Bedrijven blijven investeren in opleidingen

Internet of things en beveiliging belangrijke kopzorgen voor bedrijven

74 procent van de Nederlandse bedrijven heeft opleidingsbudget beschikbaar voor ict’ers. Bij grote organisaties (met meer dan driehonderd medewerkers) ligt dat percentage op 84 procent. Bij 30 procent van de organisaties is er een bedrag hoger dan 25.000 euro per jaar voor ict-opleidingen gereserveerd. Dat blijkt uit onderzoek van ict-vakblad Computable in samenwerking met Jaarbeurs.

Computable en Jaarbeurs ondervroegen ruim vijfhonderd professionals (van wie minimaal een derde it-professional en een derde it-beslissingsbevoegd is), voornamelijk werkzaam bij bedrijven met meer dan driehonderd medewerkers.

Mogelijk is het vrijmaken van de budgetten het gevolg van het opkomende internet of things (IoT) en de zorgen met betrekking tot beveiliging. Van de respondenten verwacht 60 procent dat het IoT een grote impact zal hebben op de organisatie. Waar slimme apparaten voor de consument slechts een gadget zijn, levert het IoT bedrijven een schat aan informatie op. De gegevens die allerlei apparaten registreren en via het internet doorgeven, zijn niet alleen in te zetten voor marketingdoeleinden, maar ook te gebruiken om producten en dienstverlening te optimaliseren. Slechts 20 procent van de ondervraagden ziet geen grote gevolgen van het IoT voor de eigen organisatie.

Beveiliging

Beveiliging blijkt eveneens een issue waar veel bedrijven zich op dit moment mee bezig houden. 68 procent van de respondenten ziet dit als grootste uitdaging nu steeds meer medewerkers mobiel werken, hetzij met een zakelijk apparaat, hetzij met hun eigen device. 45 procent ziet het toegankelijk maken van bedrijfsdata op mobiele apparatuur als grootste uitdaging. Voor 41 procent is dit het beheer ervan. Ook op het gebied van cloud computing maken organisaties zich zorgen over beveiliging. Voor 65 procent is dit een uitdaging. 48 procent is bezorgd over privacy als het gaat om cloud computing. Een minder groot punt van zorg vinden bedrijven de afhankelijkheid van leveranciers (38 procent) en wet- en regelgeving (33 procent).

Ivo Meertens, marktmanager bij Jaarbeurs en verantwoordelijk voor de it-beurzen: 'De resultaten van het onderzoek bevestigen onze vermoedens over de verwachte impact van het IoT. Dat is exact de reden dat het IoT dit jaar het overkoepelende thema van de ict-beurzen is. Bedrijven die inspelen op de mogelijkheden die het IoT biedt, hebben de kans om een voorsprong op te bouwen op hun concurrenten die deze trend nog niet omarmen. Infosecurity.nl, Storage Expo en The Tooling Event bieden de handvatten om organisaties klaar te stomen voor het tijdperk dat al is begonnen.'

IoT

Sander Hulsman, hoofdredacteur van Computable: 'Bedrijven blijken hun medewerkers volop mogelijkheden voor ict-bijscholing te bieden. Met name op bepaalde deelgebieden in de ict heerst nog altijd gebrek aan goede experts en staan bedrijven dus te springen om nieuwe professionals. Bijscholing is dan ook een belangrijk middel om medewerkers te behouden en hen op het juiste kennisniveau te brengen én te houden.' Computable presenteert komende maand alle resultaten van het onderzoek op Computable.nl.

Het IoT is dan ook het overkoepelende thema van het grootste ict-evenement van Nederland, een combinatie van Infosecurity.nl, Storage Expo en The Tooling Event, dat vandaag van start gaat in Jaarbeurs Utrecht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bovenstaand artikel onderschrijft mijn stelling dat er al ontzettend lang geïnvesteerd wordt in kennis en kunde aan opdrachtnemers-kant. Ondanks deze investeringen, is er nog steeds sprake van falende ict projecten. Niet alleen bij de overheid, ook in de private sector.
Uiteraard is het goed dat er geïnvesteerd wordt, maar reserveer nu eens een klein deel hiervan voor het verhogen van de vakbekwaamheid van opdrachtgevers.
Dit levert een aanzienlijk groter rendement op als het gaat om het terugdringen van forse budgetoverschrijdingen van ict projecten.
Ook in het eindrapport van de Cie Elias ligt het zwaartepunt van het investeren in het vergroten van de kennis in de ict, ook als het gaat om de ambtenaren in het 'businessdomein'. Jammer. Dit wordt ook even aangestipt in mijn blog over de conclusies van Elias. Zie http://www.eestum.eu/naarhome/mijn-blog/18-blogs/368-zijn-de-conclusies-van-de-ict-commissie-volledig

Er is een schrijnend groot gat tussen wat een HR-manager een ICT opleiding noemt en wat een ICT'er een ICT-opleiding noemt. Bedrijven geven maar al te graag geld uit aan andere bedrijven die een of andere duffe klikdemonstratie verkopen als ICT-cursus.
Wat ook als cursus wordt bestempeld is als een collega die meer weet over het onderwerp dan de rest op een avond een workshop of demonstratie organiseert. De pizza of wegbreng-cateraar-voedsel wordt dan aangeduid als "cursuskosten".

Hoeveel een ICT'er wijzer wordt van een klikdemonstratie of zo'n avond is nog maar te bezien.

Hier is niet goed gedefinieerd wat er daadwerkelijk bedoeld wordt met "ICT-cursus", en waar de investering daadwerkelijk in wordt gedaan.

dat investeren helpt blijkbaar niet, want men zit nog steeds te springen. Nou ja, business springt natuurlijk altijd he. Ieder zn ding. Hoe hoger, hoe beter. Dus nieuwe professionals dan maar, want er valt niet tegenopteleiden. Daarna afserveren.

Is dit zo'n onderzoek van: We hebben een beurs georganiseerd en zoeken nu achteraf de rechtvaardiging erbij?

"De resultaten van het onderzoek bevestigen onze vermoedens over de verwachte impact van het IoT. Dat is exact de reden dat het IoT dit jaar het overkoepelende thema van de ict-beurzen is."

Als privacy een punt van zorg is bij bijna de helft van de respondenten en maar bij weinigen de interne rechtenstructuur op orde is dan lijkt het paard weer eens achter de wagen gespannen te worden. Nu is dat natuurlijk niet zo sexy als IoT maar uit ander onderzoek blijkt dat een groot deel van de schade nog steeds voortkomt uit gebruikersfouten, meeste data die op straat komt te liggen is hier naar terug herleiden. Altijd lachen als je een e-mail krijgt waarin saillante informatie staat die niet voor jouw bedoeld is en je onderaan verzocht wordt om deze als niet gelezen te beschouwen en te verwijderen. Iets wat ik natuurlijk net als met mijn back-up van internet doe, ik kijk er net als Opstelten met bewaarplicht telecomgegevens 12 maanden niet naar en verwijder het dan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-10-29T10:24:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.