ZZP'er in de ICT verdient het meest

Zelfstandigen zonder personeel die actief zijn in de ict- en adviesbranche verdienen gemiddeld veel meer dan hun vakgenoten in andere branches. In de handel, horeca en reparatiesector verdienen zij het minst. Dat blijkt uit een analyse van Consultancy.nl op basis van data van drieduizend Nederlandse zelfstandigen zonder personeel.

Zelfstandigen in de ict en adviesbranche (zakelijke dienstverlening) verdienen gemiddeld veruit het meest. Uit een vergelijking tussen zzp'ers uit verschillende sectoren blijkt dat meer dan 45 procent van de ict'ers meer dan drieduizend euro per maand verdient. Daarvan verdient 19 procent meer dan vijfduizend euro per maand.

In de adviesbranche zijn de percentages iets lager met 23 procent in de range van drieduizend tot vijfduizend euro en 14 procent boven de vijfduizend eur. In totaal komt 37 procent boven de drieduizend euro per maand uit.

Van de zzp'ers in andere sectoren verdient gemiddeld 16 procent meer dan drieduizend euro in de maand, waarbij landbouwers met 23 procent het meest in deze inkomensgroep vallen en handel, horeca, reparatie, en overige dienstverlening met gemiddeld 12 procent het minst. De onderzoekers: 'De vraag is natuurlijk, waar komen de verschillen vandaan?' Ze namen drie mogelijke oorzaken onder de loep: het aantal uren dat de zzp'er besteedt aan zijn onderneming, het tarief dat per sector wordt gevraagd en het relatieve opleidingsniveau van de branche.

Veertig tot zestig werkuren

'Kijkend naar het aantal uren dat ict'ers en adviseurs zonder personeel per week aan hun onderneming besteden scoren zij niet opvallend hoog', concluderen de onderzoekers. 78 procent van de zzp'ers in de ict-sector werkt meer dan veertig uur per week, bij de adviseurs komt dat percentage op 66 procent.

'In zowel de landbouw als bouw wordt vaker meer dan veertig uur gewerkt en de zakelijke dienstverlening wordt ook door de transport-, horeca- en industriebranches gepasseerd. De meeste ict'ers (53 procent) en adviseurs (49 procent) in de zzp-markt werken veertig tot zestig uur per week, daar scoort alleen de bouw hoger.

Hoge tarieven

In gemiddelde uurtarieven steken de zakelijke dienstverlening en ict-branche wel boven de andere sectoren uit. Zzp-adviseurs vragen gemiddeld 86 euro per uur, met 95 procent tussen de 82 en 90 euro. Ict'ers hebben net iets lagere tarieven, gemiddeld 73 euro, maar hier schommelen de uurtarieven iets meer met een standaardafwijking van zes euro, aldus de onderzoekers.

De derde plaats met een aanzienlijke elf euro per uur lager dan in de ict is voor de onderwijs en training-branche, met de sterkst schommelende tarieven (standaardafwijking negen euro) en een gemiddeld uurtarief van 62 euro. Zzp'ers uit andere branches vragen gemiddeld ongeveer 43 euro per uur, met de bouw en landbouw als branches met het laagste uurtarief. 'Zij moeten dus meer uren werken om hun relatief hoge inkomen te verdienen', aldus de onderzoekers.

'Natuurlijk zijn er legio factoren die van invloed zijn op de maandinkomens van de ict-branche en zzp-adviseurs. Zo speelt bijvoorbeeld ook de man/vrouw onderverdeling in de verschillende sectoren een rol - het uurtarief van vrouwelijke zzp'ers ligt gemiddeld elf euro lager dan dat van mannen, dus hun omzet ligt ook lager. In de ict en de bouw zijn bijvoorbeeld bijna geen vrouwen te vinden, terwijl het percentage vrouwen in de zorg relatief hoog is', vatten de makers van het onderzoek samen.

'Een andere economische trend die van invloed zou kunnen zijn is het aantal declarabele uren per branche. In branches waar een hoog inkomen verdiend wordt is vaak ook het percentage declarabele uren hoger dan bij lagere inkomens. Een andere invloedfactor is de risicoperceptie in een branche. Over het algemeen hebben zzp'ers in de ict en zakelijke dienstverlening de laagste risicoperceptie van alle branches, dus maken zij zich minder zorgen over hun ondernemingen en houden meer tijd over om zich op hun werk te focussen.'

