Relatief veel ICT-vacatures in zomer 2014

In de zomer van 2014 zijn er meer ict-vacatures online gezet dan in de zomers van 2012 en 2013, waarbij het grootste aantal in juli 2014 werd gepubliceerd. Hoewel er in vergelijking tot de zomers van 2012 en 2013 meer ict-vacatures zijn geplaatst, blijft het aantal achter ten opzichte van de voorgaande maanden van 2014. In de zomermaanden worden er steevast minder ict-vacatures online gezet dan in de rest van het jaar. Dit constateert ict-detacheerder iSense op basis van een arbeidsmarktanalyse en de gegevens van Jobfeed.

In totaal zijn er in juli van dit jaar 14.310 ict-vacatures online gezet. Dit aantal is uitzonderlijk hoog; in juli 2012 en juli 2013 lag het aantal geplaatste ict-vacatures een stuk lager. Het aantal ict-vacatures in juli 2014 is ten opzichte van diezelfde maand van 2012 en 2013 gestegen met respectievelijk 39 procent en 24 procent. De stijging die in de maand juli heeft plaatsgevonden (13 procent meer vacatures in vergelijking tot juni 2014) heeft niet doorgezet. Een vergelijking tussen juli en augustus van dit jaar laat een daling van 14 procent van het aantal geplaatste ict-vacatures zien.

Stijging na zomer

Door de jaren heen is een duidelijk patroon zichtbaar wat betreft het aantal geplaatste ict-vacatures in de vakantiemaanden. Uit de gegevens vanaf januari 2012 tot en met augustus 2014 blijkt dat het gemiddelde aantal openstaande vacatures afneemt in de vakantieperiode. De afgelopen jaren is er na de vakantieperiode, vanaf september, een stijging van het aantal geplaatste ict-vacatures waargenomen ten opzichte van de voorgaande maanden.

Zo werden er in zowel september 2012 als in september 2013 7 procent meer ict-vacatures geplaatst dan in de maand augustus van die jaren. Deze stijging zette zich in beide jaren door tot in de maand oktober, waarna de vraag naar ict-professionals licht daalde in de maanden november en december.

Vakantietijd is sollicitatietijd

‘Het is eigenlijk zonde dat er tijdens de vakantiemaanden minder vacatures worden geplaatst’, vindt Linda Fleuren, vestigingsmanager iSense Eindhoven. ‘Tijdens de zomermaanden hebben werkzoekenden die reeds een baan hebben juist voldoende tijd om online te zoeken naar vacatures, om cv’s op te stellen en om motivatiebrieven te schrijven. Daarnaast is het tijdens deze periode gemakkelijker om sollicitatiegesprekken in te plannen. Meestal neemt men drie weken vrij, maar gaat men zelden drie weken op vakantie. Sollicitanten hoeven voor een sollicitatiegesprek dus geen vrije dag aan te vragen bij hun werkgever. Voor werkgevers die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers is het om die redenen verstandig om tijdens de vakantieperiode vacatures te plaatsen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-03T10:59:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.