Veel Nederlandse ICT’ers worden maandelijks gehunt

ICT’er krijgt gemiddeld 6475 euro bonus per jaar

Meer geld

Geld blijkt nog altijd een goede drijfveer om Nederlandse ict’ers te binden. Naast een goed salaris ontvangt bijna de helft van de ict’ers jaarlijks een bonus. Gemiddeld bedraagt deze 6475 euro. SAP-specialisten krijgen met 11.181 euro jaarlijks de grootste bonus. Dit blijkt uit het onderzoek ‘ICT arbeidsmarktmonitor 2014’ van Intelligence Group en Sterksen onder 435 Nederlandse ict’ers.

De top vijf van ict-disciplines met de meeste bonus wordt met 11.181 euro aangevoerd door SAP Netweaver-specialisten. Integratiespecialisten op het gebied van Microsoft (8261 euro) en IBM (8036 euro) volgen. De top vijf wordt afgesloten door enterprise-specialisten op het gebied van SAP (7659 euro) en Microsoft (6723 euro).

Ongeacht werkervaring, opleidingsachtergrond of type functie is een goed salaris een belangrijk aspect en zelfs een randvoorwaarde. Pas wanneer ict’ers weten dat een goed salaris deel uit maakt van de arbeidsvoorwaarden, kijken ze naar andere aspecten die gelden als beweegmotieven. Zo blijkt dat de lease-auto aan populariteit verliest, thuis kunnen werken voor alle ict-doelgroepen cruciaal is en vooral midcareers op zoek zijn naar uitdaging in de functie.

Huntende recruiters

44 procent van de Nederlandse ict’ers wordt maandelijks gehunt. Daarmee worden ict’ers zes keer zoveel benaderd voor een nieuwe baan dan de gemiddelde Nederlander. Ict’ers geven daarbij de voorkeur aan een authentieke benadering. De rol van de professionele recruiter is dan ook essentieel. Hierbij wordt kennis over de inhoud van de functie verwacht, het bieden van hulp aan young professionals bij salarisonderhandelingen en het zijn van een sparringpartner over de te maken loopbaankeuzes van midcareers. 

Als recruiter is het essentieel om rekening te houden met de beweegmotieven van de voor hen belangrijke doelgroep. Dit helpt ict’ers aan te trekken, te boeien en desgewenst te binden aan de organisatie. De top drie van meest gehunte ict’ers zijn de midcareers, de developmentspecialisten en ict’ers met een managementfunctie.

Authentieke recruitmentbenadering

‘Recruiters vallen over elkaar heen als het gaat om het hunten van ict-talent’, zegt Paul Storimans, directeur Sterksen. ‘Tot irritatie van ict’ers zelf die zich bijvoorbeeld terugtrekken van LinkedIn omdat ze simpelweg gespamd worden. Opvallende en onderscheidende arbeidsmarktcommunicatie gecombineerd met een authentieke recruitmentbenadering maken daarentegen het verschil op de markt.’

Achtergrondartikel

Lees ook het achtergrondartikel ‘ICT’er vraagt om professionele recruitmentaanpak’ met veel meer onderzoeksresultaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb hier even rondgevraagd, maar als ik jullie mag geloven is er in elk geval één persoon die zo'n 6475 euro bonus vangt!

Bonus? Ik moet m'n eerste nog steeds krijgen. Vermoedelijk gaat het ook niet meer lukken, nu ik al weer een tijd werkloos ben.

Bonus?
Daar hebben ze in 't onderwijs i.i.g. nog nooit van gehoord.

Bonus?
Wellicht op hbo-niveau (en dus in het bedrijfsleven). Ik denk dat je het als mbo'er wel kunt schudden.

"Geld blijkt nog altijd een goede drijfveer om Nederlandse ict’ers te binden."

Nogal wiedes, want loyaliteit van de werkgever naar de werknemer toe wordt in deze branche al helemaal niet meer verwacht en vaste contracten zijn ook niks meer waard als je te lang op de bank zit of te oud bent (Cap!). Dan blijft geld over.

