ABN Amro: Groot tekort aan ICT-experts

Er is een groot te kort aan hoogopgeleide ict'ers. De vraag is zelfs zoveel hoger dan het aanbod dat 80 procent van de vacatures open blijft staan. Dat stelt het economisch bureau van ABN Amro in een een branche-update van de sector technologie, media en telecom.

'Er is een structureel tekort aan hoogopgeleid ict-personeel. Elk jaar zijn er meer vacatures dan dat er hoogopgeleide ict-specialisten op de arbeidsmarkt bij komen', schrijft het bureau. Volgens de onderzoekers wordt door het herstel van de economie de vraag naar ict'ers duidelijker zichtbaar. 'Door de automatiseringsgolf bij bedrijven en de digitalisering van de samenleving zijn er sinds 2011 elk kwartaal gemiddeld 11.100 nieuwe vacatures voor ict-gerelateerde beroepen bijgekomen. In het eerste halfjaar van 2015 kwamen er in totaal 28.258 ict-vacatures bij. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2014.'

Bij meer dan 20.000 vacatures gaat het om banen voor hoger opgeleiden. Het is volgens ABN Amro van groot belang dat de inhoud van informaticastudies aansluit op wat in de praktijk van it-professionals wordt verwacht en dat het tekort als collectief aandachtspunt wordt gezien. De onderzoekers: 'Voor de overheid en het bedrijfsleven komt het er nu op aan meer werk te maken van de omscholing van ict-specialisten. De overheid moet het omscholen van personeel tot ict-specialist nadrukkelijker stimuleren.'

ABN Amro benadrukt dat het nog lang zal duren voordat het tekort aan ict-specialisten is opgelost. Daarom adviseert de bank bedrijven stevig in te zetten op de omscholing van bijvoorbeeld bestaand personeel. Ook is er een overschot aan ict-studenten op middelbaar niveau en moeten zij naar een hoger niveau worden getild. 'Tegelijkertijd moeten overheid en bedrijfsleven inzetten op de omscholing van hoogopgeleid personeel uit andere richtingen. Als dit van de grond komt, zal dit positief uitpakken voor het bedrijfsleven en wordt Nederland nog aantrekkelijker als vestigingsklimaat', aldus de onderzoekers van het economisch bureau van de bank.

Digitale transformatie

De bank stelt dat de ict-sector dit en volgend jaar sneller groeit dan de gehele economie.' Verschillende sectoren bevinden zich in een digitale transformatie, waarbij ict binnen bedrijfsprocessen een spilfunctie vervult. Hiermee ontstaat nieuwe werkgelegenheid voor bijvoorbeeld softwareontwikkelaars, maar ook in ict-gerelateerde groeimarkten, zoals data analytics, cloud computing en cybersecurity.' 

Volgens de bank zullen ict-dienstverleners profiteren van een groeiende vraag naar ict-producten en -diensten. 'In acht jaar is het aantal bedrijven in de sector bijna verdubbeld. Sinds het vierde kwartaal van 2013 is bovendien de gemiddelde omzet per ict-dienstverlener elk kwartaal gestegen. ABN Amro verwacht dat de omzet van de sector voor ict-dienstverleners over 2015 en 2016 sneller groeit dan de economie als geheel. Hierdoor ontstaan veel vacatures voor ict-werknemers'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

LOL.

De hele Nederlandse ICT markt kampt met dit probleem. Het wordt tijd dat bedrijven gaan investeren in jonge slimme mensen die staan te popelen om de IT in te stappen. Wij hebben een groot aantal mensen in de wachtrij staan. 'Wacht niet op jongeren met ervaring, geef hen die ervaring! De Createment oplossing van ontwikkelaars in Ontwikkeling kan hier invulling aan geven.

Pas als men de ICT specialisten minimaal hetzelfde gaat betalen als de Financieel specialisten zal hier verandering in komen. Tot dusver kun je beter een financiele richting kiezen als je leuk wil verdienen.

Voor mij als ZZPer klinkt dit weer als muziek in de oren!

Dit probleem zal blijven bestaan zo lang "de Nederlandse ICT" weigert om a) fatsoenlijke salarissen te betalen en b) remote werken te accepteren.

Er is géén tekort aan hoogopgeleide ICT experts want er zitten er genoeg op de bank in NL die in 2-6 maanden om te scholen zijn in elk gewenst specialisme, zoals Java, PHP, LAMP, VMware, ZEN, security, Prince2, IPMA C, SOA etc. Er is wél sprake van frictie op de ICT arbeidsmarkt, namelijk het matching puzzeltje van wie heeft er meer dan tweejaar ervaring in 5 vakgebieden en is daarvoor morgen beschikbaar tegen een zo laag mogelijk tarief/salaris/arbeidsvoorwaarden. Het lijkt alsof er een tekort is omdat elke échte vacature tegelijkertijd door een groot aantal intermediairs/uitzendburo's/payrollers wordt uitgezet.

