Belastingdienst gaat honderden ICT'ers werven

Belastingdienst

De Belastingdienst gaat 1500 nieuwe mensen werven. Het gaat onder andere om ict'ers, econometristen, data-analisten en hogeropgeleiden die een vergaande automatiseringsslag bij de fiscus gaan uitvoeren. Aan de andere kant verdwijnen ongeveer vijfduizend functies bij de Belastingdienst. Die functies vervallen doordat taken steeds meer worden geautomatiseerd. Dat personeel moet op een andere plek binnen de overheid herplaatst worden.

De fiscus start vandaag een wervingscampagne waarbij het onder meer op zoek gaat naar ict'ers. Hoeveel het er precies zijn, kan de Belastingdienst op dit moment niet aangeven. Naar verwachting gaat het om honderden ict'ers

De Belastingdienst bevindt zich in een transformatie waarbij steeds meer taken geautomatiseerd worden. Daarbij richt de fiscus zich steeds meer op data-analyse en opsporing van fraude via geautomatiseerde systemen. Daardoor verandert ook de rol van ict'ers van het draaiend houden van systemen naar het aanpassen van de ict aan die nieuwe doelstellingen.

De Belastingdienst zet vol in op cloudtechnologie. De eerste omgevingen zijn al operationeel en er is een stappenplan in de maak waarin staat aangeven wanneer applicaties worden uitgefaseerd of gemigreerd.

Directieleden weg

Gisteren werd bekend dat er ongeveer 5000 banen verdwijnen bij de Belastingdienst. De werknemers die hun baan kwijtraken, moeten binnen drie tot vijf jaar een andere baan vinden binnen de overheid. Ook vertrekken vijf van de huidige veertien directieleden.

Bonden verwachten dat de reorganisatie vooral de laagst betaalde medewerkers van de Belastingdienst zal treffen. Een bestuurder meldt aan dagblad NRC: 'Die zijn al eens eerder overtollig verklaard. En nu zouden er vijfduizend van hen in een aparte werkorganisatie worden neergezet, officieel om hen naar ander werk te begeleiden. De ervaring leert dat zo'n constructie het voorportaal voor werkloosheid is.'

Er werken nu ongeveer 3500 mensen bij de Belastingdienst in ict-gerelateerde functies. Het gaat om ontwerpers, architecten, programmeurs, systeembeheerders en cio's.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Die legacy techies worden blijkbaar niet allemaal functioneel beheerder, of omgeschoold naar programmeur of cloud SLA bewaker. Zulke oplossingen lees je hier wel eens ;-) Maar deze groep is niet meer zo nodig. De jeugd heeft de toekomst. Ouwe indianen gingen in dat geval heel hoog op een berg zitten. Hitler duitsland had weer verdergaande oplossingen. En belastingdienst zet ze in werkorganistaties, worden ze ergens naartoe begeleid. Arbeit macht Freude.

Ik mis het woord "jong" in dit artikel: 1500, volgens Nieuwsuur jonge, nieuwe mensen.
Voor "Felix de kat" is er op termijn ook wel ergens een asiel.

Lijkt me verstandig eerst de automatiseringsslag te doen en dan pas mensen te ontslaan. Als de automatiseringsslag langer duurt dan gepland ( gebeurt weleens bij de overheid) zitten we volgend jaar allemaal in de problemen met de volgende aangifte...

Solliciteren bij een onderneming waarvan de medewerkers al meer dan 1600 dagen wachten op een fatsoenlijke CAO?

Een nieuw kostbaar debacle dient zich aan.

Ik begrijp dat er eerst 5000 mensen op straat komen te staan.
De kip met de gouden eieren slachten....

Ik kijk er wel naar uit, de belastingdienst heeft op het vlak van it niet zo'n beste naam
dus als dat nieuwe it project net zo'n succes wordt hoeven we wellicht niet meer zo veel belasting te betalen.

@"Een nieuw kostbaar debacle dient zich aan."

Ja maar, deze keer gaat het wel goed.
Haha. Net als de vorige keer zeker.

Las iets over de ICT-puinhoop (AFS) in Amsterdam, wie was daar ook alweer ICT-wethouder?

Ja, vooral die hoger opgeleiden... Ze hebben iets gelezen in een boekje en gaan dat nu ten uitvoer brengen. Helaas zal weer blijken dat de realiteit anders is dan beschreven in het al lang achterhaalde boekje. Gedoemd dus te mislukken.

De cynische reacties zijn begrijpelijk. Niets doen omdat het toch mislukt is echter ook geen optie, als ik het rapport van de Rekenkamer zie.
Zoals HCAdeB aangeeft, zal het voor echt gekwalificeerde IT-ers, data scientists en dergelijke mensen niet aantrekkelijk zijn om te solliciteren. En grote overheidsorganisaties zoals de Belastingdienst zijn politieke wespennesten, waar je maar beter je mond kunt houden als er iets fout dreigt te gaan.

