Yacht: Groei IT-vacatures stagneert (update)

Daling

Het aantal it-vacatures groeit in 2016, maar minder snel dan in 2015. Dat blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht. Het tekort aan software-, applicatie- en web-ontwikkelaars is nog steeds groot volgens de detacheerder, maar de groei stagneert.

Het aantal vacatures in de it-sector groeiden in 2015 kwartaal op kwartaal, maar vlakt nu af. De vraag naar it-leidinggevenden (22 procent), big data- (17 procent) en web-, netwerk- en it-technici (11 procent) blijft, maar de groei in vacatures stagneert.  De vraag naar systeem-analisten en -beheerders is in het laatste kwartaal van 2015 gedaald met 4 procent.

Uit de analyse van Yacht blijkt dat het salaris van software-, applicatie- en webontwikkelaars is gestegen met 13 procent. Volgens de detacheerder blijft het aanbod van dit type vacatures schaars, waardoor de markt reageert met het bieden van hogere salarissen. Dit geldt ook voor database-designers en -ontwikkelaars, die zowel een sterke groei van het aantal vacatures van 17 procent als in het geboden salaris van 15 procent en hoger laat zien.

Volgens Okke Tissing, business development manager bij Yacht IT, moeten organisaties een strategisch personeelsplan opstellen om aan de snelle veranderingen in de it-sector te kunnen voldoen. ‘Hierdoor kunnen organisaties opkomende trends sneller doorvertalen naar optimale beschikbaarheid en inzetbaarheid van it personeel in kritische functies.’

Strategisch persooneelsplan

Tissing vervolgt dat organisaties op dit moment trendgevoelig zijn. It-ontwikkelingen en trends zoals internet of things en digitale transformatie zorgen ervoor dat organisaties nieuwe functies krijgen. ‘Organisaties leven nu nog vaak in de waan van de dag en kijken meestal niet verder dan een jaar vooruit op it-vlak.’ Volgens Tissing moeten organisaties meer op de lange termijn denken en jaarlijks ook twee tot drie jaar of verder vooruit nadenken over hun it-plan. ‘In die context zijn bedrijven minder afhankelijk en hebben zij meer inzicht in welke mensen zij in de komende jaren nodig zullen hebben. Daarop kunnen zij hun werving aanpassen en wellicht zijn er ook functies binnen een paar jaar niet meer nodig en kun je personeel om- of bijscholen of netjes laten uitstromen.’

Ontwikkelprogramma

De trend in het stijgende salaris blijft volgens Tissing aan. 'Dit komt omdat er vooral schaarste is in software ontwikkelaars. Veel bedrijven hebben deze mensen juist nu nodig omdat zij in een impactvolle digitale transitie zitten, maar vissen met hun concullega’s, die in eenzelfde fase zitten, in dezelfde talentenpool.

Yacht heeft zelf een programma voor it-trainees die ervaring kunnen opdoen bij verschillende klanten om zo de it-arbeidsmarkt in te stromen. Daarnaast beschikt de detacheerder over een marketing intelligence tool waarbij op postcodeniveau het tekort kan worden ingezien. Tissing: 'Daarbij kunnen wij klanten adviseren om bijvoorbeeld een dependance te openen in de randstad, omdat daar meer doorstroom is en het wervingsveld breder. Ook kunnen afwijkende profielen wellicht toch instromen met de juiste interne trainingen.' 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-12T09:59:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.