UvA benoemt hoogleraren ICT en Telemedicine

Dit artikel delen:

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft twee hoogleraren op het vakgebied van ict benoemd. Jos Baeten, directeur van het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI), onderzoekt in deeltijd theoretische Informatica. Leonard Witkamp wordt bijzonder hoogleraar Telemedicine. Hij onderzoekt de inzet van apps in de zorg. Dat meldt de universiteit in een bericht over de aanstellingen van nieuwe hoogleraren.

Leonard Witkamp (1960) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Telemedicine aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Die leerstoel is ingesteld door de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. In zijn onderzoek richt Witkamp zich ook op de verdere ontwikkeling van het Health Management Research-model, een model voor ontwikkeling, onderzoek en implementatie van telemedicine-diensten. In het bijzonder gaat het daarbij om telemedicine-diensten, die bijdragen aan patient empowerment en zelfmanagement.

Witkamp kijkt naar diensten, vooral apps, die de medische sector ontwikkelt om de patiënt thuis te ondersteunen, de arts te ontlasten en de kwaliteit van zorg te verbeteren. Anderzijds kijkt hij ook hoe - ten behoeve van de patiënt - de medische professie beter kan aansluiten bij de enorme hoeveelheid consumenten-apps gericht op gezondheid.

De hoogleraar is sinds 2005 directeur van het KSYOS TeleMedisch Centrum. Daarnaast leidt hij sinds 2000 het KSYOS-onderzoek op het terrein van Health Management. Voor die tijd werkte hij onder meer als staflid bij de afdeling Dermatologie van het AMC en als hoofd van de afdeling Dermatologie van het St. Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam.

CWI-directeur

Jos Baeten (1954) is benoemd tot hoogleraar Theory of Computing aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het gaat om een deeltijdfunctie. Baeten combineert zijn post bij de UvA met zijn directeurschap van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Hij richt zich in zijn onderzoek de laatste jaren op de notie van berekenbaarheid binnen de theoretische informatica. In eerder onderzoek was hij actief in de formele methoden, met name in de procesalgebra.

Aan het Institute for Logic, Language and Computation (ILLC) van de UvA, waar de leerstoel is ondergebracht, gaat hij zich voornamelijk bezighouden met het geven van onderwijs en het begeleiden van studenten en promovendi.

Baeten: ’Als directeur van een wetenschappelijk instituut vind ik het belangrijk om zelf actief te blijven als wetenschapper. Het ILLC, waar ik kan aansluiten bij een hoogwaardige onderzoeksgroep in de theoretische informatica, is de beste plaats voor onderzoek naar berekenbaarheid.’

Hoofddocent Informatica

Baeten is sinds 2011 algemeen directeur van NWO-instituut CWI, het nationaal onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica. Daarnaast was hij sinds 1991 hoogleraar Theoretische Informatica aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE). Hij was ook decaan en vice-decaan van de Faculteit Wiskunde en Informatica van de TUE; beide functies bekleedde hij voor twee termijnen. Eerder werkte hij onder meer als universitair hoofddocent Informatica aan de UvA en als senior-onderzoeker bij het CWI.

Eerder werkte hij onder meer als universitair hoofdocent Informatica aan de UvA en als senior-onderzoeker bij het CWI. Baeten is medeoprichter en tegenwoordig bestuurslid van het Institute for Programming research and Algorithmics. Hij is auteur van verschillende invloedrijke tekstboeken en publiceerde in toonaangevende vaktijdschriften, waaronder Journal of the ACM en Information and Computation.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-17T13:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.