages over ontwikkelingen als cloud computing en het gebruik van mobiele apparaten. Daarnaast is een aantal definities aangescherpt', vertelt Miranda Valkenburg van HBO-I. 'We hebben bijvoorbeeld de omschrijving van het begrip ' beheer' meer op management toegespitst. In de oude omschrijving leek het meer te gaan om helpdesk en werkplekbeheer, maar de opleidingen richten zich op wat we in de Engelse taal als 'management' omschrijven.'

Valkenburg vertelt dat ook activiteiten en architectuurlagen rondom software zijn geactualiseerd. 'Voorheen bepaalde software vaak de infrastructuur van het bedrijf. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat software wordt ontwikkeld op basis van een bestaande infrastructuur. Dat is aangepast.'

Het document dat officieel Domeinbeschrijving Bachelor of ICT heet, is een landelijk kader voor de eindkwalificaties op hbo-niveau voor afgestudeerden aan ict-opleidingen in Nederland. Om de vier à vijf jaar wordt het geactualiseerd. Dat gebeurt samen met afgevaardigden van opleidingen en het bedrijfsleven. De vorige actualisering was in 2009.

Beroepstaken

Het document wordt door opleidingen gebruikt om het curriculum op te stellen. Ict-bedrijven gebruiken het als hulpmiddel voor functieomschrijvingen en het helpt studenten bij de keuze voor een ict-studie. Het document trekt bijvoorbeeld een grens met andere aan ict gelieerde hbo-competenties zoals Bachelor of Business Administration, Bachelor of Engineering of Bachelor of Creative Technologies.

Het document is opgebouwd rond de onderwerpen gebruikersinterface, bedrijfsprocessen, infrastructuur, software en hardware interfacing. Het bevat een overzicht van beroepstaken, toepassing en illustraties van functies in de praktijk (beroepsillustraties). De nieuwe Domeinbeschrijving Bachelor of ICT is te bekijken via de website van HBO-I.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Om de vier à vijf jaar wordt het geactualiseerd"

- binnen die 4 a 5 jaar heb je te weinig ervaring
- meer dan 5 jaar dan sluit het niet meer zo aan
- nog meer dan ben je technisch eigenlijk al beetje doodverklaard

ik voel weer een schreeuwend tekort aankomen ;-)

Ik vind het HBO -I platform niet al te serieus genomen moet worden, dit is immers de club die wiskunde niet noodzakelijk acht in de informatica opleidingen.
Ter info: in alle andere europese landen is wiskunde (en vaak Natuurkunde) een verplicht onderdeel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-11T11:54:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.