De onderzoekers concluderen: 'Zzp'ers in de ict en overige zakelijke dienstverlening verdienen vaak meer dan zzp'ers uit andere branches. Zij werken relatief veel uren per week, vragen de hoogste uurtarieven en kennen de hoogste opleidingsniveaus. Mogelijk zijn ook het hoge percentage declarabele uren en de lage risicoperceptie in de twee branches van invloed op de hoge maandinkomens van deze twee groepen.'

Binnen tien jaar één miljoen zzp'ers

Het aantal zelfstandigen zonder personeel in Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Waren er volgens het CBS begin 2004 nog minder dan 550.000 zzp'ers, halverwege 2013 waren het er al bijna achthonderdduizend. De stijgende trend blijft de komende jaren zichtbaar - naar verwachting zal het aantal zzp’ers het komende decennium de grens van één miljoen overschrijden.

Bijna de helft van de zzp-ondernemingen heeft een jaaromzet van meer dan vijftigduizend euro, waarvan ongeveer 27 procent meer dan honderdduizend euro omzet per jaar genereert. Zo’n 42 procent van de zzp'ers heeft een omzet tussen de 25.000 en een ton per jaar. Een kleine 2 procent heeft een omzet van meer dan een half miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"De onderzoekers: 'De vraag is natuurlijk, waar komen de verschillen vandaan?'"

Serieus? Dan kun je ook gaan onderzoeken waarom een pollepel goedkoper is dan een magnetron, terwijl het beide apparaten voor in de keuken zijn.

Iets interessanter is om het inkomen met werknemers in loondienst te vergelijken. Maar dan nog: Wie heeft hier iets aan?

Drie muisklikken

Groot was de schrik toen het ICT-netwerk bij ons plotseling stilviel. Het hele kantoor kon niet meer werken. Meteen onze vaste technicus gebeld. Deze kwam snel en ging direct achter een computerscherm zitten om te kijken wat er aan de hand was.

Aandachtig keek hij op het scherm naar de foutmeldingen. Hij deed vervolgens drie muisklikken en iedereen kon weer werken.

„Grandioos,”riep ik als opgeluchte directeur, „wat krijg je van me ?”

„500 euro”, was het antwoord.

„Dat is wel heel veel voor een paar minuten werk”, zei ik verontwaardigd. Ik eiste een specificatie.

Ter plekke schreef de technicus een bon:

3 muisklikken € 0,50

Weten waar te klikken € 499,50

€ 500,00

Joost Leufkens

Bron:
http://www.nrc.nl/ik/2012/05/19/drie-muisklikken/

Dus 31% heeft een jaaromzet van minder dan € 25.000 . Ben heel benieuwd hoeveel zzp'ers een jaaromzet hebben van minder dan € 15.000 . Zouden er best veel kunnen zijn.

Jammer dat er (in zijn algemeenheid) zo weinig aandacht wordt besteed aan de verborgen armoede en werkloosheid onder de zzp'ers.

Reactie: www.trigona.nl/webdesigner-oss
Binnen de branche zelf zijn er ook grote verschillen. Wordt bepaald door vraag en aanbod.
Verder schijnt het bij de jeugd nog niet zo'n populair vakgebied te zijn, dus nieuwe lichting zal naar mijn idee de prijs ook niet omlaag drukken.

@Machteld, er zit een verschil tussen 'wat je per maand verdient' en wat je omzet is. In dit verhaal is het niet duidelijk wat met 'inkomen per maand' bedoeld wordt. Is het Netto inkomen, na aftrek van alle lasten zoals belasting, BTW, premies e.d., of is het wat er van het uurtarief overblijft. Als ik leest dat er gemiddeld 73 euro per uur gevraagd wordt, met een marge van 6 euro (dus 67-79 euro) en de gemiddelde werkweek toch dik boven de 40 uur ligt, dan kom ik al snel op een maandomzet van 11.000 euro, of 120.000 euro per jaar.

Zelfs de ICT-er die maar 15 uur per week werkt, en maar 67 euro per uur vraagt, heeft nog een omzet van een kleine 4000 euro per maand, of 50.000 euro per jaar.

Dat daar dan nog 21% BTW, 32% IB en allerlei andere premies vanaf moeten moge duidelijk zijn, maar dan blijft er toch nog ergens rond de 1500 euro in het handje over. Niet slecht voor 15 uur per week werken.

@Erwin:
Dat klinkt inderdaad erg aantrekkelijk!
Wel vraag ik me af je dat ziet met zaken als acquisitie, kosten voor levering zoals bijvoorbeeld reiskosten, vakanties, ziekte en pensioen.
Als je dat soort zaken ook allemaal meeneemt, wat zou er dan overblijven? Kan je daar een inschatting van maken?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-30T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.