Berenschot: IBM weer populairste werkgever

IBM voert weer de lijst

It-professionals willen het liefst aan de slag bij IBM, Capgemini of Atos. Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Berenschot in samenwerking met Ngi-NGN. In 2013 stond IBM op de eerste plek, maar vorig jaar werd de Amerikaanse it-reus ingehaald door Capgemini en Accenture. Dit jaar voert IBM weer de lijst aan. Daarnaast toont het onderzoek dat een kwart van de it'ers op zoek is naar een nieuwe baan. Dit vanwege nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden, een beter salaris of een betere werksfeer.

Berenschot HRM, de hr-consultancypraktijk van Berenschot, doet jaarlijks onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden. Zo ook in de ict-branche voor de 'IT Salary Survey'. Dit jaar is het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de ict-beroepsvereniging Ngi-NGN. In totaal hebben bijna dertienhonderd it-professionals, waarvan 44 procent in loondienst bij een it-bedrijf, 38 procent bij een gebruikersorganisatie en 18 procent is werkzaam als zzp’er,, aan het onderzoek deelgenomen. Van alle respondenten is 93 procent man en heeft 84 procent minimaal een hbo-opleiding afgerond.

Nieuwe functie

Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de it-professionals op zoek is naar een nieuwe baan. Hierbij kijken it’ers in loondienst bij een gebruikersorganisatie iets vaker naar een nieuwe functie dan werknemers bij een it-organisatie (29 procent tegenover 26 procent). De belangrijkste reden om een werkgever te verlaten is de ontwikkelingsmogelijkheden bij andere werkgevers, een beter salaris of een betere sfeer. Ook promotie, secundaire arbeidsvoorwaarden en reisafstand spelen een rol om van werkgever te wisselen.

Mocht een it-professional overstappen van werkgever, dan zijn IBM, Capgemini en Atos de populairste bedrijven om bij te werken. Zij vormen samen de top drie, gevolgd door Accenture en Cisco. De afgelopen jaren is er een lichte verschuiving binnen de top drie te zien. Zo werd IBM vorig jaar van zijn troon verstoten door Capgemini en Accenture. Dit jaar is Accenture op de vierde plaats geëindigd en staat Atos op de derde plek. Overigens geeft 67 procent aan geen favoriete werkgever te hebben en noemt 15 procent een bedrijf dat niet in de top twintig voorkomt.

Verder toont het onderzoek aan dat de arbeidsvoorwaarden van een it’er de afgelopen jaren zijn verbeterd. Zo heeft ongeveer de helft een salarisverhoging ontvangen en ontving twee derde betere secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Baanangt

Uit dit onderzoek van Berenschot blijkt dat een kwart van de it-professionals van werkgever wil wisselen. Uit eerder onderzoek van het adviesbureau blijkt juist dat bijna een kwart van de werknemers vreest voor ontslag of een reorganisatie. Dit is te wijten aan de snelle veranderingen in de it-markt, waardoor er nieuwe capaciteiten en vaardigheden van de it’ers wordt gevraagd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Talent zou zich richten op flexibiliteit, ontplooiing, vrijheid. Bij bedrijfjes met weinig structuur waar ze hun device mogen meenemen. D.w.z. dat lezen we steeds in computable..
En waar gaan al die HBO plus profies werken ? IBM, Capgemini, Atos, Accenture en Cisco.
Gartner voorspelt dat komende jaren flauwekul nog een groeimarkt zal zijn waar nog veel winst te behalen valt.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-04T09:42:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.