Werkgelegenheid in ICT neemt gestaag toe

Het aantal ict-banen neemt dit jaar met 2 procent toe. Dat zijn in totaal vijfduizend banen. In 2017 wordt een vergelijkbare groei verwacht. Dat voorspelt UWV in zijn arbeidsmarktprognose 2016 - 2017.

Door het economisch herstel neemt de vraag naar arbeid dit jaar en volgend jaar verder toe in Nederland. De uitkeringsinstantie verwacht dat het totaal aantal banen in Nederland dit jaar en komend jaar toeneemt met ruim tweehonderdduizend banen. De sterkste werkgelegenheidsgroei is in de uitzendsector, maar ook in de ict-branche verwacht UWV veel nieuwe banen.

De uitkeringsinstantie voorspelt dat aantal nieuwe ict-banen dit jaar met 2 procent toeneemt. Daarbij verwacht het een lichte stijging in het aantal vacatures. In 2016 voorziet het vierduizend nieuwe vacatures. Dat brengt het totaal aantal ict-vacatures op 41.000. In 2017 voorspelt het UWV nog eens duizend nieuwe vacatures voor ict’ers, wat het totaal op 42.000 ict-vacatures brengt.

WW’ers

Het UWV verwacht de komende jaren ook een afname van het aantal ww-uitkeringen: van 59 duizend tot 387 duizend. Eind april bracht UWV zijn barometer 50-plus uit. Hieruit blijkt dat werkzoekende ict’ers over het algemeen hoog opgeleid zijn: 53 procent van de vijftig-plussers in de ww met een ict-achtergrond heeft een hbo-opleiding of hoger afgerond. Bij ww’ers onder de vijftig jaar is het aandeel van hoog opgeleide ict’ers lager, namelijk 40 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wederom een staaltje van wishfull thinking en misrepresentatie. Dat mensen iets meer zijn gaan uitgeven zou kunnen omdat net de vakantiegelden zijn uitgekeerd, een jaarlijks terugkerend fenomeen. Dat er voor sommigen wat vooruitgang inzit is natuurlijk bijzonder mooi, individueel gesproken.

De vooruitzichten voor de Eurozone, helemaal in Nederland en de + 45 jarige IT professional zijn bijzonder grimmig. Er word jaarlijks een keer geroepen iets te gaan doen voor de +50 jarige IT professional en dan verstomd het weer. Laatste nieuws is is het gegeven dat het aantal zzp-ers in de bijstand aanzienlijk aan het toenemen is met een gemiddelde schuld van
€ 135.000.- die al langere tijd bij schuldsaneringen aan aan het kloppen zijn.

Dat het aantal ww-ers zal afnemen dat laat zich raden natuurlijk. Het is al jaren schering en inslag dat het UWV cijfers graag gebruikt zonder concreet te stellen dat de uitstroom voor zo'n 55% uitstroom naar de bijstand betreft en een aanzienlijk deel van de overigen niets met de IT professional te maken heeft.

Uiteindelijk zeggen de verwachtingen van vacatures helemaal niets over het gegeven dat er ook mensen uit de 'oudere categorie' zullen worden aangenomen daar. Daar is de markt wat aanname beleid betreft er te bedroevend 'vrijblijvend' voor.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-01T11:38:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.