Yacht: ICT’er blijft onverminderd populair

Talent

Het aantal vacatures voor ict-professionals is ook in het vierde kwartaal structureel gegroeid. Over heel 2014 werden meer dan negentigduizend ict-professionals gezocht, een groei van 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit een analyse van ict-detacheerder Yacht. Nadat de groei in het derde kwartaal al bijna 11 procent bedroeg, was in het vierde kwartaal sprake van een stijging van ruim 14 procent.

Naast wederom de aanhoudend hoge vraag naar softwareontwikkelaars valt op dat de groei in de vraag naar ict-professionals zich met name voordoet in de Randstad, waarbij de groei in de regio Amsterdam en Den Haag het meest prominent aanwezig is dit kwartaal, met een groei van respectievelijk 14,8 procent en 16,6 procent.

De vraag naar specifiek softwareontwikkelaars is onverminderd hoog en dit blijft veruit de meest gevraagde functietype binnen ict. Maar over de gehele linie blijven ict’ers in trek, zo neemt ook de vraag naar bijvoorbeeld beheerders en security officers weer toe dit kwartaal ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. Toch is er wat Yacht betreft reden tot zorg.

Groter wordende mismatch

‘De huidige groeicijfers dit jaar staan in schril contrast met de recente ontslagrondes en offshore-bewegingen in de ict-sector’, meent Arjan Blok competence director ICT bij Yacht. ‘Geconstateerd kan worden dat er een steeds verdere mismatch dreigt te ontstaan tussen enerzijds de gevraagde en anderzijds de aangeboden competenties in de sector. Hier zal de sector een oplossing voor moeten vinden. Opleiding is derhalve cruciaal. De al wel aanwezige competenties, opgedane ervaringen en kwalificaties van medewerkers staan constant onder druk door de steeds snellere veranderingen.’

Blok wijst op ontwikkelingen als cloud, analystics, big data, mobile, social en security die continu vragen om bijscholing van ict-professionals. ‘Opleiding en bijscholing is en blijft van levensbelang, juist in de ict-sector. Deze beweging is bijvoorbeeld te zien binnen de financiële sector en de verwachting is dat deze nog verder doorzet.’ Hij verwacht dan ook dat de vraag naar ict-professionals met dit soort competenties in 2015 niet afneemt, maar eerder verder gaat stijgen.

Generalistische functies

Blok: ‘De verwachting is dat er meer vraag komt naar wat generalistische functies, meer dan de puur specialistische functies. Nieuwe methoden van softwareontwikkeling die passen in deze snelle ontwikkelingen vragen immers om kleine, multidisciplinaire ontwikkel- en beheerteams die in nauwe samenwerking met de klant de cycli van design, bouw en testen efficiënt kunnen doorlopen. Een developer moet dan idealiter ook testwerkzaamheden kunnen oppakken en een tester op zijn beurt moet kunnen helpen bij het definiëren van requirements. De klant vindt het steeds belangrijker om gezamenlijk de vraag naar it-oplossingen te vertalen, maar hij wil ook onderling actief kennis kunnen delen in een multidisciplinair team en zicht hebben op de hele keten.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eyeopener voor Yacht

Twee elementen van hoogst belang, zaken die tot in den treure door, onder meer mij, en anderen al zijn herhaald.

Mismatch
Ook Yacht ontkomt er niet aan op ziek te gaan naar een andere, veel betrouwbaarder methode, de juiste professional aan de juist vacature te kunnen koppelen. Kwestie van kennis en expertise in his halen dit voor elkaar te kunnen krijgen.

Brevet van onvermogen
Dat balletje wat u telkens bij de IT professional neer legt heet eenvoudig weg Investeren. Iets wat Yacht, evenals alle andere grote en grotere IT 'boeren', en hun klanten uiteraard, niet wikken doen.

Want stel je nu toch eens voor dat je als Yacht en haar klanten, weer gaat investeren in personeel en kennis, personeel aan zich gaat binden, ook contractueel, en samen met dat personeel, zorg draagt voor continue ontwikkeling voor Yacht, voor de betreffende IT professional, niet in de laatste plaats natuurlijk de klant van Yacht.

Edoch
Iedereen in de zzp, goed voor de zzp-er, goed voor de economie. De hoofdrolspelers van die 'Economical Desastrous Trap' (EDT), ja u mag hem van mij gebruiken.... hebben puissant goed voor zichzelf gezorgd maar hebben ook nog iets veel ernstigers bewerkstelligd.

