Helft IT'ers heeft geen duidelijk carrièredoel

De helft van de it'ers heeft geen duidelijk carrière doel voor ogen, desondanks vindt driekwart van de it'ers het wel belangrijk om controle over hun carrière te hebben. Zo blijkt uit onderzoek van vacaturewebsite Monsterboard uitgevoerd onder ruim vijfhonderd it’ers. De vacaturewebsite stelt dat it’ers kansen op de arbeidsmarkt laten liggen doordat ze zich niet bewust zijn van de mogelijkheden en gemakzuchtig zijn in het vinden van een baan.

Vacaturewebsite Monsterboard heeft onderzoek uitgevoerd onder ruim vijfhonderd it’ers in de functie developer, projectmanager, it-specialist of support-medewerker. Hieruit blijkt dat 75 procent van de it’ers controle wil hebben over zijn eigen carrière. Dit geldt vooral voor ontwikkelaars (78 procent) en it-specialisten (75 procent). De support-medewerkers eindigen onderaan: 37 procent vindt de controle van belang. Ondanks de behoefte naar controle heeft slechts 50 procent van de it’ers een duidelijk carrièredoel voor ogen. De project manager of it-specialist heeft over het algemeen wel al een carrière uitgestippeld.

‘It’ers zijn zich niet altijd bewust van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, hierdoor missen ze kansen. Dit komt bijvoorbeeld door de gemakzucht waarin een baan wordt gekozen: 40 procent geeft aan weleens een baan te hebben aangenomen zonder na te denken over andere mogelijkheden, de helft heeft niet actief gezocht naar zijn laatste baan en een op de vijf weet zelfs niet goed welke mogelijkheden er zijn’, aldus de vacaturewebsite.

Luxe positie

Monsterboard stelt dat it’ers wellicht gemakzuchtig worden door de huidige arbeidsmarkt waar veel vraag is naar verschillende it-functies. Zo denkt 40 procent dat het voor hen gemakkelijk is om een nieuwe baan te vinden. Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard: ‘Ook al ben je in de luxe positie dat je goed zit, het is belangrijk om het heft in eigen handen te nemen om nóg meer uit je carrière te halen. In de huidige markt zijn veel kansen voor it’ers. Zorg ervoor dat je je hier bewust van bent, zodat je die kansen kunt pakken. Alleen door ook echt de controle te nemen, haal jij het beste uit jezelf.’

Uit het onderzoek blijkt verder dat 61 procent van de it'ers open staat voor een andere baan, maar een kwart weet niet goed waar ze deze nieuwe baan moet zoeken. Daarnaast heeft 33 procent van de project managers & it-specialisten hier moeite mee, gevolgd door ontwikkelaars  (22 procent) en support-medewerkers (27 procent).

Eerder dit jaar deed Monsterboard onderzoek naar het loon en de baantevredenheid van it’ers. Hieruit blijkt dat het loon van de it’er het afgelopen jaar met 40 cent is gedaald, maar dat de baantevredenheid wel toeneemt.

 

Support medewerkers

Project managers en
it-specialisten

Developers

Wil controle over eigen carrière

37%

75%

78%

Heeft een carrièredoel voor ogen

47%

61%

53%

Op zoek naar een betere baan, maar weet niet waar hij moet zoeken

27%

33%

22%

Weleens een baan aangenomen zonder alternatieven te bekijken

38%

46%

36%

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is misschien interessant een beter profiel te maken van de gemiddelde respondent bij het antwoord. Het artikel doet het voorkomen alsof de conclusie dat de ITer controle wil maar niet heeft of dat hij geen carriere doel voor ogen heeft tegenstrijdig is.

Bijvoorbeeld als ITer bij een consultancy bedrijf (Atos, Cap, Cgi, Ibm, noem ze maar op) die deze ITer voor een bepaald uurtarief bij een klant neerzet is het voor dat bedrijf uitermate interessant om deze ITer zo lang mogelijk op die positie te houden. Anders gaat er teveel tijd (lees geld) verloren aan het inleren van de opvolger. Deze ITer graag verder wil, wil hij wel controle hebben over zijn carriere pad, maar heeft hij het niet.
Het IT bedrijf heeft er alle belang bij om zo lang als mogelijk de carriere van deze ITer in eigen hand te houden (of een doel niet duidelijk aan te wijzen) om het contract tot het maximum uit te nutten.

Een betere profilering van de respondentenpopulatie per antwoord had hier wellicht duidelijkheid over kunnen geven.

Jammer dat dat hier niet verder is uitgewerkt, het is op zich wel begrijpelijk -het artikel moet ook weer niet te lang worden- maar daarmee wordt het commentaar enigszins tendentieus.

Iedere ITer wil toch manager worden en meer geld verdienen?

Wacht eens even,
Monsterboard, dat is toch die site waar iemand zich kan aanmelden, zijn c.v. kan dumpen en waar dan vervolgens met een grep opdracht detacheerders en koppensneller tot in lengte van dagen die persoon blijft lastig vallen. Als dat niet lekker lui achterover zitten is...

Wanneer je als werkzoekende niet weet waar je moet kijken, dan is de kans groot dat je dat aan die zelfde organisaties daar aan ten grondslag liggen.
Serieuze bedrijven geven niet voor niets aan dat acquisitie naar hun vacature niet gewenst is.
Uitzendbureaus adverteren nog met advertenties die reeds lang ingevuld zijn maar om welk bedrijf het gaat zul je dan zelf moeten achterhalen.

Het is heel gemakkelijk om goede ict'ers op een goede plek te doen belanden, maar dat gaat dan wel ten koste van genoemde clubjes.... over lekker lui achterover zitten gesproken.

Er zijn overigens ook heel fatsoenlijke en behulpzame headhunters hoor... maar die kennen de klappen van het zweep en bedienen zich als regel niet van cowboy praktijken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-23T11:09:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.