FNV: opleidingsfonds tegen mismatch arbeidsmarkt

De FNV ICT pleit voor een sectoraal opleidingsfonds om mismatch op de it-arbeidsmarkt te beperken. Volgens de FNV is er in de ict-sector geen sprake van een integraal en gestructureerd arbeidsmarktbeleid. De werknemersbond stelt dat organisaties meer bezig zijn met het beconcurreren van elkaar dan dat zij nadenken over de toekomst van de markt. Een gezamenlijk opleidingsfonds zou dit deels kunnen voorkomen, aldus de vakbond.

Volgens Bob Bolte, vakbondsbestuurder van FNV ICT is de ict-sector gebaat bij een gezamenlijk opleidingsfonds. Dit zou de structurele mismatch op de arbeidsmarkt voor een deel kunnen voorkomen. Met de mismatch doelt de FNV op het overschot aan vacatures en tekort aan personeel, terwijl er uit cijfers van het UWV blijkt dat bijna zevenduizend ict’ers moeten rondkomen van een ww-uitkering en daarvan is de helft vijftig jaar of ouder.

FNV ICT constateert dat er in de ict-sector geen sprake is van een integraal en gestructureerd arbeidsmarktbeleid. Bolte: ‘Liever beconcurreren de werkgevers elkaar dan dat ze gezamenlijk willen nadenken over hoe de markt er over vijf of tien jaar uitziet en welke vakmensen er dan nodig zijn. Ik vind het een gemiste kans: de sector groeit over de hele linie en het opleidingsniveau is hoog. Al met al een gunstige uitgangspositie om tot een constructief beleid te komen.’

Langere termijn

Binnen de markt wordt er wel door werkgevers en werknemers geïnvesteerd in training en opleiding, maar volgens Bolte ligt de nadruk teveel op functiegerichte scholing. ‘Er wordt te weinig gekeken naar de vraag en het aanbod op de middellange termijn.’

FNV ICT pleit voor een opleidingsfonds waaraan zowel werkgevers als werknemers financieel bijdragen. Vanuit een dergelijk fonds kan passender worden geanticipeerd op de bewegingen van de arbeidsmarkt. Bolte: ‘Het zou helemaal mooi zijn als op termijn ook zzp’ers van dit fonds gebruik zouden kunnen maken’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij FNV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-12T10:26:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.