Namelijk, wanneer je niet investeert in je Human Capital, er ook liefst niets voor wil betalen, dat dat Human Capital, in dit geval goede welwillende IT professionals, uiteraard niet bereid is u en uw klanten ter wille te zijn.

Want als je namelijk, ook als zzp-er, geen gezonde bedrijfsvoering kunnen onderhouden, dan ben je bezig met het opblazen van je eigen economie. Precies wat er plaats heeft genomen. Het is voor 100% voorspelbaar, dat hadden ondernemingen zoals Yacht, visie, kennis en 'common sense' in huis gehad, dan hadden veel van die 'los gelaten' IT professionals, als zeer waardevol HC, deel uit gemaakt van uw organisatie.

Helaas is dit artikel er eenthe van..... even wat vaker in de spiegel van je eigen toko kijken...

Why not writing this article in English because every odd word is in English.

Maar serieus.
ICT professional betekend dat er ook ICTers zijn die niet professioneel zijn.
Of competence manager. Is dat de persoon die je overhoort nadat je een cursus hebt gedaan?

@NumoQuest
En voor crying out loud. Human capital is stuitend om steeds maar weer om mensen als gebruiksvoorwerpen te beschouwen. Houdt het nou nooit op?


We hebben het hier over mensen. Zullen we die dan ook als zodanig behandelen? Gebruik maken van hun talenten. Ze uitdagingen kunnen geven zodat ze zichzelf kunnen bewijzen en als het nodig is ze nieuwe kennis laat leren.

Wat bedoelt Blok met meer generalistische functies? Ik krijg namelijk de indruk dat hij niet de aloude generalist (de van-alles-wat-weter) voor ogen heeft maar een hooggeschoolde multidisciplinaire professional die kan analyseren, ontwerpen, bouwen en beheren. Dus iemand die niet alleen een brede kennis heeft maar ook een brede praktische inzetbaarheid.
Blok vraagt hier om de über ICT-er.
Ik vraag me af of dat een realistische visie is. Vóór alles wil je toch duidelijke afspraken over wat je wilt en wat het kost en dan de juiste werkende functionaliteit. Daar heb je ook in kleinere omgevingen meer dan één specialist voor nodig, neem dat maar van mij aan.

Met ander woorden men wil iemand die alles kan en overal een specialist in is en o ja graag voor een minimum salaris onder voorwaarde dat ze makkelijk te dumpen zijn.

same old bs

Generalistisch of gewoon ervaren?

Lange tijd geleden schreef Ruud Mulder over fenomeen recruiters door 4 (stereo)typen te schetsen:

1. Snelle jongen welke alles beloofd maar niets waarmaakt omdat hij de bonus wil.
2. Leuke dame welke niet veel meer is als de snelle jongen maar met een rok aan.
3. Oud HR-er welke de organisatorische match kan maken maar niet altijd technisch.
4. Oud IT-er welke de technische match kan maken maar niet altijd organisatorisch.

Deze opinie uit 2012 maakte heel wat los en dat dus niet alleen bij de 'schapen met vijf poten' die hier meestal reageren maar ook de schapenhandelaren als ik de reacties via de andere sociale kanalen me nog herinner. Opvallend trouwens dat type 3 & 4 precies van hetzelfde euvel last hebben als de IT-er doordat er nog een type bij is gekomen:

5. Profile searcher welke met allerlei korte termijn buzzwords zoekt op een match.

"Geconstateerd kan worden dat er een steeds verdere mismatch dreigt te ontstaan tussen enerzijds de gevraagde en anderzijds de aangeboden competenties in de sector.
...
Blok wijst op ontwikkelingen als cloud, analystics, big data, mobile, social en security die continu vragen om bijscholing van ict-professionals."

ik heb ff wat competenties/skills per gevraagd kennisgebied opgesomd:

cloud:
- helicopter view
- business view
- client/server knowledge/experience
- migration knowledge/experience
analystics:
- science oriented
- university level beta
- business orientation
bigdata:
- science oriented
- university level beta
- business orientation
mobile:
- migration knowledge/experience
- module design interfacing/multiple standards, testing skills
social:
- talk interesting with buzzwords :-P
- PR skills
- company legislation
security:
- broad senior ICT knowledge
- high sense of responsibility
- social skills to make people aware and change behaviour
- minimum bachelor level

met combinatie van genoemde kennisgebieden + tarief "scherp" zie ik ook geen match.

@ Ewout,

Dank voor de vermelding. Ik moet helaas bekennen dat er sinds dat artikel weinig tot niets veranderd is.

