PHP-programmeur maakt meeste kans op baan

TypeScript en Scala winnen aan populariteit

Nederlandse werkgevers zijn het vaakst op zoek naar php-programmeurs. Op nummer twee en drie staan Java- en .Net-ontwikkelaars. Java wint het echter van php als het aankomt op de meest gevraagde competentie binnen ict-vacatures. De snelst groeiende programmeertalen zijn TypeScript en Scala.

Dit blijkt uit onderzoek van metazoekmachine Joblift. Uit een analyse van 224.541 ict-vacatures die in de afgelopen twaalf maanden zijn geplaatst, blijkt dat php-programmeurs het grootste vacatureaanbod hebben: maar liefst 15.100 vacatures werden er gedurende deze periode uitgeschreven. Op de tweede plaats vinden we met 12.050 vacatures Java-ontwikkelaars, gevolgd door .Net-ontwikkelaars met 11.480 vacatures. Daarop volgt een aanzienlijk gat, waarna C# (7.270 vacatures) en Javascript (3.244 vacatures) de top vijf compleet maken.

Java meest gevraagde competentie

Een analyse van gevraagde competenties in ict-vacatures levert een iets ander beeld op. Hierbij wint Java het van php: in 32.186 vacatures werd gevraagd om ervaring met Java, terwijl dit voor php 28.084 vacatures waren. Ook .Net gaat php met 29.065 vacatures voorbij. Opvallend is het verschil tussen het relatief lage aantal Javascript-programmeurs dat gezocht wordt en de 27.620 keer dat Javascript als gewenste competentie in een vacature opduikt. Ook C# is met 26.801 vacatures goed vertegenwoordigd.

TypeScript en Scala populairder

Programmeertaal TypeScript steeg het afgelopen jaar het meest op de populariteitsladder. Het aantal vacatures waarin naar kennis van deze programmeertaal gevraagd werd, groeide met een maandelijks gemiddelde van tien procent. Hierop volgt Scala, dat een gemiddelde maandelijkse groei van 7,6 procent doormaakte. Op afstand volgen Delphi/Object Pascal met 4,7 procent en php met 3,4 procent. Python komt met 3,2 procent op een vijfde plaats.
Langzame groeiers zijn Swift, dat met gemiddeld anderhalf procent groeide, en Java, dat ondanks de populariteit het afgelopen jaar met gemiddeld slechts één procent groeide. De enige programmeertaal met een negatieve groeiwaarde was Perl, dat maandelijks gemiddeld 1,8 procent minder vaak in vacatures genoemd werd.

Trend

De uitkomsten van het onderzoek komen deels overeen met een analyse van eind vorig jaar van iSense. Hieruit kwam naar voren dat er in het derde kwartaal van 2016 22 procent meer vacatures waren voor PHP-programmeurs, 31 procent meer voor .Net-programmeurs en tien procent meer voor Java-programmeurs. Destijds waren .Net-programmeurs dus meer in trek dan Java-specialisten. Uit het onderzoek van Joblift komt naar voren dat ict'ers met kennis van Java nu juist populairder zijn dan .Net-programmeurs. 

In februari 2017 bleek ook uit onderzoek van het UWV dat er in de ict-sector grote behoefte is aan programmeurs voor .Net en Java.  Php kwam hierbij niet naar voren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het stuk wekt de indruk dat de schrijfster niet weet dat C# een onderdeel is van. Net. De analyse maakt niet duidelijk in hoeveel vacatures er alleen naar het ene of het andere sleutelwoord is gevraagd, dus het Is voor de lezer ook niet duidelijk of de afzonderlijke cijfers voor C# en . Net mogen worden opgeteld. Als dat zo zou zijn werden Java en PHP beide "verslagen".

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-19T09:41:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.