CIO Nederlandsche Bank wordt ICT-hoofd Politie

Koos Veefkind (49) is benoemd tot hoofd van de Dienst ICT bij de Nationale Politie. Die dienst is onderdeel van het Politiedienstencentrum van de Nationale Politie. Veefkind start in september 2014 in zijn nieuwe functie. Hij was sinds 2011 Chief Information Officer bij De Nederlandsche Bank en daar onder meer verantwoordelijk voor de ict-divisie.

Volgens korpschef Gerard Bouman is Koos Veefkind geknipt voor zijn nieuwe functie. ‘Hij heeft meer dan 25 jaar kennis en ervaring op het gebied van informatietechnologie en informatievoorziening. Hij kent de publieke sector en heeft met succes sturing gegeven aan kwaliteits- en prestatieverbeteringen. Daarbij had hij altijd aandacht voor cultuur- en organisatieveranderingen. Die ervaring zal hem zeer goed van pas komen in zijn opdracht als diensthoofd ICT.'

Veefkind komt terecht in een ict-organisatie die zich bevindt in een overgangsfase. De politie kampte in het verleden met grote ict- en organisatorische problemen rondom automatisering. Daarop is besloten om het informatiebeheer binnen de Nationale Politie op de schop te gooien. In maart 2014 legde de Nationale politie nog een grote hardware-aanbesteding stil.

Capgemini

De benoeming als diensthoofd ICT is niet de eerste kennismaking van Veefkind met de politie. In 1987 startte hij als consultant bij Capgemini. Daar werkte hij bij elkaar zes jaar aan de realisatie van diverse informatiesystemen voor de gemeentepolitie Haarlemmermeer en Amsterdam en de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI).

Koos Veefkind studeerde bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is meer dan een stevige klus om het durven aan te pakken. Ben bang voor nog meer calamiteiten en heel veel verkwisting.

Absoluut een ambitieuze klus. We wensen Koos Veefkind ongetwijfeld the top in een mijnenveld.

Nog steeds blijf ik hameren op het feit dat de Politie ICT van scratch opnieuw moet worden opgebouwd. Ik weet, dat kost een paar centen, maar de afgelopen 10 jaar zijn mij 2 dingen opgevallen:
- het mijnenveld wordt veroorzaakt door machtspelletjes om de huidige status quo zo veel mogelijk in stand te houden
- er nauwelijks op objectieve gronden naar de ICT gekeken wordt van de politie en vergeleken wordt met andere organisaties van gelijke grootte (zonder dat de politie (zoals elke organisatie doet) zich zo bijzonder vindt)

Ik pleit nog steeds voor 1 OS, 1 DBMS en 1 ontwikkelplatform. Opbouwen naast de bestaande ICT-Infrastructuur en per functionaliteit de oude omgevingen afbouwen en daadwerkelijk verwijderen. Gezien de cultuur binnen de overheid en de politie in het bijzonder, mag je daar 5 jaar voor uit trekken. Het kost je een paar 100 miljoen euri, maar dan heb je ook wat. Op dit moment kost de politie veel meer dan strikt noodzakelijk qua ICT (al het geld zit in beheer van al die verschillende eilandjes).
Een tweede dat natuurlijk keihard vanuit het ministerie moet worden opgelegd is dat elke eigengereide korpschef (of van enig leidinggevend niveau) zelfstandig ICT gaat optuigen, voor straf 10 jaar lang back-ups lang met de hand laten uitvoeren.

Maar allereerst sterkte gewenst met deze nauwelijks uit te voeren opdracht.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-09-08T10:13:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.