Trendrapport: ICT-ZZP’ers zijn schaars

Zelfstandig professionals (zp’ers) nemen in aantallen sterk toe. Dat stellen ABN AMRO en sourcingpartner FastFlex in hun trendrapport. Het aantal zelfstandige ict’ers met een universitaire of hbo-opleiding blijft echter schaars.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt is actueler dan ooit. In het eerste kwartaal van 2016 telde Nederland ruim één miljoen zzp’ers, een groei van 6 procent ten opzichte van vorig jaar, zo stelt het rapport. Het aandeel hoogopgeleiden binnen deze groep neemt sterk toe. Organisaties zijn positief over deze ontwikkeling: één op de vijf werkgevers verwacht dat hun personeelsbestand in 2030 voornamelijk bestaat uit flexkrachten die ook voor andere werkgevers werkzaam kunnen zijn

Weinig hoogopgeleide zelfstandige ict’ers

Tijdelijke krachten en zzp’ers werden volgens het trendrapport eerst vooral ingezet om ‘piek en ziek’ op te vangen. Tegenwoordig onderkennen organisaties vaker de strategische meerwaarde van een flexibele invulling van hun personeelsbestand. Hr-professionals hebben echter grote moeite de juiste kandidaten te vinden. Met name ict’ers met een universitaire of hbo-opleiding zijn schaars. Ze zijn vooral gewild binnen de it-sector zelf, bij financiële instellingen en de overheid. De groeiende vraag naar geschikte kandidaten komt ook naar voren in de toename van online vacatures. In april 2016 kwamen er maar liefst 160.000 nieuwe vacatures online: het hoogste aantal sinds 2008 en een significante stijging ten opzichte van vorig jaar. In mei 2016 daalde dit aantal licht, tot 156.000 vacatures.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn heel erg veel ZZP'ers en ook best wel veel goede ZZP'ers - helaas zijn de structuren om ze binnen te halen vaak log en zwaar en de prijspolitiek is zo strikt dat je er soms amper je boterham mee kan verdienen.

Ik vraag me dan ook af of deze cijfers echt zijn - of toch weer een initiatief om mensen vanuit de lagere loon landen te teasen om hierheen te komen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-18T09:03:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.