Groei aantal ZP’ers in IT-sector houdt aan

Jonge ondernemers studenten

Het aantal zelfstandige professionals neemt wederom toe, blijkt uit cijfers van ZP Facts. Daarnaast zijn de young professionals in opmars: de gemiddelde zelfstandig professoinal (zp'er) is steeds jonger. Zelfstandig professionals profiteren van het economische herstel, in 2016 komen er meer opdrachten voor bijvoorbeeld projectmanagers, adviseurs en it-specialisten. In verschillende specialismen binnen de it stijgt het uurtarief omdat de vraag groter is dan het aanbod.

Door het economische herstel zijn bedrijven steeds meer bereid te investeren, hiervoor huren zij tijdelijke kennis van buiten de organisatie in. Zp’ers profiteren hiervan. Het aantal zelfstandigen dat de markt betreedt groeit. Waar in 2015 het aantal zelfstandigen in Nederland al snel steeg, zet deze trend in 2016 door.

Ook de gemiddelde leeftijd van zp’ers ligt naar verwachting in 2016 lager. De gemiddelde leeftijd is nu nog rond de 47 jaa,r maar vooral in de it en creatieve beroepen zijn er steeds meer ‘young professionals’. Deze starters zijn vaak op zoek naar korte, tijdelijke en interessante opdrachten. Dr. Melody Barlage van de Universiteit van Tilburg: ‘We zien dat steeds meer young professionals, met name in de it en creatieve beroepen, de keuze maken al vanuit de schoolbanken als zp’er te starten. Met de opkomst van deze groep zp’ers daalt de gemiddelde leeftijd zonder meer.’

Meer tijdelijke arbeid

Zelfstandige professionals zijn flexibel en bedrijven onderkennen in steeds grotere mate de voordelen van een ‘flexibele schil’. Gert-Jan Schellingerhout, algemeen directeur van HeadFirst en initiatiefnemer van ZP Facts: ‘Bij organisaties die al overtuigd waren van het nut van deze flexibele kenniswerkers zien we de verhouding vast-flex verder opschuiven. We verwachten dat die verhouding in 2016 en de jaren erna blijft verschuiven tot het ongeveer fifty-fifty is.’ Het aanbod en de vraag van tijdelijke arbeid neemt toe. De verwachting  is dat het uurtarief van de zp’er in 2016 gemiddeld dan ook geen grote veranderingen laat zien. Uitzonderingen hierop zijn vakgebieden waar het aantal professionals schaarser is, zoals in diverse specialismes binnen de it.

ZP Facts is voortgekomen uit een samenwerking tussen HeadFirst en de Universiteit van Tilburg. Het bedrijf biedt inzage in de markt voor zp’ers en de zakelijke dienstverlening en doet hier ieder kwartaal verslag van. Aan de hand van economische, sociale en politieke ontwikkelingen voorspelt ZP Facts hoe de markt voor zp’ers er in 2016 uitziet. De bevindingen zijn gebaseerd op opgebouwde data van meer dan vijftienduizend professionals uit het netwerk van HeadFirst. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-05T14:16:00.000Z Robin van Wees


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.