Aantal ZZP’ers verdubbeld in vijf jaar

Er zijn in 2015 maar liefst vijftigduizend zzp’ers en eenmanszaken bijgekomen. In totaal telt Nederland nu 880.000 zzp’ers, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) die sourcing partner FastFlex heeft geanalyseerd. Daarvan is 42 procent werkzaam in de ict. Het totale aantal zzp’ers is overigens bijna twee keer zo groot als vijf jaar geleden.

Van het totaal aantal zzp’ers is één derde van deze zzp’ers te definiëren als zelfstandige professionals (zp’ers). Dit houdt in dat deze zzp’ers gespecialiseerd zijn in vakdisciplines waarbij management, hogere bedrijfskunde of zeer gespecialiseerde kennis wordt gevraagd. Verder groeide het totaal aantal bedrijven in Nederland (inclusief de zzp’ers) in 2014 met 5 procent. Volgens FastFlex, die cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) heeft geanalyseerd, is dit een voorteken van een herstellende economie.

De groep zzp’ers bestaat voor 79 procent uit mannen. Het grootste deel van deze groep is werkzaam binnen de ict/it (42 procent). 65 procent van de zp’ers werkt liever bij ‘lean organisaties’ en start-ups dan bij multinationals. 77 procent van de zp’ers voelt zich niet direct betrokken bij zijn opdrachtgever en maar 41 procent voelt zich betrokken bij zijn contractpartij. De grootste uitdagingen voor de ondervraagden zijn: het verkrijgen van (interessante) opdrachten, het vinden van een goede opdrachtgever, omgaan met complexe wetregelgeving, een goed tarief verkrijgen, netwerken en het volgen van voldoende opleidingen en cursussen.

81 procent van de wo-opgeleide zp’ers vindt dat ze op kwaliteit concurreren in plaats van prijs, bij zp'ers op hbo-niveau is dit 64 procent. Ruim vier vijfde van de ondervraagden ziet zichzelf als een vakman binnen zijn gebied. 

Het volledige profiel van de gemiddelde zelfstandige professional in 2015 is weergegeven in nevenstaande infographic.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-09T09:45:00.000Z Robin van Wees


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.