Marktaandeel ict-vacatures neemt af

Daling

Het marktaandeel voor ict-vacatures daalt. Van de 566.054 unieke online vacatures die in het derde kwartaal van 2017 zijn gepubliceerd, betreft 9,2 procent een ict-functie. Een jaar daarvoor bedroeg het marktaandeel van ict-vacatures nog 11,2 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Jobfeed.

Waar de ict’ers vorig jaar de nummer één meest gezochte beroepsgroep waren, daalt het nu naar de derde plaats. Jobfeed verklaart dat door de aantrekkende economie nu ook de vraag naar personeel in andere beroepsklasse stijgt. Hierdoor daalt het aandeel ict-vacatures ten opzichte van het totaal.

Noord-Holland blijft nummer 1

Gekeken naar het online vacatureaanbod voor ict’ers, blijft Noord-Holland koploper. Ruim 23 procent van de vacatures is voor deze regio. Dat wordt gevolgd door Zuid-Holland (21,5 procent), Noord-Brabant (15,5 procent) en Utrecht (15 procent). In verhouding tot het derde kwartaal van 2016, groeit het aanbod in Zuid-Holland (dit was 20,3 procent) en daalt het aantal vacatures in Noord-Holland. (dit was 24,9 procent).

Het ict-aanbod wijkt af van het landelijke beeld. Hier wordt namelijk in Zuid-Holland naar het meeste personeel gezocht: 20 procent van alle vacatures komt uit deze regio. Daarna volgen Noord-Holland (18,3 procent) en Noord-Brabant (17,3 procent). Hierbij wordt het gat tussen Zuid-Holland en Noord-Holland groter, terwijl de afstand tussen Noord-Holland en Noord-Brabant juist afneemt.

Software engineer meest gezocht

De software engineer blijft de meest gevraagde functie. In de rest van de top vijf vindt een kleine verschuiving plaats. Zo neemt de vraag naar helpdeskmedewerkers en webontwikkelaars toe, terwijl de vraag naar php-programmeurs is afgenomen.

Q3 2017

Q3 2016

1

Software engineer

Software engineer

2

Helpdeskmedewerker

Programmeur PHP

3

Webontwikkelaar

Helpdeskmedewerker

4

Programmeur PHP

Java ontwikkelaar

5

Java ontwikkelaar

Webontwikkelaar

ASML zoekt ict'ers

Jobfeed maakte een overzicht van werkgevers die de meeste ict’ers zoeken. ASML is dit kwartaal koploper en ook vorig jaar zocht het als de nummer twee veel ict’ers. De rest van de top vijf is totaal verschillend ten opzichte van het derde kwartaal in 2016. Waar vorig jaar Sogeti op nummer 1 stond, komt de dienstverlener dit jaar niet in de top vijf voor.

Q3 2017

Q3 2016

1

ASML

Sogeti

2

ING

ASML

3

Capgemini

Deloitte

4

Paypal

CGI

5

Qualogy

Accenture

Meer parttimers en lager opgeleiden

Op het gebied van dienstverbanden, neemt de vraag naar parttime ict’ers toe. Nu is ruim driekwart van de ict-vacatures gericht op fulltimers, terwijl dit een jaar geleden nog 78,8 procent was. Dat er meer parttimers worden gezocht, is in lijn met de gehele Nederlandse arbeidsmarkt. Echter liggen hier de percentages anders: gemiddeld zoekt 65 procent naar een fulltimer en de overige 35 procent naar een parttimer.

81,7 procent van de bedrijven zoekt een hoog opgeleide ict’er. Dat is een lichte daling ten opzichte van het jaar ervoor (84,3 procent). Voor ict-professionals is het aandeel voor lager opgeleiden een stuk lager dan het Nederlands gemiddelde. Hier zoekt 40 procent naar lager opgeleiden, tegenover 60 procent voor iemand die hoog opgeleid is.

Jobfeed

Jobfeed heeft in het derde kwartaal van 2017 3.159.691 vacatureplaatsingen ontdekt, geanalyseerd en gecategoriseerd. Voor dit rapport zijn de vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises weggelaten. Na ontdubbeling bleven 566.054 unieke online vacatures over, waarop deze analyses zijn uitgevoerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-19T11:18:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.