ICT’er ondergaat in 2013 grootste loondaling

Afname

Het gemiddeld bruto uurloon voor ict’ers is in 2013 met 8,5 procent gedaald naar 15,10 euro. Het jaar ervoor was het uurloon nog 16,50 euro. Dit blijkt uit onderzoek van stichting Loonwijzer in opdracht van vacaturewebsite Monsterboard. Van de 21.000 ondervraagde ict’ers is 33 procent tevreden met hun loon, net als in 2012. 59 procent is tevreden met hun werk, dat is een daling van 8 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat 39 procent van de ict’ers openstaat voor een nieuwe baan in 2014. Een derde van de medewerkers in deze sector zegt te maken te hebben met reorganisaties, dat is minder dan in andere sectoren. Twee derde verwacht een promotie in 2014, ongeveer eenzelfde aantal een salarisverhoging.

Geen ontevredenheid

‘In 2012 zagen we een toename van de onzekerheid binnen de ict-sector, in 2013 lijkt de rust en daarmee de tevredenheid over werk en inkomen weer wedergekeerd’, zegt Paulien Osse, oprichter van de stichting Loonwijzer. ‘De flinke daling in inkomen zorgt nog niet voor ontevredenheid.’

‘De stand van zaken in de ict-sector is beduidend anders dan in andere sectoren, want hier is sprake van een competitieve arbeidsmarkt en schaarste’, vult Gian Zandonà, managing director van Monsterboard, aan. ‘Werkgevers doen er dan ook goed aan de loonontwikkeling goed te blijven volgen om de huidige loyaliteit en tevredenheid van medewerkers te behouden.’

Prestatiebonus en overwerk

18 procent van de medewerkers in de ict-sector ontving in 2013 een prestatiebonus, dat is relatief veel vergeleken met andere sectoren. Net als in andere sectoren is ook in de ict het aantal medewerkers met een vaste arbeidsovereenkomst gedaald. In 2013 heeft 69 procent een vast contract, dat is een daling van 3 procent. Medewerkers in de ict-sector krijgen relatief vaak hun overuren niet gecompenseerd, 38 procent geeft dit aan. Alleen in het onderwijs is dit percentage met 46 procent hoger.

Uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index blijkt dat 59 procent van de werknemers in de ict-sector tevreden is met hun werk, een daling van 8 procent. Over veel andere aspecten van het werk zijn medewerkers in deze sector tevreden. Dit is vooral het geval bij de baanzekerheid (80 procent), collega’s (74 procent) en werkomgeving (70 procent).

ICT-salaris relatief hoog

77 procent van de medewerkers in de ict-sector verwacht de komende twaalf maanden bij dezelfde werkgever te blijven werken. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van alle sectoren (72 procent). 63 procent verwacht een promotie, dat was vorig jaar nog 71 procent. Het aantal medewerkers dat een salarisverhoging verwacht is gestegen naar 65 procent, een toename van 5 procent. 39 procent staat open voor een nieuwe baan, dat is met 42 procent iets lager dan vorig jaar.

In alle sectoren uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index daalde het gemiddelde bruto uurloon. In de ict- en financiële sector was de daling met 8,5 procent het grootst. Ondanks de daling zijn de lonen in de ict-sector nog relatief hoog, maar in drie andere sectoren (onderwijs, productie- en financiële sector) wordt per uur gemiddeld meer verdiend.

Gemiddeld bruto uurloon per sector

Loonwijzer/Monsterboard Wage Index  2012 2013 Verschil
Agrarische sector € 13,70 € 12,80 -6,60%
Horeca & toerisme € 10,50 € 10,40 -1,00%
Productiesector € 17,30 € 16,30 -5,80%
Onderwijs € 17,30 € 16,40 -5,20%
Marketing & communicatie € 15,60 € 14,90 -4,50%
Financiële sector € 16,50 € 15,20 -7,90%
Gezondheidszorg € 14,80 € 14,40 -2,70%
IT & telecom € 16,50 € 15,10 -8,50%
Transport & logistiek € 14,20 € 13,30 -6,30%
Bouw € 15,60 € 14,80 -5,10%

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik kan mij werkelijk niet voorstellen dat die gegevens correct zijn.
Los dat ik me nauwelijks kan voorstellen dat een beetje IT'er voor zo'n salaris al die sores accepteert, moet het genoemde bedrag alleen al door de wat fortuinlijkere collega's omhoog getrokken worden.

Dan nog, ik denk dat geen enkele van mijn collega's erg blij zou worden van zo'n droevige gage.

Heel onduidelijk artikel. Wat is een ICT'er? Een afdelingsmanager, beheerder, programmeur?
Over welk uurloon heeft men het? Gezien het bedrag lijkt het me netto, anders ben ik het met Pascal eens. En van hoeveel uur gaat men uit?

Al met al, dit artikel roept meer vragen op dan dat het beantwoord.

