Bornfeld nieuwe it-topman ABN Amro

RvC kiest voor frisse wind na afloop contract voorganger Van Hall

Dit artikel delen:

Christian Bornfeld

Christian Bornfeld is de nieuwe chief innovatie & technologie (cito) bij ABN Amro. Hij treedt per 1 december in dienst, waarna de Deen vanaf 1 maart volgend jaar start als lid van de uitvoerende directieraad en als cito. Bornfeld volgt Johan van Hall op die de functie vanaf februari 2017 vervulde. Van Hall draagt zijn taken vanaf begin 2018 over en legt op 1 maart 2018 zowel zijn taak als cito als die van vicevoorzitter van de directieraad neer. Wat hij daarna gaat doen, is nog onbekend.

Van Hall was de eerste cito bij ABN Amro, maar al eerder zo’n acht jaar verantwoordelijk voor de (strategische) ontwikkelingen op ict- en innovatiegebied. Zo had hij de taak om twee it-platformen te integreren.

Een woordvoerder benadrukt dat het contract van Van Hall afloopt en dat de raad van commissarissen (RvC) heeft besloten om iemand anders aan te stellen voor de rol van cito. Volgens de zegsman speelt de leeftijd van Van Hall - hij werkt zo’n 35 jaar voor de bank - bij de keuze voor de jongere Bornfeld geen rol. ‘De afloop van een contract is automatisch het moment om te kijken naar de opvolging. De RvC beslist, maar leeftijd speelt hierbij geen rol. Ervaring en visie zijn essentieel en er komt nu eenmaal een moment waarop bestuurders afscheid nemen.’

Bornfeld neemt bij zijn aanstelling zowel plaats in de directieraad als het zogeheten executive committee. In de directieraad zitten naast Bornfeld, bestuursvoorzitter en algemeen directeur Kees van Dijkhuizen, directeur risicobeheer Tanja Cuppen (per 1 oktober) en financieel directeur Clifford Abrahams.

De raad wordt aangevuld met vijf bestuurders uit het executive committee die tezamen het dagelijks bestuur vormen. Zij zijn verantwoordelijk voor zakelijke activiteiten, personeelszaken en transformatie en technologie en innovatie. Dit laatste takenpakket valt onder de verantwoordelijkheid van de nieuwe cito.  

Nordea

Bornfeld is nu chief operating officer Personal Banking bij Nordea, een grote bankengroep in Scandinavië, de Baltische staten en Polen. Hij is daar verantwoordelijk voor it, operations, strategische programma's en de implementatie en ondersteuning van bedrijfsrisico's. Ook vervult de Deen een rol bij de digitale transformatie van Nordea door vereenvoudiging van producten, processen en it-platforms.

Bornfeld kwam in 2013 bij Nordea als hoofd it voor retail banking en daarna ook als hoofd digital banking. Daarvoor werkte hij vijf jaar bij Danske Bank, waar hij de functies bekleedde van cio en hoofd it op het gebied van strategie, architectuur en technologische innovatie. Daarvoor werkte hij acht jaar bij IBM.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-04T11:51:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.