Misschien moet de overheid de belastingen dan maar privatiseren, zoals dat ook met andere overheidstaken is gebeurd? Natuurlijk, we krijgen dan een toplaag van graaiende managers, maar als er een vrije markt met concurrerende partijen is (zoals b.v. op de energiemarkt) kun je in ieder geval overstappen naar een ander bedrijf. In Apeldoorn staan al twee torenflats van de Belastingdienst. Geef de ene aan 'Taxarius' en de andere aan 'Dutaco', en kijk of die het beter kunnen.
Helemaal interessant wordt het als een geprivatiseerd belasringbedrijf wordt overgenomen door een buitenlandse partij zoals 'TaxFrance'.

@Nico Verwer: De effecten van het "lekker snel rijk worden"-syndroom bij privatisatie worden grenzeloos onderschat. Milton Friedman leek te zijn vergeten dat "lupus est homo homini".

@hjk: Dat ben ik helemaal met je eens.
Maar wat is een beter alternatief voor het volgende mislukte overheids-ICT-project, dat de meesten hierboven voorspellen? Zijn de enige keuzes "lekker snel rijk worden" voor een kleine groep, en "lekker langzaam naar je pensioen toe sukkelen" voor een grote groep (homo homini turtur est)?

Misschien had ik beter niets over privatisatie moeten schrijven, want het past veel te goed in het neo-liberale beleid van de meeste EU regeringen. Er bestaat dus een risico dat een bewindspersoon zoiets serieus gaat proberen.

Oftewel de komende decennia blijft/wordt de belastingdienst een puinzooi?

Voor consultants is mooie manier om gaten te vullen en brandjes blussen voor een 'nette prijs'.

Ik vraag me af wat de overwegingen zijn, ik denk zomaar dat het kosten overweging zijn. Met deze gemiddelde leeftijd (53) zou je zeggen, de tijd lost een en ander op. Zorgelijk aan het verhaal vind ik de opmerking dat de focus van de ICT-ers gaat verschuiven van het in de lucht houden van systemen naar dataanalyse en het opsporen van fraude. Wat moet je je daar bij voorstellen? Dit zijn twee hele verschillende taken, het in de lucht houden van systemen en het analyseren van data. Het in de lucht houden van systemen lijkt me cruciaal en belangrijk, het is een steunpilaar van de economie. Ik ben dus benieuwd of men ook op technisch gebied grote wijzigingen gaat doorvoeren. Is dat laatste zo, dan kan je je zorgen maken en is het wachten op de volgende parlementaire enquete. Je gooit nu eenmaal niet zomaar je technische infrastructuur en organisatie op de schop, dat is vragen om problemen. Vanavond hoor ik meer.

@Ewout Inderdaad, nog een grotere zorg is dat Wiebes al een dossier heeft met falende automatisering.

@felix Het is Arbeit macht Frei en Kraft durch Freude volgens mij, de fraaie en cynische motto's van snorremans. Dus naast programmeren ook maar extra geschiedenis les voor de kleintjes.

My 2bit
Met mijn ervaring op verschillende overheids projecten en het Personeelsnet van Amsterdam, stemmen mij absoluut niet positief. Alhowel het zeer begrijpelijk is dat men nu eens kom af maakt van een zware 'ballast', had men de jaren ook kunnen besteden in het W&S of recruiten van talent in die groep die men nu, vrij rucksichlos, ka ik u melden, aan de kant zal worden gezet.

Ik wil die 'toekomstige young en upcoming IT 'talents' dan ook graag mee geven in welke politieke slangenkuil men terecht zal gaan komen. U zal te maken krijgen met een managementslaag die niet zal worden 'ontslagen' die weinig affiniteit zal hebben met de materie en de nodige perikelen met zich mee brengt.

Eén daarvan zal zijn dat u er vooral op bedacht moet zijn de volle verantwoordelijkheid te zullen dragen van zaken die vooral fout zullen gaan. Ook dat ligt namelijk in uw directe toekomst aldaar besloten.

Ook de overheid maakt gewoon gebruik van de huidige normen en waarden van de ICT professional in het bedrijfsleven. U zult veel verantwoordelijkheid tegen zo'n laag mogelijke beloning worden toebedacht want alleen dat is de gouden regel optimaal besparingen te kunnen bewerkstelligen.

Dat er aan de andere kant natuurlijk de nodige fails en debacles aan zitten te komen dat ben ik volkomen met mijn voorganger criticaster eens. Want wie was er inderdaad opperhoofd ICT bij de gemeente Amsterdam tijdens een van die ICT debacles? Juist...

Mar persoonlijk vind ik dit vooral prima nieuws. Het betekend namelijk dat de tax audits nog grotere gaten zullen gaan vertonen zelfs als men systemen verder zal gaan koppelen. De fouten van eerdere koppelingen zijn immers nog steeds niet opgelost.

Waarvan akte. Ik spreek u graag op 24.05.2016.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Belastingdienst

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-20T11:59:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.