Goede IT's zijn verplicht om levenslang te leren. Als ik soms zie wat voor salarissen/vergoedingen IT-ers aangeboden krijgen, dan schieten de tranen in mijn ogen. Goede IT-ers worden zwaar ondergewaardeerd.
"You pay peanuts, you get monkeys", vooral in de IT. Goedkoop is duurkoop.

Tsjonge, wel apart. Als 60-jarige ICT'er kom ik nauwelijks aan de bak. Ok, mijn kennis is verouderd, maar ben wel een ervaren Cobol programmeur (ja, dat bestaat nog steeds) en helaas geen ervaring met .Net. Dat is jammer, maar daarnaast ik ben ook een ervaren functioneel ontwerper. En daarvoor maakt het niet veel uit of je nu C#, Java of Cobol spreekt. Dus... werkgevers, regio Rotterdam, ABN-Amro bijvoorbeeld, meld je maar op mijn LinkedIn.
Het vreemde is dat er altijd naar ervaren jonge mensen wordt gezocht, en de reactie van Jeroen van der Made onderschrijf ik helemaal. Vroeger werd je door je werkgever opgeleid, nu wordt verwacht dat je als nieuwkomer al ervaring, bij voorkeur specifiek dat wat gevraagd wordt, meebrengt. Niet voor niks is vandaag bekend geworden dat al die grote ROC's teruggebracht moeten worden naar een kleinere schaal. Als die fusies hebben indertijd kapitalen gekost, de student werd een nummer, de opleiding onpersoonlijk. En nu weer kleiner... zucht. Maar het is goed voor de jongeren straks.
En nu nog een oplossing voor alle oudere ICT'ers van boven de 50 die de laatste kennis niet beheersen en dat nog graag erbij willen leren.

Eens met wat hierboven gezegd wordt. Er is een tekort doordat er weinig wordt geinvesteerd in juniors. Als starter heb je een heel karig salaris, krijg je vaak weinig mogelijkheden om trainingen te volgen (of alleen in de avond of weekend) en verwachten ze wel dat je flinke overuren maakt. Dat gaat gewoon niet samen. Daarnaast zijn de aanbiedingen vaak te specifiek voor een systeem of wordt er om 10 jaar werkervaring gevraagd op een systeem wat nog geen 10 jaar bestaat. Alleen seniors worden goed betaald, maar dan moet je wel eerst de mogelijkheid hebben om senior te worden en die is er niet of nauwelijks.

Ik heb als IT pro verschillende IT ' hausses' meegemaakt, waaronder ook bij de ABN-Amro. Stelselmatig bleef ik stellen dat gezamenlijk investeren in IT professionals, zou triggeren dat IT professionals mede in zichzelf zouden gaan investeren.

Kijk ik even hoe dit in de loop van de tijd heeft uitgepakt, dan even mijn focus op het laatste bankenrisee en de spasmen die dat heeft veroorzaakt? Banken zijn degenen geweest die deze crisis hebben veroorzaakt waarna spastisch panische politiek stappen is gaan zetten om..... die banken overeind te houden. Dat heeft verstrekkende gevolgen gehad. Menig IT professional is er ' uitgetrapt', soms op stuitende wijze, vervolgens is men gaan roepen dat die IT professionals niet meer zouden ' deugen/voldoen' omdat....

Momenteel is het zo dat heel veel IT professionals zelfs als zzp-er vaak niet eens toe doen omdat.... Vult u zelf maar in. U wilt vooral voor vakkennis, ervaring, het samen onderhouden van die kennis en ervaring niet investeren. Graag wijs ik u er even op dat uw bank, als één van de grootste ' slurpers' van belastinggeld, de belastingbetaler meer dan 20 miljard heeft gekost.

Niets van dat geld is klaarblijkelijk gegaan naar het onderhouden en in stand houden van een degelijk niveau aan ICT professionals. Ik denk, en dit is natuurlijk een persoonlijke mening, dat dit artikel stuitend is en blamerend voor ABN-Amro. Het zegt namelijk nogal iets over deze bank en organisatie.

Zijn er geen IT professionals die capabel zijn?
Ik weet dat er nog steeds velen aan de kant zitten die door omstandigheden niet eens in staat zijn hun eigen ontwikkeling, welke richting die ook zou mogen en kunnen zijn, enerzijds hebben kunnen bepalen, anderzijds hebben kunnen betalen. Geen inkomen, dalende inkomen, betekend dat er ergens iets af moet vallen.

Vacatures
Daar blijf ik toch iets merkwaardigs aan vinden. Kort: Enerzijds zie ik nog steeds vacatures met een taken pakket die komt uit twee of drie verschillende IT disciplines en telkens roept men dat men dat ' young upcumming talent....' maar niet blijkt te kunnen vinden.

