Onderzoek: helft IT-team bestaat uit externen

Bijna de helft van de it-teams bestond dit jaar uit externe medewerkers. Dit is een grote toename ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Metri in opdracht van sourcing partner FastFlex. Bovendien is ongeveer een derde van de organisaties van plan om het komende jaar meer externe werknemers in het it-domein in te zetten.

Dit jaar bestaat het gemiddelde it-team voor 45 procent uit externe medewerkers. Vorig jaar bestond 35 procent van de it’ers binnen een bedrijf uit externe krachten. Dit blijkt uit onderzoek van sourcing partner FastFlex. De groep externe medewerkers bestaat dit jaar voor 36 procent uit zelfstandige professionals (zzp’ers) en voor 64 procent uit gedetacheerden. In 2014 was dit nog respectievelijk 27 procent en 73 procent. De onderzoekers verwachten dat deze twee groepen het komende jaar nog meer naar elkaar toe gaan groeien.

Het aandeel van de groep externe medewerkers wordt volgens het onderzoek ook komend jaar groter. Ruim 32 procent van de deelnemers geeft aan volgend jaar meer externen in te willen zetten. De groei neemt daarmee wel in sterkte af. Vorig jaar had namelijk nog 71 procent van de deelnemers hetzelfde voornemen.

Onderbouwing van de keuze

Vorig jaar was het tekort aan interne expertise voor 23 procent van de organisaties de reden om externe medewerkers aan te nemen. Dit was ook meteen de belangrijkste reden. Ook dit jaar was dit de belangrijkste reden, maar dan voor 92 procent van de organisaties. Net zoals vorig jaar, volgen ook dit jaar flexibiliteit en het ontbreken van een geschikte interne medewerker als belangrijke redenen voor de keuze voor externe medewerkers.

In het artikel ‘Doorontwikkeling IT’er is gezamenlijke plicht’ vertelt Niels Huismans, business developer bij FastFlex, hoe organisaties externe krachten kunnen aantrekken en aan zich kunnen binden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

De conclusies worden hier iets te eenvoudig gegeneraliseerd. Metri heeft 25 organisaties ondervraagd uit de "100 meest inhurende organisaties". De percentages moet dus om te beginnen zeer ruim worden geïnterpreteerd (1 resp Daarnaast worden organisaties die veel meer zelf doen en minder inhuren niet (of nauwelijks) ondervraagd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-08T15:02:00.000Z Birgit Bunt


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.