@Pascal: wellicht ben je een bevoorrecht mens. Maar ook ik heb mijn twijfels. Zelf werk ik bij een detacheerder en deze hanteert emolumenten als prestatie- en inzetbonus, een 13e maand en een auto van de zaak. Ik vraag me daarom af of alle beloningsaspecten wel zijn meegenomen, of dat er puur naar het basisinkomen is gekeken.
Anderzijds: er zijn veel oudere (en dus duurdere) ICT'ers ontslagen de laatste jaren. Dat haalt het gemiddelde wel onderuit. Dus misschien klopt het toch.
@Redactie: kunnen jullie e.e.a. toelichten?

@Arno. Dit is bruto. Zie kop van de tabel.

Is dit niet het resultaat van de uitstromende baby-boomers, die met relatief hoge salarissen met pensioen gaan, hetgeen niet helemaal wordt gecompenseerd door doorgroei van de generatie daaronder?

Gezocht : schaap met 5 poten. geen 9-5 mentaliteit, overal verstand van, veel ervaring, 24-35 jaar. 15,10 euro/bruto

Bruto of netto. Ik vermoed dat deze trend zich voort zal zetten, willen we het werk hier houden en geen invasie krijgen van goedkope arbeid uit het buitenland.

hk,

Het enige voorrecht dat ik heb is dat ik mijzelf altijd de gelegenheid heb gegund mijn kennis te vergroten.
Dat is dus niet achter de nieuwste modetrends aanlopen maar moeite doen om die kennis en vaardigheid eigen te maken waar onze vakbroeders hun neus voor optrekken. Dat vergroot mijn marktwaarde maar toegegeven maakt mij ook tot een niche speler.
Ik hark geen bakken geld maar ben tevreden met het salaris dat ik gevraagd heb.

Dit lijkt mij nu wel het overtuigende bewijs dat al die mensen die roepen dat er een groot tekort aan it'ers is er helemaal en totaal naast zitten.

En nu we over de hele linie zien dat er toch wel fors op de lonen is ingeleverd mogen we daar ook nog eens de inflatie bij op tellen en vaststellen hoe zwaar de koopkracht is gedaald in korte tijd.
Dan is het ook de vraag die een ieder hier mag stellen in hoeverre de EU hier debet aan is en of wij nog wel op de goede koers zijn.

Ongeacht of het onderzoek wel of niet klopt - @Johan Duinkerken: dit is juist de aanleiding van het toekomstige tekort aan ICT'ers. De mismatch op de arbeidsmarkt is nu al vrij hoog (schreeuwend tekort aan ontwikkelaars, overschot aan managers en specialisten van legacy systemen). Leg dat naast een relatief lage beloning en niemand kiest meer voor ICT.

De instroom van nieuwe ICT'ers op de arbeidsmarkt is veel te laag voor de huidige en toekomstige vraag. In veel andere vakgebieden heb je als MBO of HBO techneut gewoon zicht op een betere salarisontwikkeling. Leg dat naast de vaak negatieve pers over ICT (mislukkende en geldverslindende projecten) en het is niet zo lastig te concluderen dat we tegen grote problemen gaan aanlopen.

Inderdaad, de gegevens kloppen niet. Voorbeeld: ICT / SW detacheerders zetten mensen weg tussen de 50-100 Euro per uur (en de SAP-pers zitten vaak hoger). En de gedetacheerde werknemer krijgt 15 Euro!?!?
Computable: een betere screening van artikelen lijkt me om z'n plaats.

Ik vraag me af of in het uurloon ook rekening gehouden is met al die gratis uren die een gedetacheerde in eigen tijd naar de klant rijdt/staat in de file.
Dit is een factor om rekening mee te houden:)

@redactie

het lijkt mij eerder een tarief per 6-8 minuten ipv per uur?

Google maar eens op "Gemiddeld bruto uurloon per sector".
Ook Elsevier bijv komt met die tabel.
Niet iedereen is geschoold met veel ervaring.
Minimum uurloon voor >23 jaar is overigens zo'n 8.5 euro bruto.

@ Felix,

ingeval je voor de maandelijkse belediging gaat ja, voor uur factuur nee.

Jongelui, niet zo zeuren.
Bij Yahoo zit je goed - Zie: Henrique de Castro.
Je moet gewoon niet bij Nintendo gaan werken als je een hekel hebt aan spelletjes - zo ook Yahoo.
Hoe moeilijk kan het zijn?

Deze bedragen kloppen niet. Als je 16.5 euro zou nemen x 2200 uur (totaal aantal uren) = 36300, en dat zou dan gemiddeld zijn?

@jan: fulltime, 40 uur per week, is 2080 uur per jaar. plus 8% vakantiegeld en 13e maand is (o.b.v. €16,50) ongeveer €40.000,00 per jaar gemiddeld. O.b.v. €15,10 is dat ongeveer €36.500,00. Voor een gemiddelde is dat prima toch? Auto van de zaak en prestatie- en inzetbonus erbij en het is allemaal zo slecht nog niet.

@HK Ja dat zou inderdaad prima zijn. Echter, dat is niet de praktijk.

We hebben het hier over een hele sector, kan het nog globaler ?

Een Consultant met een veelgevraagde specialisatie verdient makkelijk 70.000 per jaar, SAP, SharePoint, MSSQL, SystemCenter, Technisch applicatie beheerder, Middleware specialist, etc.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-16T10:15:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.