Ordina zoekt 500 man buiten reguliere ICT

Ordina

Ict-dienstverlener Ordina is op zoek naar zo'n vijfhonderd nieuwe medewerkers en kijkt daarbij specifiek uit naar mensen die geen klassieke ict-achtergrond hebben. Volgens de dienstverlener vragen klanten steeds vaker om medewerkers die technologie en mensen kunnen verbinden. Om aan te sluiten op die zogenoemde 'humanisering van ict' richt de werving van nieuw personeel zich voornamelijk op kandidaten van buiten de reguliere ict-branche.

Ordina licht toe: 'Meer dan vroeger is er behoefte aan collega’s die geen typische it-achtergrond hebben. Door de humanisering van de ict, waarbij technologie en mens steeds meer met elkaar verweven raken, zoeken we mensen met een andere achtergrond. Dat kan een gedragswetenschapper zijn of iemand met een medische opleiding die vanuit zijn medische kennis kan bijdragen aan een ict-toepassing of applicatie voor de eindgebruiker.'

De dienstverlener, die de activiteiten ziet aantrekken, zegt regelmatig benaderd te worden door mensen die vanuit de zorg bij hen willen werken. Bijvoorbeeld omdat ze ideeën hebben over hoe de zorg beter kan of over innovaties die ze binnen de reguliere gezondheidszorg niet kunnen uitvoeren. Het dienstenbedrijf zoekt nieuw personeel met een breed scala aan competenties. Dat gaat van ervaren businessconsultants tot starters. In de voorbeelden worden ook vacatures genoemd die meer aansluiten op reguliere ict-competenties, zoals testers en programmeurs.

Ordina heeft sinds april 2017 een innovatiecluster opgericht waarin personeel uit verschillende disciplines toepassingen ontwikkelt. Die groep bouwde voor de Nederlandse Marine bijvoorbeeld een trainingstoepassing op basis van virtual reality. Marine-personeel kan in een virtueel marineschip rondlopen, waarin (technische) opleidingen kunnen worden gegeven.

150 man minder

Ordina kondigde in 2015 nog een reorganisatie aan waarbij op jaarbasis de kosten met zestig miljoen euro omlaag moesten. De dienstverlener reageerde daarmee op de teruglopende omzet uit projecten bij de overheid. Bij dat besparingsplan gingen ook banen verloren. Het ict-bedrijf noemde toen geen specifieke aantallen.

Computable heeft berekend dat Ordina eind 2016 ongeveer 150 man minder in dienst had dan gemiddeld genomen over de drie jaar ervoor. Het aantal voltijdbanen zonder externe inhuur, schommelde tussen de jaren 2012 en 2015 rond de 2540 man. In het derde kwartaal van 2016 (cijfers vierde kwartaal 2016 nog niet bekend) was dat aantal medewerkers 2390.

Ordina zette eerder ook een verjongingsslag in en zou zich volgens een reactie van Computable-expert Anko Tijman (Agile-, DevOps-coach bij The Future Group) zich al sinds 2008 richten op omscholing van medewerkers. Tijman reageerde op het artikel Ordina kondigt reorganisatie aan uit 2015.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Briljant! Gewoon een ruim 20 jaar oud plannetje opgewarmd.

Ook toen was de suggestie dat de ICT-branche te bèta was en dat er behoefte was aan mensen met andere vaardigheden, met 'meta-vaardigheden', met branche-kennis, met sociale vaardigheden. 'Alfa's', psychologen, Neerlandici, sociologen, politicologen, etc. verrijkten het ICT-vakgebied. Vaak al met een ICT-invalshoek in hun opleiding.
Zoals ik, bestuursjurist / ICTjurist / bestuurlijk-informatiekundige / projectmanager.

In de praktijk werd de aanzienlijke toegevoegde waarde van deze 'meta's' echter weinig benut, de verkoop van IT-handjes overheerst tot op heden. Met kostbare missers als gevolg.
De voor Ordina - en ook anderen - tegenvallende overheidsmarkt was volstrekt voorspelbaar. Men had het de 'alfa's' van 20 jaar geleden maar hoeven vragen. Maar goed, die zijn inmiddels wat anders gaan doen of afgevloeid.
"Humanisering van de ict", me dunkt.

Hopelijk doet men het dit keer beter.
Men zou kunnen beginnen met de nog binnen Ordina aanwezige ervaringsdeskundigen uit te nodigen voor een visie-groep.
'Lessons Learned' is niet alleen binnen de harde IT een begrip.

In die 20 jaar is de IT wel wat professioneler geworden.
Waar je vroeger nog mee weg komen als je een bepaalde techniek kon spellen wordt er tegenwoordig toch wel verwacht dat je en er in geschoold bent en ook beheerst.
Als Ordina naar wat ik verwacht deze mensen na een korte opleidingsperiode bij de klanten 'dumpt' zal dit geenszins gewaardeerd worden.

Ik heb als IT-er een aantal jaren in een ziekenhuis gewerkt.
Daardoor kan ik zowel de IT kant als de ziekenhuis kant begrijpen.
Dit geldt natuurlijk voor alle IT-ers die ergens gewerkt hebben. Lijkt mij dat de divisies van Ordina zoals bv Healthcare ook dit soort IT-ers bevatten.
Andersom werkt het niet zo. Iedereen die in een ziekenhuis met IT heeft gewerkt snapt nog steeds niets van programmeren. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die deze regel bevestigen.
Zodra deze nieuwe medewerkers een paar jaar voor Ordina werken zijn ze ook niet meer op de hoogte van de branche en tegelijkertijd ook niet goed inzetbaar als ICT-er. Maar door middel van jaarcontracten (lees na gebruik dumpen) is dit natuurlijk prima op te vangen.

'humanisering van ict'
ict zonder ict-ers. Die zijn namelijk inhumaan.
Van ervaren Businessconsultants tot starters.
Zouden die gaan ons EPD gaan beveiligen ?

En zo verandert de probleemstelling van "we kunnen geen ict-ers vinden" naar "we willen eigenlijk helemaal geen ict-ers"

Kunnen we binnenkort volgende vacatureteksten verwachten ?
Gezocht. Schaap met 3 poten :
- Tenminste 10 jaar geen ervaring met tcp/ip, firewalls en netwerken.
- Aantoonbaar weinig ervaring met high available clusters (knock out criterium)
- Geen ICT opleiding of andere opleiding met informatietechnologie component
- Tenminste 4 jaar geen werkervaring in projectgericht werken in teamverband
- Geen portfolio met resultaten van je eerdere werk
- 9 to 5 mentaliteit
- Van AngularJS, Ruby on Rails en Django kijk je wel vreemd op
- Deadlines vind je maar niets

Ja Ordina is en blijft natuurlijk altijd een uurtjesfabriek met liefst jonge consultants. Ik denk dat dit bericht louter bedoeld is als marketing en verder niets om het lijf heeft. Dus Ordina gaat pas wat doen als klanten er om vragen? Lekker visieloos Ordina! Sweet dreams.

Wel grappig dat ze in de toekomst werken sinds april 2017 hebben ze een innovatiecluster. Ze zijn hun tijd 3 maanden vooruit...
Toppunt van virtueel.

Verhaal gaat verder op https://www.computable.nl/artikel/achtergrond/loopbaan/5940382/1444691/ordina-klant-vraagt-ict-ervaring-en-brede-skills.html

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-26T11:32:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.