Het lijkt juist wel erger te worden en recruiters lijken wel steeds brutaler en onbeschofter te worden. Netjes voorstellen of een kennismakingsgesprek is er vaak niet meer bij. Alles lijkt wel om het snel weg zetten van mensen en het binnenhalen van de bonus te draaien. Kwaliteit en een goede match voor de langere termijn worden veelal vergeten.

Zo ben ik ooit eens bij mijn huidige werkgever voorgesteld zonder dat de desbetreffende recruiter mij ooit in levende lijve gezien had. Met voor beide partijen alle risico's vandien. Maar gelukkig voor de recruiter heeft dit nog best goed uitgepakt en werk ik er al 4 jaar met veel plezier. Er zijn dus ook altijd lucky shots en uitzonderingen op de regel.

@ Felix,

Haha, je slaat de spijker weer eens op zijn kop. En dank voor all competenties en skills. Daar kan ik wel wat buzzword bingo avondjes mee gaan vullen.@Ruud Het is de recruiter maar ook de opdrachtgever en kwa fatsoenlijk afhandelen, de een doet het netjes en de ander maakt er een potje van. Dus, onlangs netje behandeld door recruiters en onbeschoft door een gemeente. Wat dat betreft alle soorten ervaringen opgedaan, wat wel waar is voordat je eenmaal op het punt bent aanbeland, de afdelingen en collega's waar je moet werken, er heel wat water door de zee moet gaan. Het zijn allemaal niet ICT mensen die moeten oordelen of er een match is, dat maakt het moeilijk voor de recruiters en wat je veel ziet, is het afvinken van de afkortingen. Maar wat ik ook zie is dat beschrijvingen van klussen zo in elkaar steken dat ik me afvraag, weet de opdrachtgever wel wat hij wil en waar hij naar op zoek is? Een onwaarschijnlijke lijst systemen, talen en tools waarbij ik dan kan denken, weet de opdrachtgever wel waar hij mee bezig is en wat hij wil? En als je dan ook nog de abstracte skills erbij opneemt die Felix noemt dan wordt het matchen nog lastiger. Het argument, wat je niet weet google je er wel bij is helaas niet overtuigend. Wel waar.

@Ewout
Als ik een suggestie voor 5 mag doen als Bingo recruiteerder.

Het type dat met een bord voor de kop zoveel mogelijk partijen aanschrijft in de ijdele hoop een gouden ei te vinden in een zee van kippen/hanen.

Vraag je je af waarom partijen zoals Yacht maar blijven hameren op onrealistische verwachtingen waarvan ze weten dat die een ultieme zeldzaamheid zijn op de markt.
Het is allemaal bravoure en de wens een imago te etaleren die alles behalve realistisch noch geloofwaardig is. En daarmee heb je dan ook meteen de kliek te pakken van bedrijven.

Een kans voor opkomende bedrijven om een no-nonsense aanpak te kiezen waarbij klanten geen gouden bergen worden beloofd maar ICTers die weten van aanpakken en slim genoeg zijn om zich snel genoeg in te werken.

Want het aantal afgestudeerde ICT'ers neemt nog steeds af dus zul je als bedrijf serieus af moeten vragen hoe je je ICT-banen in moet gaan vullen met ervaren mensen of getalenteerde mensen.

@Johan
De wat ervaren lezer van Computable krabt zich waarschijnlijk toch wel achter zijn/haar oren omdat dat wat hier nu allemaal beweerd wordt vijf jaar geleden al door Gert-Jo van der Heijden verwoord is in opinie met de titel 'Het schaap met vijf poten' en nog eerder door Hans Christian Andersen in sprookje 'De nieuwe kleren van de keizer' en dus de naakte waarheid gewoon kinderlijk eenvoudig is.

Wat een hoop flauwekul bij elkaar. Echte ICT'ers weten wel beter dat men bij GROTE(maar niet slimme) zgn.ICT bedrijven als afval wordt behandeld. Wie wil daar werken?
Ieder jaar duiken er weer van dit soort bericht op: ICT-er gevraagd met Universitaire opleiding en 80 jaar ervaring. En dat is nog maar het begin van alle detail eisen. En een fatsoenlijk salaris of (langdurig) contract, vergeet het maar.
Tot slot zonder cynisme: Zorg dat je mensen goed behandeld(met interne opleiding) in het bedrijf, maar HELAAS zijn er maar HEEL weinig.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-01-09T09:00:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.