Mbo-automatiseerder vindt geen werk

Baan is bovendien vaak slechts tijdelijk

jongeren

Studenten die de opleiding tot automatiseerder op mbo 3-niveau volgen, vinden na hun studie moeilijk werk. Als ze al een baan vinden, is deze vaak slechts voor tijdelijke aard. Automatiseerders die op mbo 4-niveau een opleiding hebben gevolgd, hebben een betere startpositie. Meer afgestudeerden vinden een baan op het eigen niveau en in de eigen studierichting. Maar ook daar is de werkloosheid onder afgestudeerden bovengemiddeld.

Dit blijkt uit een analyse van het UWV naar de startpositie op de arbeidsmarkt van verschillende mbo- en hbo-opleidingen. UWV onderzocht de werkloosheid onder afgestudeerden, het bruto maandsalaris, het type baan en het werken op niveau en in de eigen studierichting. ‘Studenten zijn zich bij de keuze van een studie niet altijd bewust van de positie die zij daarna op de arbeidsmarkt innemen. Ze weten bijvoorbeeld niet wat het inkomen na de opleiding is en de kans op een vaste baan. Dit varieert echter enorm tussen studies. Goede voorlichting zorgt voor een eerlijk beeld van je arbeidsmarktpositie na je studie’, aldus Michel van Smoorenburg, arbeidsmarktanalist bij UWV.

Technische studies

De opleiding procestechniek biedt voor mbo’ers de beste start op de arbeidsmarkt. Op hbo-niveau scoort de opleiding mechatronica het beste. Van de 59 onderzochte mbo-opleidingen kwam de opleiding procestechniek (mbo4) als meest kansrijk uit de bus. Afgestudeerden hebben het hoogste maandsalaris van alle mbo-opleidingen, de werkloosheid onder deze groep is nagenoeg 0 procent en een vaste baan is de norm. Ook werken studenten procestechniek vrijwel altijd in de eigen richting en op het eigen niveau. Ook andere technische opleidingen scoren goed, zoals operationele techniek en machinebouw mechatronica.

UWV onderzocht in totaal 143 hbo-opleidingen. De technische hbo-opleiding mechatronica biedt de beste startpositie op de arbeidsmarkt. Deze opleiding heeft niet het allerhoogste maandsalaris, maar vrijwel alle studenten vinden na deze opleiding een baan op eigen niveau. Ook komt een flexibel contract weinig voor en is de werkloosheid laag. Afgestudeerde verloskundigen verdienen het hoogste maandsalaris. De opleiding oriëntaalse talen en communicatie kent een veel minder goede arbeidsmarktpositie. Slechts 19 procent komt in de eigen richting terecht en 44 procent accepteert een baan onder hbo-niveau.

De analyse naar de arbeidsmarktpositie van opleidingen is gebaseerd op het schoolverlatersonderzoek van het Researchcentrum van Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). In deze analyse maakt UWV gebruik van de data van ROA om opleidingen met elkaar te vergelijken. Deze informatie kan worden gebruikt bij studiekeuzevoorlichting. De analyse bevat geen voorspellingen en zegt niets over de inhoudelijke kwaliteit van de opleidingen, aldus het UWV. 

Kansen mbo'ers

Meest kansrijk mbo Minder kansrijk mbo
1.  Procestechniek (mbo4) 1.  Automatisering (bol3)
2.  Scheepvaart (mbo4) 2.  Toerisme, recreatie en reizen (bol3)
3.  Operationele techniek (mbo4) 3.  Bedrijfsadministratie (bol3)
4.  Machinebouw mechatronica (mbo3) 4.  Groothandel/distributie (bol3)
5.  Haven en vervoer (mbo3) 5.  Mode en kleding (bol4)

Kansen hbo'ers

Meest kansrijk hbo Minder kansrijk hbo
1.  Mechatronica 1.  Oriëntaalse talen en communicatie
2.  Verloskunde 2.  Autonome beeldende kunst
3.  Embedded systems engineering 3.  Erfgoedprofessional
4.  Mondhygiëne 4.  Antroposofische gezondheidszorg
5.  Technische informatica 5.  Culturele en maatschappelijke vorming

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-06T10:30:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.