'Google en Apple hielden lonen laag door kartel'

Personeel eist 3 miljard dollar schadevergoeding van werkgevers

Ict-bedrijven als Apple en Google maakten jarenlang illegaal afspraken over personeelsbeleid. Die afspraken moesten de lonen van belangrijke medewerkers drukken en tegengaan dat personeel over zou lopen naar de concurrent. Ook Intel en Adobe zouden zich schuldig hebben gemaakt aan dergelijke kartelafspraken. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal aan de hand van documenten in een rechtszaak die door personeel is aangespannen.

64.000 medewerkers eisen samen zo'n drie miljard dollar schadevergoeding voor salarisverhogingen die ze zijn misgelopen door de illegale afspraken van hun werkgevers. Volgens de Britse krant The Telegraph hebben 100.000 medewerkers zich aangesloten bij een gezamenlijke rechtszaak en eist die groep in totaal 9 miljard dollar. De zaak komt in mei 2014 voor de rechter.

Bij de gesprekken zouden onder andere topmannen als Steve Jobs (Apple), Eric Schmidt en Sergey Brin (Google) betrokken zijn geweest. Uit de documenten blijkt dat zij via de afspraken onder andere probeerden te voorkomen dat de bedrijven onder elkaars personeel nieuwe mensen zouden werven.

Er zou ook geprobeerd zijn om Facebook bij de afspraken te betrekken, maar dat bedrijf besloot om niet deel te nemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als dit soort bedrijven hun medewerkers al onjuist behandelen kan je je voorstellen hoe ze hun klanten behandelen.

@ Johan,

Ik heb allesbehalve negatieve ervaringen met de support van Apple en Google. Ik vind juist dat ze zich op dat vlak positief onderscheiden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-22T11:54:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.