Akkerhuis krijgt plaats in erelijst internetpioniers

Vierde Nederlander in Internet Hall of Fame

De Internet Society (Isoc) maakte maandag 18 september 2017 in Los Angeles bekend dat Jaap Akkerhuis van NLnet Labs wordt opgenomen in de Internet Hall of Fame. Deze eer valt ten deel aan mensen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van het wereldwijde internet. Kees Neggers (oud-directeur van Surfnet) en Teus Hagen (oud-voorzitter van NLnet) gingen hem in 2013 voor. In 2014 volgde Erik Huizer, cto van Surfnet.

Akkerhuis krijgt de vermelding vanwege zijn 'niet aflatende inzet voor de ontwikkeling van het internet sinds de jaren tachtig’. In de jonge jaren van het internet reisde hij voortdurend heen en weer tussen onderzoeksinstituten, internet service providers (isp’s) en domeinnaamregistreerders in Europa en de Verenigde Staten. Akkerhuis wordt vooral geroemd vanwege zijn nuchtere aanpak en de technische en organisatorische bijdragen die hij over de jaren leverde. Hij was hiermee volgens Isoc een innovator van de technische gemeenschap. Ook in zijn huidige functie bij NLnet Labs is Akkerhuis actief in organisaties zoals Icann, IETF, Ripe, Isoc en Centr.

Eerste Nederlandse internetserviceprovider

De carrière van Akkerhuis startte in 1977 bij het tegenwoordige Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam, dat zich in de jaren daarna tot knooppunt van Europese computernetwerken ontwikkelde. Nadat hij eerst zo’n acht jaar in de Verenigde Staten had gewerkt, startte hij in 1995 bij NLnet, de eerste Nederlandse internetserviceprovider.

Hij werkte van 1999 tot 2004 bij SIDN, dat in 1996 werd opgericht door Piet Beertema (CWI), Boudewijn Nederkorn (Surfnet) en Ted Lindgreen (NLnet) voor het beheer van de domeinnaam '.nl'. 

Internet Hall of Fame

De Internet Hall of Fame werd opgericht in 2012 met als doel om erkenning te geven aan de visionairs die een belangrijke bijdrage leverden aan de ontwikkeling en vooruitgang van het wereldwijde internet. Iedere wereldburger kan iemand nomineren. De Isoc beoordeelt vervolgens of de nominatie voldoet aan de gestelde eisen en beoordelingscriteria. De uiteindelijke selectie van winnaars wordt gedaan door de Internet Hall of Fame adviesraad en een selecte groep van eerdere winnaars. De Internet Hall of Fame kent na gisteravond 103 gelauwerden, waarvan vier uit Nederland.

Het dankwoord van Akkerhuis

Jaap Akkerhuis dankwoord

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-19T10:53:00.000Z Christel Dieleman