‘Michael Dell zet in op meer vrouwen in IT’

Directeur Dell Nederland Jeannine Peek licht beleid toe op IT Diamonds

Michael Dell heeft al verschillende dingen geprobeerd om meer vrouwen het bedrijf in te krijgen. Hij focust zich nu op het vergroten van het bewustzijn bij de mannen. De afgelopen jaren is de man-vrouw-verhouding in de boardroom van Dell ook gelijker geworden. Dat zegt Jeannine Peek, algemeen directeur bij Dell Nederland tijdens haar keynote op IT Diamonds, een evenement van Computer Futures. IT Diamonds ging over het vergroten van kansen voor vrouwen om op hogere functies te komen.

Op 11 november sprak Jeannine Peek tijdens het IT Diamonds-evenement van it-recruitmentbureau Computer Futures over haar eigen carrière en hoe ze op de topfunctie van algemeen directeur bij Dell terecht is gekomen. Daarnaast deelde ze tips voor vrouwen die ook de ambitie hebben om management-functies te bekleden binnen de ict-branche.

Peek begon haar keynote met te benadrukken dat er geen glazen plafond voor vrouwen is. ‘Zolang je in het glazen plafond blijft geloven, kan je dat niet doorbreken.’ Wel denkt ze de vooroordelen die over vrouwen bestaan een uitdaging voor hen vormt. ‘Ik krijg ook nog vaak genoeg te horen ‘En hoe vind je het nou om nooit thuis te zijn?. In principe zijn vooroordelen niet erg, maar binnen de zakenwereld is het wel goed om je er bewust van te zijn.’

Peek denkt dat veel problemen, ook van maatschappelijke aard, kunnen worden opgelost met ict. ‘Dat kunnen we niet alleen met mannen, we hebben daarbij ook de vaardigheden van vrouwen nodig.’

Vrouwen op hogere functies

Op dit moment is de man-vrouw-verhouding binnen Dell ongeveer 80 procent mannen en 20 procent vrouwen. Hierin is de afgelopen jaren niet veel veranderd, merkt Peek op. ‘Wel is het zo dat deze 20 procent vrouwen nu hogere functies binnen Dell bekleden dan vier jaar geleden.’ Op de hogere niveaus is de verhouding dus wel gelijker geworden.

Volgens haar komt dit onder andere door de moeite die oprichter Michael Dell daarin steekt. ‘Hij heeft al verschillende dingen geprobeerd om meer vrouwen in het bedrijf te krijgen. Hij heeft hier bijvoorbeeld ooit targets op gezet. Dat werkte alleen niet. Nu focust hij op de mannen. Hij wil hen bewust maken van het feit dat zij tot de dominante groep behoren en wil hen meegeven dat zij moeten helpen om vrouwen in deze branche te ondersteunen.’

Daarnaast is het bedrijf vrouwelijke werknemers aan het werven. ‘Maar eerlijk gezegd is het erg lastig om vrouwelijk it-talent aan te trekken’, aldus Peek.

Carrièretips

Tot slot deelde Peek een aantal tips voor het realiseren van ambities. Deze tips gelden niet alleen voor vrouwen, maar eigenlijk voor iedereen die aan zijn carrière werkt. 

  1. Wees de beste in wat je doet en laat dit ook zien;
  2. Uit je ambities. Pas als de mensen om je heen weten waar je naartoe wilt, kunnen ze je daar bij helpen;
  3. Onderhandel wanneer het nog kan. Doe dit wanneer je in de positie bent om te onderhandelen, dus voordat je het contract hebt getekend. Met andere woorden: neem niet te snel genoegen met wat je wordt aangeboden;
  4. Verlaat een bedrijf nooit op een slechte manier, want je weet nooit op welk punt in je carrière je deze mensen nog nodig gaat hebben;
  5. Zoek een sponsor: iemand die een goed woordje voor je kan doen en je kan helpen verdere stappen in je carrière te nemen
  6. Netwerk. Onderschat niet hoe belangrijk een netwerk van mensen kan zijn voor je carrière. Netwerk dan ook actief en regelmatig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Nu focust hij op de mannen en gaat hen bewust maken van het feit dat zij tot de dominante groep behoren en wil hen meegeven dat zij moeten helpen om vrouwen in deze branche te ondersteunen." Ik denk dat het met deze strategie deze keer wel gaat werken #not

Als ik zo naga om mij heen waren alle vrouwelijke collega's toch wel mensen die doorzetten tegen de stroom in. Wat dat betreft zul je het ook echt moeten willen want het komt je niet aanwaaien.
ICT bedrijven zij gebaat bij een verdeling van werknemers die lijkt op die van de samenleving. Dat zijn immers ook haar klanten en dan kan men beter met elkaar communiceren als zij meer raakvlakken heeft.
En als je die mensen binnen je organisatie wilt hebben zul je toch moeten kijken hoe je het beste de samenwerking in kan vullen door met elkaar rekening houden. En daar heeft Michael wel een punt dat het inhoudt dat je als bedrijf ook aan dient te passen zodat die samenwerking het beste uitvoerbaar is voor beide partijen.

@Ad Gerrits: Je geeft aan niet eens te zijn met de strategie van Michael Dell.
Zou je ook kunnen toelichten waarom niet en wellicht ook aangeven wat jij gelooft beter te kunnen werken? Heb jij een beter voorstel? Ik ben benieuwd.. Zo kunnen we er allemaal van leren wellicht :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-26T09:30:00.000Z Birgit Bunt


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.