Deze laatste is telkens weer een terug kerend issue waarbij, in dit geval, ook ABN Amro zichzelf eens af mag vragen wat u wil. Of niet betalen voor beschikbaar IT Talent (v/m leeftijd onbelangrijk...) Of zichzelf hier wil profileren als 'Top of the bill' waarbij ik dan mijn schouder als IT professional op haal.

Jeroen
Investeren in louter jonge met/zonder ervaring? Ik denk dat Rutte ervoor heeft gezorgd, met zijn
'participatie' idiotie, dat banken niet staan te wachten op mensen die in zichzelf willen investeren als zzp-er en om bedrijfskredieten aankloppen bij een bank zoals ABN Amro. Die zal als eerste roepen dat deze
'ondernemers' een te groot ' risicoprofiel' hebben.

@Jaap Ginder

wij zoeken voor ons eigen team een ervaren trainer/coach die onze mensen in het veld gaat begeleiden en trainen. Wij staan meer dan open voor de programmeur boven de 50. Sterker nog, ik denk dat deze groep een grote toegevoegde waarde is voor de ontwikkeling van onze doelgroep. Kijk eens op www.o-i-o.nl. wellicht is het iets voor je.

Dit probleem zal blijven bestaan zo lang we de mensen niet vertrouwen en naast ons op de werkplek willen zien zitten. Er zijn voldoende mensen beschikbaar en zelfs met betere kwaliteit als men hier in Nederland ze wil vetrouwen. Meet op resultaat in plaats van lokatie.

Het komt mij als hoog opgeleide ICTer over als een vreemde constatering. Het is helemaal niet mijn ervaring dat er nu veel meer vraag is en al helemaal niet dat 80% van de vacatures niet bezet kunnen worden. Tevens zijn uurprijzen in de ZZP-markt juist zeer laag en dat geldt ook voor de vaste banen. Dat duidt toch niet op schaarste! Er zijn volgens mij grote aantallen hoog opgeleide ICTers die graag aan het werk willen. Wel zie ik frictie in kennis van zeer specifieke applicaties en nieuwe technische ontwikkelingen, maar dat is natuurlijk altijd al zo geweest in ICT-land. Dat vereist enige creativiteit en wederzijds commitment, maar is makkelijk op te lossen. Kortom: de ABN-analyse had wat mij betreft wel een spade dieper gemogen. Hopelijk is deze analyse een beetje zijn tijd vooruit en komt deze tijd er nog aan.

Vacatures zijn vaak ook veel te specifiek; zoek gewoon mensen die ervaring hebben met meerdere OS-en en programmeertalen. Een andere variant is binnen dagen of hooguit aantal weken te leren als de basiskennis goed is.

Verder moet de markt natuurlijk zijn werk doen: bij schaarste salarissen omhoog!

Allemaal leuk en aardig, maar je begeeft je als jongere wel in een risico-arbeidsmarkt. De ontwikkelingen gaan zo snel dat je goed kans hebt dat wat je vandaag leert morgen al weer verouderd is. Ook is het maar de vraag of je over drie jaar ook nog aan de bak kunt. Ik behoor zelf tot de IT-dinosaurussen en mag hopen dat er voldoende rek zit in mijn functie om 'in het harnas' mijn pensioen te halen, maar zelfs dát gaat er nadrukkelijk om spannen...

Allen,

Jammer, dat we dit alles constateren en rapporten maken, terwijl we de oplossing hebben. Investeren in opleiding en omscholing. Daar ben ik mee bezig voor meerdere UWV top talenten, echter geen werkgever die eraan wil beginnen, behalve bij jonge hbo-ers met max. 2 jaar ervaring. De markt is verziekt, want het mag allemaal niets kosten. Zie Co3logie.com voor opleidings startup voor top talent dat op de bank zit.

Veel vroegere medewerkers van ABN-AMRO zitten nu werkeloos thuis. Hetzelfde geldt voor mensen van Rabo, ING, etc. Dit komt omdat deze mensen vervangen zijn door onshore inhuur vanuit India, tegen de Europese regelgeving in die dus met voeten getreden wordt! Gewoon weer even zelf opleiden net als vroeger. Wie kent P.I.O.N. nog? Zou nu ook kunnen, maar dan sneller: speedlearning.

Op dit moment wordt er weer stemming gemaakt pro Indiase inhuur. Sommigen werken nu al 6 jaar in Nederland. Die mensen zijn nog niet in staat een basis-conversatie te voeren. Ook zelfstandig de nieuwste features uit het nieuwe manual halen, zit er niet in. Ooit de educatie-ladder beklommen naar een plank. Voor sommigen een spring-plank, voor velen uit India vooral een duik-plank. Heel anders dan de Nederlandse collega's.

