Robot neemt IT-werkzaamheden over in 2030

Ruim de helft van de Nederlandse it’ers verwacht dat 80 procent van de huidige werkzaamheden over vijftien jaar is overgenomen door zelflerende en zelfdenkende virtuele robots. Dit blijkt uit onderzoek van recruitmentorganisatie Hays onder vierhonderd it-professionals. Daarnaast vindt er een verschuiving van populaire banen plaats. De toekomst is weggelegd voor werknemers die big data analyseren en beveiligen. Ook stijgt de vraag naar cloudspecialisten.

Hays heeft begin 2015 onderzoek gedaan naar de arbeidsmarkt van de toekomst. Hiervoor zijn zo’n vierhonderd professionals werkzaam in de olie- en gas-sector, de it-sector en de engineering- en technologie-sector ondervraagd. Hieruit blijkt dat robotisering van productie (64 procent), big data-toepassingen (58 procent) en de versmelting van bio-, nano- en high tech-technologie (50 procent) de it-sector van 2030 gaan vormen. Ook gaat cybercrime een grote invloed hebben en is er een belangrijke rol voor 3D-printing weggelegd.

Daarnaast verwacht 58 procent van de Nederlandse it’ers dat robots 80 procent van de huidige werkzaamheden gaan overnemen. Toch zal de menselijke rol niet snel verdwijnen in de it-sector: 90 procent denkt dat de mens van belang is om controle te houden over de robots.

Verschuiving populaire banen

In de komende jaren zal een verschuiving van populaire banen plaatsvinden. Momenteel zijn softwareontwikkelaar, embedded software engineer en tester populaire functies. Volgens het onderzoek gaan functies gericht op het beveiligen en analyseren een belangrijke rol spelen. Denk aan functies zoals security auditor, security business analist en business intelligence (bi) en data warehouse reporting analists.

Verder zien de onderzoekers een verschuiving van hardware beheerders naar cloud beheerders. Starters zijn optimistisch over het voortbestaan van de huidige functies: alle 25- tot 30-jarigen verwachten dat hun functie nog bestaat in 2030. Dit, terwijl bijna een kwart van de it’ers tussen de 41 en 50 jaar denkt dat hun baan over vijftien jaar verdwenen is.

Uit het onderzoek blijkt dat 65 procent van de ondervraagden denkt dat exponentiële technologische ontwikkelingen het werken binnen de it-sector in 2030 zo gecompliceerd maakt dat 24/7 bijscholing noodzakelijk is. Opvallend is dat de groep 31- tot 40-jarigen permanente bijscholing het minst urgent vindt. De helft van de ondervraagden geeft aan dat het bijhouden van technologische ontwikkelingen niet noodzakelijk is, terwijl 90 procent van de 25- tot 30-jarigen continue opleiding wel noodzakelijk vindt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-29T09:05:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.