UU-onderzoeker maakt energiegebruik software zichtbaar

Erik Jagroep, promovendus aan de Universiteit Utrecht (UU), ontwikkelde een slimme energiemeter voor software. Een dashboard toont hoeveel energie software gebruikt en op welke punten er nog verbetering mogelijk is. Jagroep deed het onderzoek in opdracht van ict-dienstverlener Centric, waar hij werkzaam is al consultant. Hij promoveert op 18 september.

‘De ict-industrie is een grootverbruiker van energie: 10 tot 15 procent van de energierekening van heel Amsterdam is afkomstig van datacenters en het hele Bitcoin-systeem gebruikt evenveel energie als heel Kroatië’, vertelt Jagroep. Hij constateerde dat twee derde van het energiegebruik van computers afhankelijk is van de efficiëntie van de software die erop draait.

‘Het energiegebruik van software is dus belangrijk, maar blijkt wel een complex probleem’, vervolgt hij. In opdracht van Centric onderzocht hij de mogelijkheid om softwareproducten efficiënter en energiezuiniger te maken. Voor zijn promotieonderzoek ontwikkelde hij een methode om verschillende versies en configuraties van softwareapplicaties objectief te vergelijken, door op basis van energiemetingen en performance-aspecten een resource utilization score te berekenen. Het energiegebruik van software wordt gekwantificeerd en gepresenteerd op een dashboard.

Naast de ontwikkelde energy profiling method, wil Jagroep wilde ook graag softwareproducenten meer bewust maken van de energiegebruik van hun software. ‘Je ziet al dat energiegebruik van software steeds belangrijker wordt. Het is slechts een kwestie van tijd voordat softwareproducenten het energiegebruik in acht nemen tijdens het plannen van toekomstige ontwikkelingen.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Universiteit Utrecht

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-12T10:37:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.