Recruiters kunnen inderdaad behoorlijk irritant zijn, ik wordt ook bedolven onder de mails die mensen zoeken met ervaring met dingen die helemaal niet in mijn CV staan of buiten mijn reisbereidheid liggen. Zeker Engelse recruitment bedrijven neem ik niet serieus meer. Zelfs de melding "ik ben momenteel aan het werk en niet meer beschikbaar" wordt stomweg genegeerd.

Vraag me af welke 435 ICT'ers ze hebben ondervraagd... Want dan ga ik daar ook werken als het gemiddelde zo'n 7000 is...

Waar en wanneer kan ik beginnen?

Inderdaad Cpt: ik vraag mij af waar dit onderzoek heeft plaatsgevonden. De grote consultancypartijen, en ook de kleinere (met een uitzondering daargelaten) hebben de afgelopen jaren allemaal hun bonusregeling op een laag pitje gezet... Met de tarieven waarmee men de overheadkosten mee moet dekken was het gewoon niet haalbaar om dergelijke bonusbedragen uit te keren.

Er wordt nergens gesproken op welke salarisregeling dit van toepassing is; 20/80, 40/60???

Werk zelf ook bij ict-bedrijf, hier ook 0 euro bonus per jaar. In de goede jaren was dit zo'n 900 bruto maximaal op jaarbasis. Maar dat is van voor 2006.

't Zou interessant zijn om wat meer gegevens uit dat onderzoek te zien. Er wordt gesproken over de top vijf met de meeste bonus: het kan dus zomaar zijn dat 1 respondent die bonus van 11k heeft opgestreken...

Wat een onzin, ik heb nog niemand gehoord uit mijn omgeving (ICT'ers met +-4 jaar ervaring & HBO/WO IT opleiding) die zulke bonussen verdient! Niet eens in het buurt van het gemiddelde (meer rond de 1200 euro netto).

Dat zijn dan zeker de ict'ers bij de banken.

Als consultant bij een grote ict-verlener kan ik melden dat mijn bonus in de afgelopen 5 jaar niet in de buurt komt van deze 6400 euro.
Ik denk dat als ik alle bonussen bij elkaar optel, ik totaal onder de 1000 euro bruto uitkom. Vreemd onderzoek dus.

ik heb zware twijfels of dit onderzoek een representatieve steekproef betreft. Ik werk zelf al vijftien jaar in de ict en er zijn nog steeds voldoende ict'ers die bonussen krijgen. Uiteraard is ook definitie (wat is een bonus) van belang, wat telt wel/niet mee. Ik sluit me echter volledig aan bij de andere reacties dat dit bedrag gevoelsmatig veel te hoog ligt.

En ik maar denken, een mandje vol gezelligheid met kerst.

Definieer bonus. Is dat op basis van gemaakte uren of omzet, is dat een winstdelingsregeling, is dat bovenmatige prestatie, is dat netjes voldoen aan hygiëne factoren. Is dat een loyaliteitsbonus voor het aan boord blijven. Zijn dat de gecumuleerde extra's in aanbrengen van klanten en aanbrengen van collega's op jaarbasis. Wat voor bonus is dat en hoe structureel is dat ding.

En reken er maar op dat een beetje werkgever in deze tijd zijn stinkende best doet om een bonus regeling vast te leggen met voldoende exitmogelijkheden om er onderuit te kunnen komen. Of dat ie zorgt dat dit eenzijdig is aan te passen want het is geen "vast inkomen" wat dan het argument is.

Die bonus in dat contract en is het eerste wat wordt geschrapt als de broekriem aangaat.

Kortom: vergeet de bonus, laat het maar salaris zijn.

Ik werk bij een klein ict-bedrijf, jaarlijkse bonus € 6000.

Doe mij maar een loon dat maandelijks 500 euro hoger ligt, zit je ook op 6000 over een jaar en dan weet je zeker dat je jouw "bonus" altijd krijgt.

