Digiduck leert kinderen programmeren

Minister Bussemaker van OC&W bij de uitreiking van de eerste Digiduck

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft het eerste exemplaar van de Digiduck ontvangen, een speciale aflevering van het weekblad Donald Duck over programmeren. Uit handen van een aantal kinderen kreeg zij deze speciale Donald Duck-editie, die in een oplage van driehonderdduizend exemplaren wordt verspreid. Met het initiatief wordt aandacht gevraagd voor de noodzaak om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan het leren programmeren.

Minister Jet Bussemaker hoopt dat de speciale uitgave meer jongeren enthousiast maakt voor techniek: 'De Digiduck nodigt kinderen uit tot nieuwsgierigheid, tot doordenken en doorvragen. Om samen met elkaar of met je ouders aan de hand van het verhaal te praten over hoe dingen werken. Wat het verband is tussen a en b? Vaardigheden die kinderen goed kunnen gebruiken in de 21e eeuw.'

Deze speciale Donald Duck laat Nederlandse kinderen op een speelse manier met programmeren kennismaken. De initiatiefnemers van de Digiduck wijzen er op dat hiervoor in andere landen in het onderwijs meer aandacht is. In Zweden leren kinderen al op de basisschool te programmeren, zij het niet verplicht. In Engeland komt die verplichting er volgend schooljaar wel; Groot-Brittannië is het eerste land ter wereld waar kinderen vanaf hun vijfde tot het einde van de middelbare school moeten leren programmeren.

Volgens de initiatiefnemers kampt Europa met een tekort aan goede ict’ers. Dat ligt voor een groot deel aan een gebrek aan jongeren met technische vaardigheden. Ze worden onvoldoende opgeleid. Daarom is het in hun ogen belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met ict en programmeren.

Tekort aan ict'ers

De Digiduck is een initiatief van Donald Duck Weekblad/Sanoma, Kennisnet, Digivaardig & Digiveilig/ECP, KPN, Microsoft en SIDN. De speciale uitgave wordt deze week meegestuurd met het reguliere nummer van Donald Duck Weekblad.

Dit nummer staat eveneens in het teken van ict. In een strip duikt internetcommentator Alexander Klöpping op die in de rol van Alexander Klöpgeest uit het tv-programma 'De wereld kraait door' digibeet Donald laat kennismaken met de wondere wereld van internet. Recent heeft uitgeverij Sanoma overigens ook het educatieve label Duckwise gelanceerd, een project waarin via digitale en papieren uitgaven ook aandacht aan ict zal worden besteed.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heel geschikt om het programmeren te leren is de site www.mystery-island.nl Je kunt hier vrij simpel je eigen avonturen programmeren die daarna door vriendjes en vriendinnetjes zijn te spelen. Ik schat in dat het geschikt is voor groep 7/8.

http://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/5056951/1458016/icter-ondergaat-in-2013-grootste-loondaling.html

Oom Dagobert zal dus waarschijnlijk een wel erg kleine bijrol krijgen.

leuk dat ze het al zo jong kunnen leren

Zeer interessante ontwikkeling. Ook leuk om op spelenderwijs in aanraking te komen met programmeren.

Wat leuk! Jong geleerd, oud gedaan.

Hoe doen ze dit in het buitenland? Voorbeelden:

In de UK zijn er gratis MOOC's gericht op leerkrachten in het basis en voorgezet onderwijs (b.v. Teaching Computing bij University of East Angila (via Futurelearn.com).

En mijn elfjarige zoon heeft in een dag zijn eigen spelletje gemaakt bij MIT's scratch.mit.edu (ook in het nederlands).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-02T14:01:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.