Henk Scholten krijgt ereprijs geo-informatica

Henk Scholten

Henk Scholten ontvangt tijdens de Geospatial World Forum op 25 mei 2016 de zogeheten Lifetime Achievement Award voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de geo-informatietechnologie wereldwijd. Scholten is algemeen directeur van leverancier van geografische informatiesystemen (gis) Geodan, directeur van het SPINlab en hoogleraar Ruimtelijke Informatica aan de Vrije Universiteit. Hij wordt met deze oeuvreprijs geëerd voor zijn grote inzet voor en vernieuwing van het vak.

Geospatial Media and Communications organiseert het forum in het World Trade Centre in Rotterdam. Volgens de jury van de Lifetime Achievement Award, die hier wordt uitgereikt, krijgt Henk Scholten deze onderscheiding voor ‘zijn bijdrage gedurende vier decennia als docent, entrepreneur en ambassadeur van geo-informatica. Zijn visie op het vak door wiskunde met geografie te verbinden, heeft nieuwe wegen voor modellering geopend om zo meer grip op de toekomst te krijgen en de wereld waarin we leven beter te begrijpen.’

Volgens de jury heeft met name zijn inzet voor het opleiden en gezamenlijk innoveren een grote impuls aan de ontwikkeling van de wereldwijde gis/geospatial community gegeven. Duizenden studenten van diverse studierichtingen en organisaties heeft hij inmiddels geschoold in zijn visie op ruimtelijk denken, aldus de loftuitingen.

Gamificatie

Eerder mocht Scholten een Lifetime Achievement Award van Esri (San Diego, 2009) ontvangen, is hij koninklijk onderscheiden voor zijn verdiensten (2005) en ontving hij in 2015 het eredoctoraat van de Manchester Metropolitan University. Ook was Scholten in 2012 genomineerd voor de Huibregtsenprijs.

De laureaat zegt in een reactie dat de geo-informaticawereld op de drempel staat van de volgende generatie ruimtelijke informatie-uitwisseling. Zo ziet hij een grote rol weggelegd voor gamificatie. De toegankelijke wereld van Minecraft bracht hem op het idee om geo-data in te laden en zo een echte wereld te creëren: Geocraft, met ongekende mogelijkheden voor ‘smart city’-projecten als verduurzaming van steden en gebieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-18T10:14:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.