Mijn bonus is 10 tot 15 procent van het jaarsalaris (70k+), afhankelijk van chargeability (of billability) en prestaties van het bedrijf. Dus dat komt wel degelijk in de buurt van het onderzoek. Let wel, dit is allemaal bruto, netto leveren we op een groot deel (en de bonus) 52% in aan de staat.

Ik werk nu heel wat jaartjes mee in ict-land.
Bonussen komen niet vaak voor bij vaste werknemers van gemiddelde commerciële of overheidsbedrijven.
Hooguit bij mensen op directieniveau of boven een bepaalde salarisgrens.
Mensen in de detachering e.d. kunnen deze bonussen evenwel krijgen.
Vind dan ook de titel een beetje ongenuanceerd.
Maak een betere splitsing tussen soort personeel en soort bedrijf waar deze in dienst is.

Naar zo'n bonus ben ik al 35 jaar op zoek, maar heb hem nog nooit gevonden. Blijkbaar altijd de verkeerde werkgevers gehad. Alhoewel, altijd wel in leuke omgevingen met uitdaging en een goede sfeer gewerkt. Dat is meer waard dan een beetje extra salaris.

Het enige wat ik tot dusver heb meegemaakt als ict'er is dat me allerlei bonussen werden beloofd, maar vanwege een of andere kulsmoes werden die nooit uitbetaald.

Redenen:
- 'De resultaten vielen tegen'
- 'Het was een pilot'

Ik vraag me dus serieus af bij wie ze de enquête hebben afgenomen.

Eerst een correctie op mijn eerste reactie:
"Ik heb hier even rondgevraagd, maar als ik jullie mag geloven is er in elk geval één persoon in Nederland die zo'n 6475 euro bonus vangt!"

Verder: ik werk nu zo'n 15 jaar in de detachering/consultancy wereld en het is welgeteld één keer voorgekomen dat ik een bonusje kreeg: dat was geloof ik wel fl. 250,= (let op de valuta-aanduiding). Dus dat het zou kunnen zal ik niet ontkennen, maar het is ook hier hoogst zeldzaam. De directie vangt bonussen bij het leven, maar die beschouw ik niet als ict'ers.

Nee dat niet, wel € 6476,00 gemiddeld maar ja, mij hebben ze natuurlijk weer niets gevraagd. (Begrijpelijk overigens....)

Hamvraag: wat wordt hier bedoeld met ”bonus”: Eindejaars bonus, inzet bonus, prestatie bonus, vakantiebonus, winstdelingsbonus? Heb sterk de indruk dat bonus in dit onderzoek niet de (eventuele) bonus is die IT-ers ontvangen en al helemaal niet dat ze die ook nog naast een “goed” basissalaris zouden krijgen. En ook daarvoor geldt: wat is een “goed” basissalaris?
Kortom, allemaal open eindjes. Geen representatief onderzoek; slecht artikel.

Heb nog niks gezien.

1x bruto maand salaris als motivatie bonus. Zitten dus wel wat voorwaarden aan maar ik heb hem altijd gehad.

Ongelooflijk. Ondernemend Nederland, laat u niet misleiden. De meeste IT'ers zullen bovenstaande bedragen niet ontvangen.

Op deze manier komt ICT ook wel in een graaiend daglicht te staan. De IT-Boer bij u om de hoek zal deze bonussen nooit toekennen en doet die dat wel, dan zou ik hem direct over de drempel van de deur zetten.

Ik denk dat het onderzoek wel degelijk klopt, alleen niet voor "de" ICT'er in het algemeen maar wel voor de SAP en Oracle ERP/CRM populatie bij de grote system-integrators en de grotere specialty-firma's.

Ik denk dat het onderzoek wel degelijk klopt, alleen niet voor "de" ICT'er in het algemeen maar wel voor de SAP en Oracle ERP/CRM populatie bij de grote system-integrators en de grotere specialty-firma's.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-26T08:29:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.