Dit bericht is vooral ingegeven door stemmingmakerij van de groot-graaiers waarvan we allemaal wel weten waar dat toe geleid heeft.

De kop klopt niet helemaal. Deze zou moeten zijn:
Groot tekort aan goedkope ICT-experts

Zolang de salarissen niet stijgen is de nood lang niet zo hoog.
En dat remote werken is idd ook wel een dingetje.
Plus dat wij ICTers geen domme jongens/meisjes zijn die weten wat we willen en als we mogen kiezen heus wel de interessante banen eruit weten te pikken waar wij blij van worden.

En wat ABN betreft. Zelfs bij een verdubbeling van mijn huidige salaris zou ik nog niet voor die club willen werken totdat ze stoppen met het vergokken van andermans geld op de financiële markten ipv onze nationale economie significant te ondersteunen in (duurzame) ontwikkeling.

Je hebt helemaal niet zoveel ICT-ers nodig als je weet waar je mee bezig bent, dan kan je automatisch ook een beter salaris berekenen en krijg je automatisch ook betere mensen.

Het probleem ligt bij de Dinosaurus-organisaties, die met hun gedachten in de jaren '80-'90 zijn bleven steken a-la V&D.

Ik zou mij kapot schamen als ik bij de HR van ABN AMRO zou werken.

@René Civille. De spijker op zijn kop. Jammer dat je schrijfstijl nog wat rammelt; het kost af en toe moeite in het spoor te blijven en de onafgemaakte zinnen in te vullen of de wendingen te volgen.
Hoe dan ook: een bank, of welk willekeurig bedrijf dan ook, die ‘tig’ miljard staatssteun heeft ontvangen en nu te beroerd lijkt een flink deel daarvan te investeren in het opleiden van mensen waaraan ze zeggen tekort te komen, verdient het om nooit meer een cent te krijgen!
Het waren boeven, het zijn nog steeds boeven.

Gemiddeld salaris van een ontwikkelaar in de wereld (India en China meegerekend): 80.000 euro!

Veel bedrijven in Nederland bieden voor een gemiddelde developer vaak niet eens de helft! Zolang IT'ers zo waardeloos worden betaald, zal er weinig animo blijven om in de IT te stappen. Je kunt veel beter de financiële wereld in of het middelbaar/hoger onderwijs.

Ik herschrijf 'm als volgt: 'er is grote moeite om goede ICT-ers te vinden'. Want ze zijn er wel degelijk. Maar het wereldje zit vol vooroordelen. Bij bureaus, bij recruiters en bij managers.
Heb je eenmaal een project geleid, word je niet geacht ooit nog code te willen schrijven. Ben je boven de 45, dan twijfelen we of je wel kunt samenwerken met mensen die wat jonger zijn. Ben je boven de 50, dan ben je al hoogbejaard.
En dan stellen we eisen. Vorige week nog een bureau uit Groningen: 'minimaal zes jaar aantoonbare ervaring in...' en 'sluit een cv bij niet langer dan vijf jaar terug.' Dat gaat niet lekker samen, he?
Überhaupt, bedrijven die geen professionals zelf willen spreken, maar alleen via intermediaire partijen. En dan maar hopen dat je op prijs wilt concurreren.
Soms is het echt een klucht. Die gerenommeerde zakelijke dienstverlener die zegt je weinig te kunnen betalen omdat ze een aantal mantelcontracten hebben afgesloten tegen lage tarieven.
Eerlijk is eerlijk. Met de jaren weet je hoe de hazen lopen. Ik ben 45 plus. Ik houd van het vak, weet wat ik kan en ik wil kwaliteit kunnen leveren. Dat maakt ook mijn keuze bewuster.

Er zijn teveel HBO-onbenullen. Overal. Veel te veel.

@HJK: Dat komt eigenlijk doordat er veel te veel onbenullige HBO opleidingen voor zijn.

Wat voorbeelden:

Bloemsierkunst:
http://www.studentum.nl/opleidingen/stoas-wageningen-vilentum-hogeschool/bloemsierkunst-129905
Vrijetijdskunde
http://www.hbostart.nl/economie/vrijetijdskunde/

En dan hebben we nog niet eens gespecificeerd over welke ICT-ers het gaat. Ik ben van mening dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen IT-ers en IC-ers. In bovenstaande commentaren worden deze door elkaar gebruikt. Het zijn echter twee totaal verschillende vakgebieden die totaal verschillende competenties, kennis en kunde vereisen. Zolang hierover nog semantische spraakverwarringen bestaan, zal nooit duidelijk worden waar bedrijven/organisaties nu daadwerkelijk behoefte aan hebben gezien hun denkbeelden, drijfveren en doelen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-26T06:00:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.